Clickmed
programare rapida la medic

Aspacardin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aspacardin, comprimate

Ce este Aspacardin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Adjuvant in tratamentul anginei pectorale, infarctului miocardic, insuficientei cardiace precum si alaritmiilor din cursul infarctului miocardic, aritmiilor ectopice, starilor de post infarct, profilaxia aritmiilor digitalice, stari de oboseala fizica.

Magneziul este in principal un cation intracelular. absorbtia digestiva nu depaseste 50%. Excretia se face in principal prin urina, dar si prin fecale. potasiul este in principal un cation intracelular. potasiul se absoarbe repede si aproape complet din tubul digestiv. Excretia se face in principal prin urina.

Amelioreaza metabolismul miocardic, scade excitabilitatea crescuta a inimii, poate atenua senzatia de obosealafizica. Prin aportul de aspartat de potasiu si magneziu, produsul tinde sa normalizeze echilibrul ionic si enzimatic la nivelul fibrei miocardice, cresterea capacitatii de utilizare a oxigenului si favorizarea sintezei intracelulare a fosfatilor donatori de oxigen.

Mod de administrare

Curativ 2 comprimate de 3 ori/zi; profilactic 1 comprimat de 3 ori/zi. In cazul administrarii prelungite si in special la batrani se recomanda monitorizarea tratamentului prin control periodic al potasemiei.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Insuficienta renala acuta si cronica, leziuni parenchimatoase renale severe, comahepatica, tulburari ale metabolismuluiaminoacizilor (indeosebi prin defecte enzimaticegenetice).

Precautii

Se administreaza cu prudenta la batrani cu afectiuni asociate cardiace si renale.

Atentionari

La pacientii cu insuficienta renala se recomanda supravegherea potasemiei si magneziemiei. Acest produs este destinat adultilor.

Interactiuni medicamentoase

Utilizarea concomitenta a diureticelor economisitoare de potasiu este urmata de hipermagneziemie si hiperpotasiemie. La pacientii care primesc medicatie anticolinergica exista riscul de scadere a motilitatii gastrointestinale. Magneziul scade absorbtia tetraciclinelor administrate oral. Preparatele care contin calciu si fosfati reduc absorbtia magneziului. De aceea, Aspacardin se va administra cu 3 ore inainte de administrarea acestor preparate.

Sarcina si alaptarea

Se administreaza cu prudenta, respectandu-se dozajul.

Reactii adverse posibile

Greata, disconfort abdominal, diaree (rareori, la doze mari).

Supradozaj

Hipermagneziemia este favorizata de insuficienta renala, stari de deshidratare marcata, hipotiroidism, boala Cushing. Simptomele constau in greata, varsaturi, hipotensiune arteriala (apar la valon ale magneziului sene de 3-5mEq/l), somnolenta, hiporeflexie, slabiciune musculara (la 7mEq/l), coma cu deprimare respiratorie si oprirea inimii (la 12-15mEq/l).
Electrocardiografie se observa o crestere usoara a undelor T si diminuarea amplitudinii undelor R. Tratamentul consta in micsorarea aportului de magneziu, ingestia de lichide (pentru combaterea deshidratarii), calciu intravenos. Dializa poate fi utila. Hiperpotasiemia este favorizata de insuficienta renala si de insuficienta corticosuprarenaliana. Manifestarile clinice, evidente cand potasemia depaseste 8mEq/l, constau in tulburari neuromusculare, tulburari cardiace bradicardie, hipotensiune arteriala, aritmii (mergand pana la fibrilatie ventriculara), modificari caracteristice ale electrocardiogramei (unde T ample si ascutite, ST izoelectric, aplatizarea undelor T).

Hiperpotasiemia provoaca acidoza extracelulara datorita efluxului de H+ din celule si micsorarii secretiei tubulare renale a acestor ioni (predomina secretia tubulara de K+). Tratamentul consta in micsorarea aportului de potasiu, uneori este necesara administrarea de rasini schimbatoare de cationi (polistirensulfonal), care are o afinitate mare pentru ionul de potasiu. in caz de crize de hiperpotasiemie se folosesc saruri de calciu si sodiu, care au actiune antagonista potasiului si glucoza, care determina scaderea potasemiei.

Cum se pastreaza Aspacardin

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Aspacardin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate continand: D,L aspartat de potasiu, aspartat de magneziu.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere AI/PVC/PE/PVDC a cate 10 comprimate.

Fabricant

TERAPIA S.A.
Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca
Romania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • Bolile cardiovasculare

    am intepaturi la inima e posibil sa am angina pectorala?mi s-a prescris nitroprctor,aspacardin si extraveral dar nu imi trece

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter