Clickmed
programare rapida la medic

Alka seltzer, comprimate efervescente

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alka seltzer, comprimate efervescente

Ce este Alka Seltzer si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cefalee insotita de hiperaciditate gastrica, indispozitii gastrice, cefalee. A nu se administra Alka-Seltzer timp indelungat sau in doze ridicate fara avizul medicului.

Alka-Seltzer este un medicament care se bucura de o recunoastere internationala inca de acum 60 de ani. Efectul sau se bazeaza pe inhibarea prostaglandinelor, mesagere ale durerii si pe scaderea pragului sensibilitatii dureroase a receptorilor nervosi. Comprimatele efervescente Alka-Seltzer se dizolva in apa inainte de administrare.
Astfel se formeaza o solutie carbogazoasa care se absoarbe rapid, scade aciditatea si amelioreaza durerile.
Solutia este bine tolerata de stomac.

Mod de administrare

Daca nu exista alte indicatii medicale, se administreaza la adulti 1-2 comprimate efervescente.Intr-un interval de 24 ore nu se administreaza mai mult de 8 comprimate efervescente. Doze la copii: de la 3 ani in sus 1/2-1 1/2 comprimate efervescente. Intr-un interval de 24 ore nu se administreaza mai mult de 1-4 comprimate efervescente. Comprimatele efervescente se dizolva complet in apa care se bea.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Se interzice administrarea medicamentului Alka-Seltzer cand exista un risc crescut de hemoragii.
Alka-Seltzer se administreaza numai la recomandarea medicului in cazul terapiei simultane cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), in insuficienta glucozo-6-fosfat-dehidrogenazei, in astm sau alergie la salicilati, alte medicamente antiinflamatoare respectiv antireumatice si alte substante alergene, la pacienti cu tulburari gastro-duodenale cronice, ulcere gastro-duodenale, insuficienta renala, in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.

Precautii

Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, vegetatii adenoidiene sau infectii cronice ale aparatului respirator insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen, cat si pacientii hipersensibili la analgezice si antireumatice risca la administrarea produsului Alka-Seltzer aparitia unor crize de astm (astm de intoleranta la analgezice). Acesti bolnavi trebuie sa consulte medicul inainte de administrarea medicamentului. Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii hipersensibili fata de alte substante ce le provoaca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate, pruritul sau urticaria febrila.
Daca in timpul sarcinii este necesar un tratament indelungat cu Alka-Seltzer trebuie consultat medicul. La administrarea regulata in timpul alaptarii trebuie luata in consideratie intreruperea alaptarii.
La copii si tineri cu boli febrile, Alka-Seltzer se administreaza numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte metode nu au avut efectul scontat. Daca aceste imbolnaviri sunt insotite de vome prelungite, acestea pot fi simptome ale sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, dar care ameninta adeseori viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala.

Interactiuni medicamentoase

Creste efectul medicamentelor anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), creste riscul hemoragiilor gastro-intestinale la administrarea simultana a cortizonului, cresc actiunea si efectele adverse ale tuturor medicamentelor antireumatice nesteroidiene, potenteaza efectul medicamentelorhipoglicemiante (sulfonilureice) si al metotrexatului.
Scade efectul spironolactonei, al furosemidului, medicamente care favorizeaza eliminarea acidului uric in cazul gutei. Nu se recomanda asocierea medicamentului Alka-Seltzer cu medicamentele de mai sus fara sfatului medicului.

Reactii adverse posibile

Rar: reactii alergice diverse (bronhospasm, eruptii cutanate);
Foarte rar: tulburari gastrice, hemoragii gastro-intestinale

, scaderea trombocitelor (trombocitopenie).
Atentie! Ca urmare a supradozarii la copii si varstnici pot aparea ameteli si tinitus. In aceste cazuri se va solicita consult medical.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cutii cu 10 si 20 comprimate efervescente.
1 comprimat efervescent contine: 324 mg acid acetilsalicilic, 965 mg acid citric, 1625 mg bicarbonat de sodiu.
Alte componente: poli (1-vinil-1-pirolidon) MG 25000, dimetilpolisiloxan, silicat de calciu, dioctilsulfosuccinat de sodiu, benzoat de sodiu, zaharina sodica, substante aromatizante.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Prim ajutor in caz de inec cu alimente Prim ajutor in caz de inec cu alimente

    Inecul cu mancare Blocarea alimentelor in gat reprezinta o situatie ce poate fi incomoda si infricosatoare. Identificarea semnelor de sufocare si cunoasterea pasilor ce trebuie urmati in caz de urgenta sunt elemente ce pot salva viata unei persoane, astfel incat orice...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Delirium Delirium

    Definitie Cuvantul 'delirium' se refera in general la o stare de efervescenta bogata in valente artistice si creatoare, o stare de reviriment spiritual. In realitate insa termenul medical se refera la o stare bine definita, o conditie medicala cat se poate de...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter