Clickmed
programare rapida la medic

Hytrin bph - comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Hytrin bph - comprimate

Ce este Hytrin BPH si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hytrin BPH (Clorhidrat de Terazosin) este un derivat al chinazolinei ce induce o inhibitie de tip competitiv a receptorilor alfa1-adrenergici. Aceasta inhibitie este selectiva si de lunga durata. Studiile efectuate arata ca terazosina diminueaza rezistenta vasculara periferica, si, implicit, tensiunea arteriala, fara insa a modifica volumul de ejectie sistolic sau frecventa cardiaca.

Rezultatele studiilor clinice au aratat ca blocarea receptorilor alfa1-adrenergici are un efect benefic asupra dinamicii urinare si a simptomatologiei pacientilor cu hiperplazie benigna de prostata. Simptomele generate de hiperplazia benigna de prostata sunt datorate cresterii de volum a prostatei precum si cresterii tonusului musculaturii netede a uretrei si a prostatei. Tonusul acestor fibre musculare este reglat de receptorii alfa1-adrenergici. Experimentele au demonstrat ca terazosina inhiba selectiv si de lunga durata receptorii alfa1-adrenergici. Administrarea terazosinei a determinat ameliorarea dinamicii urinare si a simptomatologiei pacientilor cu hiperplazie benigna de prostata. Studiile clinice au aratat tendinta ameliorarii bilantului lipidic al organismului la pacientii care au primit Terazosin.

Hytrin BPH este indicat pentru tratamentul simptomatic al tulburarilor induse de hiperplazia benigna de prostata. Actiunea este rapida, ameliorarea simptomatologiei se poate observa dupa primele zile de tratament. Hytrin BPH are un efect neglijabil asupra tensiunii arteriale la pacientii normotensivi sau cu HTA controlata. Nu are efect asupra nivelelor PSA (antigen specific prostatic).

Mod de administrare

Doza initiala: Tratamentul se incepe cu 1 mg/zi, timp de o saptamana. In cea de-a doua saptamana se creste doza la 2 mg/zi. Doza de intretinere este de 5-10 mg/zi. Nu se vor depasi 20 mg/zi care reprezinta doza maxima admisa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la terazosin sau la substantele aceleiasi clase. Hipertensiune ortostatica idiopatica.

Precautii

Daca tratamentul se intrerupe timp de cateva zile, readministrarea VA incepe cu doza initiala (1 mg/zi). La debutul tratamentului sau la cresterea dozelor zilnice, se recomanda evitarea conducerii autovehiculelor sau efectuarii unor activitati de precizie, in primele ore dupa ingestia prizei zilnice. Se recomanda evitarea trecerii rapide din clino- in ortostatism instruindu-se pacientul in acest sens.

Interactiuni medicamentoase

Asocierea cu antihipertensive poate duce la accentuarea efectului hipotensor. La acesti pacienti se ajusteaza doza de antihipertensiv. Studiile clinice nu au aratat modificari de toleranta la pacientii care au primit simultan Hytrin BPH si antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), teofilina, vasodilatatoare sau hipoglicemiante orale. Interactiuni clinice semnificative nu au fost constatate cu inhibitorii enzimei de conversie sau cu diuretice.

Reactii adverse posibile

Studiile clinice efectuate au aratat aparitia urmatoarelor efecte adverse: obnubilare, cefalee, vertij, tulburari ale acuitatii vizuale, hipotensiune ortostatica, palpitatii, sincopa, obstructie nazala, astenie, greata.

Supradozare

Daca administrarea unei doze de Hytrin BPH provoaca hipotensiune acuta, este in general suficienta culcarea bolnavului pentru ca tensiunea arteriala si frecventa cardiaca sa se normalizeze. Deoarece terazosina este strans legata de proteinele plasmatice, hemodializa are putine sanse de a fi utila.

Informatii suplimentare

Compozitie

Hytrin BPH 1 mg Clorhidrat de Terazosin 1 mg excipienti qs; Hytrin BPH 2 mg Clorhidrat de Terazosin 2 mg excipienti qs; Hytrin BPH 5 mg Clorhidrat de Terazosin 5 mg excipienti qs; Hytrin BPH 10 mg Clorhidrat de Terazosin 10 mg excipienti qs.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • hipertrofie

    in urma unui ecograf am fost diagnosticat cu hipertrofie benigna de prostata gradu lI va rog sa-mi spuneti e grav avand in vedere ca am 38 ani

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter