Clickmed
programare rapida la medic

Ferrum hausmann, picaturi

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ferrum hausmann, picaturi

Ce este Ferrum Hausmann, picaturi si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

- Tratamentul carentei latente de fer si a anemiei feriprive (carenta de fer manifesta)
- Profilaxia carentei de fer pentru a acoperi aportul zilnic recomandat femeilor in timpul sarcinii si alaptarii, precum si la copii, adolescenti, femei fertile, adulti (ex. vegetarieni si varstnici).

Mod de administrare

Doza si durata tratamentului depind de severitatea carentei de fer.
Anemie feripriva (carenta de fer manifesta): tratamentul dureaza aproximativ 3-5 luni, pana la normalizarea valorilor hemoglobinei. Dupa aceea, tratamentul trebuie continuat cateva saptamini, iar in cazul femeilor gravide cel putin pina la nastere, cu doze corespunzatoare celor descrise pentru carentele latente de fer, pentru refacerea depozitelor de fer.

Carenta latenta de fer: tratamentul dureaza aproximativ 1-2 luni.

Copii pana la 1 an

Anemie feripriva: 10 - 20 picaturi / zi (25-50 mg fer); Carenta latenta de fer: 6 - 10 picaturi / zi (15-25 mg fer); Profilaxie: 2 - 4 picaturi / zi (5-10 mg fer).

Copii intre 1 - 12 ani

Anemie feripriva: 20 - 40 picaturi / zi (50-100 mg fer); Carenta latenta de fer: 10 - 20 picaturi / zi (25-50 mg fer); Profilaxie: 4 - 6 picaturi / zi (10-15 mg fer).

Copii peste 12 ani, adulti, femei care alapteaza

Anemie feripriva: 40 - 120 picaturi / zi (100-300 mg fer); Carenta latenta de fer: 20 - 40 picaturi / zi (50-100 mg fer); Profilaxie: 4 - 6 picaturi / zi (10-15 mg fer).

Gravide

Anemie feripriva: 80 - 120 picaturi / zi (200-300 mg fer); Carenta latenta de fer: 40 picaturi / zi (100 mg fer); Profilaxie: 20 - 40 picaturi / zi (50-100 mg fer).

Prematuri

Anemie feripriva: 1 - 2 picaturi/kg si zi timp de 3 - 5 luni (2,5 - 5 mg fer).

Mod de administrare:
Doza zilnica poate fi divizata sau nu in mai multe doze.
Ferrum Hausmann trebuie administrat in timpul mesei sau imediat dupa masa.
Ferrum Hausmann poate fi amestecat cu sucuri de fructe si legume sau administrate cu biberon. O usoara coloratie nu afecteaza nici gustul, nici eficacitatea.
In cazul unor valori ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l trebuie utilizate preparatele parenterale de fer din care ferul este mai rapid biodisponibil.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.
Cazuri de supraincarcare cu fer (ex: hemocromatoza, hemosideroza) sau tulburari in metabolismul ferului (anemia saturnina, anemia sideroacrestica, talasemia etc) si alte anemii care nu sunt cauzate de carenta de fer (ex: anemia hemolitica).

Precautii

Informatie pentru diabetici: produsul contine 0,01 unitati paine/ml (= 20 picaturi).

Interactiuni medicamentoase

Pana in prezent nu au fost observate interactiuni. Deoarece ferul este legat intr-un complex este putin probabil sa apara interactiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalati, tanin, etc.) sau cu medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide).
Testul Haemoccult (selectiv pentru hemoglobina) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influientat, de aceea nu este necesar ca tratamentul cu fer sa fie intrerupt.
Ferrum Hausmann, picaturi orale, solutie, nu pateaza dintii.

Atentionari speciale

In cazul anemiilor datorate infectiilor sau afectiunilor maligne, ferul substituit este stocat in sistemul reticulo-endotelial, din care este mobilizat si utilizat numai dupa tratarea afectiunii primare.

Sarcina si alaptarea

Studiile privind efectele asupra procesului de reproducere efectuate pe animale nu au evidentiat nici un risc fetal. Studiile controlate efectuate la gravide, dupa primul trimestru de sarcina, nu au aratat nici o reactie adversa la mama sau nou-nascut. Nu exista dovezi ale unui risc in timpul primului trimestru de sarcina si este putin probabil sa apara o influenta negativa asupra fatului.
Laptele matern contine fer legat sub forma de lactoferina. Nu se stie ce cantitate din ferul din complex trece in laptele matern. Administrarea Ferrum Hausmann la mama este putin probabil sa provoace reactii adverse la copilul alaptat.

In timpul sarcinii si alaptarii Ferrum Hausmann trebuie utilizat doar dupa ce a fost analizat raportul beneficiu matern/risc fetal.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ocazional, pot aparea iritatii gastro-intestinale: senzatie de plenitudine gastrica, presiune in regiunea epigastrica, greata, constipatie sau diaree.
O colorare in negru a fecalelor nu are semnificatie clinica.

Supradozaj

Pana in prezent, in caz de supradozaj, nu au fost raportate nici intoxicatie nici supraincarcare cu fer, deoarece ferul din substanta activa: complexul polimaltozat de hidroxid de fer(III) nu exista in tractul gastro-intestinal sub forma de ioni liberi de fer si nu este absorbit printr-un proces de difuzie pasiva.
Binecunoscutele simptome de supradozare produse de alte medicamente cu fer (de ex: sarurile de fer divalent) ca : hipotensiune arteriala, soc, acidoza metabolica, coma sau convulsii, nu au fost raportate pana in prezent.

Atentionari si precautii

Compozitie

1 ml picaturi orale, solutie, contin fer (III) 50 mg sub forma de complex hidroxid de fer (III) – polimaltoza 178,6 mg si excipienti: zahar, p-hidroxibenzoat de metil sodic, p-hidroxibenzoat de propil sodic, aroma (Cream Essence), hidroxid de sodiu, apa purificata.
Grupa farmacoterapeutica: produse cu fier ; produse pentru administrare orala.

Ambalaj

Cutie cu 1 flacon a 30 ml picaturi orale, solutie.

Fabricant*)

VIFOR FRANCE SA
7-13 Bd Paul Emile Victor
92200 Neuilly-sur-Seine, Franta
*) se refera la responsabilul de eliberarea seriei produsului finit

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

VIFOR FRANCE SA
7-13 Bd Paul Emile Victor
92200 Neuilly-sur-Seine, Franta

Data ultimei verificari a prospectului - Mai, 2010

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Recomandari utile pentru folosirea corecta a picaturilor de ochi Recomandari utile pentru folosirea...

    Generalitati Indiferent daca trebuie sa tratati o afectiune oftalmologica sau o banala iritatie a ochilor, este necesar sa cunoasteti cat mai multe informatii despre folosirea corecta a picaturilor de ochi. Aceste medicamente sunt prescrise pentru o gama larga de...citeste mai mult

  • Atentie la sprayurile si picaturile nazale: pot da dependenta! Iata cu ce le poti inlocui Atentie la sprayurile si picaturile...

    Generalitati Atunci cand esti racit si ai nasul infundat, prima solutie salvatoare, la indemana oricui este sprayul nazal sau picaturile de nas. Ce trebuie sa stii este ca anumite produse de desfundat nasul pot da dependenta. Acestea contin substante active cu...citeste mai mult

  • Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana) Oreionul (parotidita epidemica sau...

    Generalitati Parotidita epidemica (oreionul) este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul urlian, care determina inflamarea glandelor salivare. Cea mai frecventa localizare este la nivelul glandelor salivare parotide. Aceasta boala infecto-contagioasa...citeste mai mult

  • Zece pasi pentru a scapa de fumat Zece pasi pentru a scapa de fumat

    Planificarea unei truse de supravietuire Sunt necesare substituente pentru placerea fumatului. Se pot obtine satisfactii orale de la gustari cu putine calorii, guma de mestecat sau scobitori, consumul de apa sau suc de fructe, mestecarea unui morcov sau a tulpinilor...citeste mai mult

Comunitate

  • FERRUM HAUSMANN, fiole

    stie cineva unde gasesc fiolele? ca nu am gasit la nicio farmacie ast un rasp.sotul a fost operat de GIST in februarie si nu asimiliaza fier

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter