Clickmed
programare rapida la medic

Ogen

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ogen

Actiune terapeutica
estrogen. Contine estrona cristalina solubilizata, stabilizata cu piperazina.

Indicatii
PO. simptome vasomotorii moderate/severe asociate cu menopauza. Atrofie vulvala si vaginala. insuficienta ovariana primara, castrare la femei, hipogonadism la femei. Prevenirea osteoporozei. Intravaginal. vaginita atrofica asociata menopauzei.

Doze si mod de administrare
Tablete: simptome vasomotorii moderate/severe; vaginita atrofica determinate de menopauza: 0,75-6 mg/zi in terapie pe termen scurt (administrare ciclica). Poate fi administrat si continuu. Se va administra cea mai mica doza care controleaza simptomele. Incercati intreruperea medicatiei sau scaderea progresiva a dozei la intervale de 3-6 luni.
Hipogonadism, insuficienta ovariana primara, castrare: 1,5 mg-9 mg/zi (calculat ca 0,625 la 5 mg de sulfat de estrona) in primele 3 saptamani; apoi, pauza de 8-10 zile. Se poate administra progestativ in timpul celei de-a treia saptamani daca nu apare sangerarea de privare.
Prevenirea osteoporozei: 0,725 mg estropipat/zi timp de 25 zile (din ciclul de 31 de zile). O componenta importanta a terapiei o reprezinta administrarea de calciu; exercitiile fizice si regimul alimentar sunt adjuvanti importanti ai terapiei.
Crema Vaginala: 2-4 g (contine 3-6 mg estropipat) zilnic (in functie de severitatea simptomelor) timp de 3 saptamani, apoi pauza de 1 saptamana. Incercati sa reduceti doza progresiv sau sa intrerupeti terapia la intervale de 3-6 luni.

Contraindicatii
Utilizarea in timpul sarcinii.

Masuri de precautie
Este indicat ca administrarea sa fie ciclica – 3 saptamani cu medicatie, 1 saptamana - fara. Atunci cand este utilizat pentru a ameliora simptomele vasomotorii, administrarea ciclica este initiata in ziua a 5-a de sangerare, daca exista menstre. Daca pacienta nu a prezentat menstre in ultimile 2 luni, administrarea ciclica poate fi initiata in orice moment. Atunci cand estrogenul este utilizat la o femeie aflata la menopauza cu uter intact, se initiaza si terapia cu un progestativ pentru a reduce riscul de cancer endometrial. O femeie fara uter nu necesita progestativ.
Observatii pentru pacient – familie: luati medicamentul in fiecare zi la aceeasi ora. Consumati alimente solide in timpul terapiei PO pentru a indeparta greata. Anuntati prezenta oricarui semn de tromboembolie (cefalee, tulburari de vedere, extremitati dureroase, tumefiate); retentia de lichide (crestere ponderala, tumefactia extremitatilor); disfunctii hepatice (colorarea in galben a ochilor sau tegumentelor, prurit, urina de culoare inchisa, scaune deschise la culoare); modificari ale statusului mental sau orice sangerare anormala. Preparatele intravaginale se administreaza seara la culcare, iar apoi ramaneti intinsa circa 30 min; protejati imbracamintea si asternuturile utilizand tampoane. Evitati utilizarea absorbantelor in timpul terapiei. Pentru administrarea cremei, capatul aplicatorului se introduce adanc in vagin (dupa ce s-a introdus cantitatea adecvata) iar tija este impinsa in jos. Intre utilizari, este recomandata indepartarea tijei si spalarea cu apa calduta si sapun. Evitati folosirea de apa fierbinte. Nu fumati. Medicamentul poate determina hiperpigmentarea pielii. Purtati imbracaminte care sa va protejeze de soare, ochelari de soare si evitati expunerile prelungite la soare. Intrerupeti medicatia si anuntati daca sunteti insarcinata.
Evaluarea si controlul terapiei: revedeti potentialele riscuri legate de dezvoltarea cancerului de san sau ovarian in terapiile prelungite.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Vaginita atrofica

    Generalitati Vaginita atrofica este o afectiune a mucoaselor vulvei (partea externa a organului genital feminin) si vaginului, cauzata de deficitul estrogenic. Vaginita atrofica poate aparea la orice varsta, dar nu afecteaza toate femeile. Cel mai frecvent apare...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter