Clickmed
programare rapida la medic

Aldactone, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aldactone, capsule

Ce este Aldactone si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

In retentii hidrosaline cu hiperaldosteronism secundar:
- edeme din insuficienta cardiaca congestiva;
- edeme si ascita din ciroza hepatica;
- sindrom nefrotic (asociata cu un glucocorticoid de tip prednison);
- edeme idiopatice;
- ascite neoplazice;
- hipertensiune esentiala (singur sau asociat cu alte diuretice);
- miastenia gravis (ca adjuvant al anticolinesterazicelor);
In diagnosticul hiperaldosteronismului primar.

Spironolactona este un steroid sintetic, analog structural aldosteronului, dotat cu actiune diuretica. Mecanismul acestei actiuni este diferit de cel al altor diuretice (tiazidice) in sensul ca aceasta antagonizeaza competitiv (datorita analogiei structurale) efectele aldosteronului la nivelul tubului contort distal, si anume, diminueaza excretia potasiului si amoniului, impiedica reabsorbtia sodiului si a clorului.
Spironolactona scade aciditatea titrabila a urinei.
Efectul este cu atat mai evident cu cat hipersecretia de aldosteron, responsabila de perturbarea balantei hidroelectrolitice este mai marcata.
In cazurile indicate, efectul preparatului se instaleaza lent, dupa o perioada de latenta de 2-4 zile, atinge valorile sale maxime dupa 5-7 zile si persista inca 2-3 zile dupa administrarea ultimei doze.
Pe langa actiunea de corectare a retentiei hidroelectrolitice, spironolactona, singura sau asociata cu diuretice tiazidice sau mercuriale, determina, in unele cazuri de hipertensiune arteriala un efect hipotensor.
Spironolactona nu mareste uricemia si nu interfereaza cu metabolismulglucidelor.
Spironoiactona, administrata oral, se absoarbe relativ bine din intestin, dar biodisponibilitatea sistemica este de numai 25% (datorita inactivarii in primul pasaj hepatic). Este metabolizata in majoritate in ficat si se elimina lent prin rinichi.

Mod de administrare

In retentiile hidrosaline cu hiperaldosteronism secundar, doza zilnica uzuala este de 100 mg in 4 prize, dar se pot administra si doze mai mari (chiar 400 mg/zi), indiferent daca este utilizata singura sau in asociere cu un alt diuretic.
La copii se recomanda doza de 3 mg/kg corp si zi, in doze fractionate, la 6 ore.
Dupa obtinerea efectului maxim (aprox. in a 5-a zi) tratamentul se continua, cu aceleasi doze sau cu doze mai mici, daca acestea permit un control satisfacator al edemelor.
Daca dupa 5 zile de tratament, in edemele rezistente nu se obtine un efect diuretic adecvat, se recomanda asocierea diureticelor tiazidice sau mercuriale fara a se modifica posologia spironolactonei.
In hipertensiunea esentiala se incepe tratamentul cu doza zilnica de 50-100 mg. Continuand timp de aproximativ 2 saptamani pana se obtine efectul hipotensor dorit, dupa care doza de intretinere se stabileste in functie de reactia pacientului. Spironolactona poate fi asociata la hipertensivi cu un diuretic tiazidic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se administreaza in:
- insuficienta renala acuta;
- insuficienta hepatica grava;
- alterarea rapida si progresiva a functiei renale;
- anurie;
- hiperkaliemi.

Precautii

Se administreaza cu prudenta in insuficienta renala cronica, acidoza, ciroza, diabet.
Nu se asociaza cu saruri de potasiu sau cu alte diuretice care economisesc potasiul.

Interactiuni medicamentoase

Efectul diuretic al spironolactonei este micsorat de cocaina, acidul acetilsalicilic si diferite antiinflamatorii nesteroidiene. Spironolactona creste efectele antihipertensivelor, a altor diuretice, anestezicelor generale, inhibitori ai enzimei de conversie (captopril). Scade efectele anticoagulantelor orale, digitalicelor.

Sarcina si alaptarea

Nu se administreaza in alaptare.

Reactii adverse posibile

Rar pot aparea:
- hiperkaliemie;
- hiponatriemie;
- somnolenta;
- eruptii cutanate maculo-papuloase sau eritematoase;
- stupoare;
- ataxie;
- coma hepatica tranzitorie;
- ginecomastie sau efecte androgenice moderate;
- amenoree;
- greata;
- dureri abdominale;
- diare.

Informatii suplimentare

Compozitie

Drajeurile si capsulele contin 50 respectiv 100 mg spironolactona.
Solutia injectabila contine 20 mg/ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Comunitate

  • ofer medicamente

    buna ziua!as vrea sa donez medicamentele mamei mele care a murit pe 4 aprilie 2011 de insuficienta hepatica,ea suferind de metastaze la ficat si metastaze osoase! a fost tratata pana in ultima clipa in clinica Anadolu din Istambul,dar nu am putut face mai mult s-o salvez...am sa va scriu numele...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter