Clickmed
programare rapida la medic

Solutie de clorura de sodiu 0,9%

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Solutie de clorura de sodiu 0,9%

Indicatii
Stari de deficienta clorosodica prin carenta alimentara sau pierderi masive (boala addison, unele nefrite, diaree si varsaturi prelungite, abuz de diuretice etc.), ca vehicul pentru unele antibiotice, chimioterapice sau alte medicamente.

Doze si mod de administrare
Solutia se perfuzeaza lent intravenos (40-60 picaturi/minut), in cantitate de 100-1 000 ml/24 ore, in functie de balanta hidroelectrolitica.
Modul de utilizare a sacilor din P.V.C. (atoxic, apirogen) cu solutie perfuzabila de clorura de sodiu 0,9%: se alege sacul cu volumul necesar, se scoate din punga de polietilena, in care este ambalat si se controleaza aspectul solutiei (trebuie sa fie limpede si sa nu contina particule solide in suspensie), etanseitatea sacului (prin comprimarea acestuia) si incadrarea in termenul de valabilitate (2 ani de la data fabricatiei, imprimata pe sac). Se atarna sacul (cu ajutorul agatatoarei pe un stativ deasupra venei ce urmeaza sa fie punctionata), se pune in evidenta dopul de cauciuc al inchizatorului sacului si se dezinfecteaza suprafata dopului cu alcool iodat 1%. Se ataseaza o trusa de perfuzat solutii prin perforarea dopului de cauciuc, efectuandu-se apoi perfuzia conform necesitatilor terapeutice. In cazul sacilor cu solutie perfuzabila de clorura de sodiu 0,9% care au atasat trusa de perfuzie (trusa de perfuzat solutii cu sac tip K), circuitul sac - trusa se stabileste prin ruperea obturatorului plastic K, fixat in interiorul tubului de legatura dintre sac si trusa, deasupra camerei de numarat picaturi a trusei de perfuzie, prin prinderea acesteia intre police, aratator si medius. In cazul in care medicul curant considera necesara asocierea solutiei izotonice de clorura de sodiu cu vitamine, glucoza, electroliti s.a.m.d., se punctioneaza sacul, deasupra nivelului solutiei continute (compatibile) dupa o prealabila dezinfectie cu alcool iodat 1% a suprafetei exterioare a sacului, la locul punctiei si se injecteaza in sac solutia dorita cu o seringa sterilizata. Orificiul format prin patrunderea acului se va obtura cu ajutorul unei benzi de romplast.
Atentie! La sacii cu solutie perfuzabila de clorura de sodiu 0,9%, nu este necesara atasarea tubului filtru de aer in timpul perfuziei. In timpul perfuziei se va supraveghea starea pacientului, ritmul perfuziei si pozitia intravenoasa a acului de perfuzie.

Compozitie
Un sac din P.V.C. atoxic, apirogen, contine 250 ml, respectiv 500 ml si 1.000 ml de solutie apoasa 0,9% de clorura de sodiu (3,54g de Na/l = 154 mEq/l si 5,46 Cl/l = 154 mEq/l).

Actiune terapeutica
Clorura de sodiu joaca un rol important in distributia apei in organism. Ionii de sodiu si de clor se afla predominant in mediul extracelular. Ei intervin in mentinerea echilibrului acido-bazic. Administrarea unei cantitati mari de solutie de clorura de sodiu 0,9% (izotona) mareste volemia, debitul cardiac si diureza.

Contraindicatii
hipertensiune arteriala, edeme, hipercorticism.

Reactii adverse
Administrarea unei cantitati de solutie de clorura de sodiu care este in exces fata de nevoile de apa si sare ale organismului, de asemenea perfuzarea cu o viteza care depaseste capacitatea de acomodare a functiei circulatorii a pacientului poate determina edeme (in cazuri extreme - edem pulmonar acut) sau fenomene clinice de tipul insuficientei cardiace congestive.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Adevarul despre sare si sodiu

    Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit...citeste mai mult

  • Ulcerul de gamba

    Ce este ulcerul de gamba? Ulcerul de gamba este o pierdere de substanta dermoepidermica, situat sub nivelul genunchilor sau la nivelul labei piciorului, care necesita mai mult de sase saptamani pentru a se vindeca. Ulcerul de gamba consta dintr-o ulceratie...citeste mai mult

  • Antibiograma si autovaccinul

    Antibiograma Scopul analizelor bacteriologice nu este numai de a descoperi microbii cauzatori de boli, ci si de a stabili daca acesti microbi pot fi distrusi de catre unele substante chimice sau de catre antibiotice. Analiza care testeaza in laborator antibioticul...citeste mai mult

  • Bolile induse de caldura

    Generalitati Patologia termica se datoreaza expunerii la temperaturi crescute ale mediului ambiant in conditii in care organismul nu poate sa mentina homeostazia corespunzatoare. Sindroamele mai usoare se datoreaza eforturilor fizice excesive; sindroamele mai severe...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter