Clickmed
programare rapida la medic

Amoxicilina , pulbere suspensie de uz oral

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amoxicilina , pulbere suspensie de uz oral

Ce este Amoxicilina, pulbere suspensie de uz oral si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Infectii cu germeni sensibili la amoxicilina la nivelul tractului respirator (rinofaringite, sinuzite, traheite, bronsite etc.), tractului genitourinar, ale tubului digestiv si cailor biliare; ale tegumentelor precum si in cazuri de endocardita si meningite.

Antibiotic bactericid cu spectru cuprinzand germeni gram pozitivi (cu exceptia celor producatori de penicilinaza) si gram negativi (E. coli, Pr. mirabilis, Salmonella etc.). Dupa administrare orala produsul este rapid absorbit (70-80%) fara a fi influentat de alimentatie (poate fi administrat inainte, in timpul sau dupa mese) si realizeaza o concentratie maxima plasmatica dupa aproximativ 2 ore. Produsul are o foarte buna penetratie tisulara si in lichidele biologice (secretie bronsica, sinusuri, saliva, LCR, seroase, urechea medie, lichidul amniotic); nu este metabolizat in organism eliminandu-se sub forma activa prin urina (in 6 ore - 70-80% din doza absorbita) si prin bila (5-10%).

Mod de administrare

Se adauga in flacon apa proaspat fiarta si racita, pana la semnul de pe eticheta. Se agita pentru omogenizare (1-2 min) si se completeaza din nou cu apa pana la semnul de pe eticheta realizandu-se 60 ml suspensie, continand 1,5 g amoxicilina (125 mg substanta in 5 ml suspensie), se administreaza:
-la copii 0-2 ani: 1/2 lingurita - menzura (65 mg) la 8 ore;
-la copii 2-10 ani: 1 lingurita - menzura (125 mg) la 8 ore.
In caz de insuficienta renalaposologia va fi adaptata afectiunii (la un clearance al creatininei mai mic de 10 ml, doza va fi micsorata la 6-15 mg/kg corp/zi).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la peniciline, infectii cu virus herpetic si in mononucleoza infectioasa (risc de accidentecutanate).

Nu utilizati Amoxicilina MIP Pharma

Daca sunteti alergic (hipersensibil) la amoxicilina, peniciline, cefalosporine sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Precautii

Aparitia oricaror manifestari alergice impune intreruperea tratamentului si instituirea tratamentului specific. Se recomanda prudenta la pacientii cu teren atopic. Pacientii alergici la peniciline pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata pentru cefalosporine.

in timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenti.

Daca in timpul tratamentului apare diaree severa si persistenta, trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. in acest caz, administrarea antibioticului trebuie oprita si se instituie tratamentul specific; administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicata.

Atentionari

Infectiile severe (meningite, septicemii, artrite, pericardite) necesita tratament parenteral. La bolnavii cu insuficienta renala, doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei (vezi Doze si mod de administrare); la acesti pacienti se recomanda supravegherea functiei renale pe durata tratamentului.

La pacientii cu infectii biliare (colecistita, colangita) antibioterapia trebuie completata cu tratament specific, cu exceptia formelor usoare, fara colestaza majora; la acesti pacienti trebuie supravegheata functia hepatica, mai ales in conditiile tratamentului prelungit si/sau cu doze mari. Contine 1,44 g zahar/5 ml suspensie orala.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece penicilinele au actiune bactericida, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice.

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu alopurinol (creste riscul eruptiilor cutanate).

Amoxicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care contin estrogeni. Administrarea concomitenta de probenecid determina concentratii plasmatice de antibiotic crescute si mentinute timp mai lung, prin reducerea eliminarii renale.

La doze mari, amoxicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina, precum si a proteinelor plasmatice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Sarcina si alaptarea

Amoxicilina traverseaza bariera placentara. in studiile efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efecte teratogene. in clinica nu au fost observate efecte malformative sau fetotoxice in cazul administrarii amoxicilinei in perioada sarcinii. in concluzie, amoxicilina se poate administra in timpul sarcinii numai dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Amoxicilina se excreta in lapte in cantitati mici si doza ingerata de sugar este mult mai mica decat doza terapeutica; de aceea, se considera ca administrarea produsului nu trebuie intrerupta in timpul alaptarii. Totusi, daca apar diaree, candidoza sau eruptii cutanate la sugar, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament. Un pahar dozator a 6 ml suspensie reconstituita contine zahar 2,56 g. Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii cu diabet zaharat. Un pahar dozator a 6 ml suspensie reconstituita contine sodiu 0,7 mmol (16,02 mg). Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie la sare.

Reactii adverse posibile

Manifestari alergice in special la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline sau cefalosporine (hipersensibilitate incrucisata), tulburari digestive (greata, varsaturi,diaree), usoara crestere tranzitorie a transaminazei serice, anemie, leucopenie, trombopenie reversibila.

Cum se pastreaza Amoxicilina

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.Suspensia reconstituita poate fi pastrata maxim 7 zile la temperaturi sub 25 grade Celsius sau maxim 10 zile la temperaturi intre 2-8 grade Celsius. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

5 ml (o lingurita) suspensie orala contin amoxicilina 125 mg sub forma de amoxicilina trihidrat şi excipienti: aroma de fragi, dioxid de siliciu coloidal, guma Xantan, benzoat de sodiu, zahar.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna continand 20 g pulbere pentru 60 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.

Fabricant

S.C. Lek PharmaTech S.R.L., Targu-Mures, Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. Lek PharmaTech S.R.L.Str. Livezeni nr. 4, Targu-Mures, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Iunie, 2005

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Implicatiile fumatului in igiena orala Implicatiile fumatului in igiena orala

    In ultimii ani exista o preocupare din ce in ce mai mare privind efectele nocive ale fumatului, in conditiile unei cresteri a frecventei fumatorilor in cadrul populatiei active.Numeroase studii au relevat legatura dintre diverse afectiuni ale cavitatii bucale si fumat,...citeste mai mult

  • Informatii despre sanatatea orala Informatii despre sanatatea orala

    Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului...citeste mai mult

  • Candidoza orala si aftele Candidoza orala si aftele

    Generalitati Candidoza orala si aftele sunt o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit candida albicans. Desi frecvent intalnite aftele nu sunt o afectiune grava ln cazul adultilor si copiilor sanatosi. Cu toate acesta, prezenta...citeste mai mult

  • Igiena orala Igiena orala

    Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter