Clickmed
programare rapida la medic

Ak tracin- solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ak tracin- solutie injectabila

Actiune terapeutica
antibiotic,nespecific.
Are efect bactericid, bacteriostatic.
Nu se absoarbe din tractul gastro-intestinal.
La administrarea parenterala medicamentul este bine distribuit in lichidul ascitic si pleural.
Nefrotoxicitate crescuta.
Nu se foloseste sistemic la copii.
Evaluati functia renala inainte de, si zilnic in timpul administrarii.
Nivelele plasmatice maxime: IM, 0,2-2 μg/mL dupa 2 h.
10-40% este eliminat prin rinichi dupa administrarea IM.

Indicatii
Parenteral: exclusiv in tratamentul pneumoniei indusa de stafilococ sau in empiem la copii.
Unguent topic: pentru prevenirea infectiilor in cazul leziunilor minore.
Unguent oftalmic: infectii oculare superficiale ale conjunctivei, sau corneei care implica specii de Staphylococus, S aureus, Streptococus, S. pneumoniae, S pyogenes, Corynebacterium, Neisseria, n. gonorrhoeae, si streptococci beta hemolitici.
Nu se vor folosi antibiotice topice in infectii profunde ale ochilor, sau in cele cu risc de sistematizare.

Mod de administrare
Doar IM: Copii, de 2,5 kg sau mai mici: 900 unitati/kg/zi in 2-3 doze divizate; copii peste 2,5 kg: 1000 unitati/kg/zi in 2-3 doze divizate.
Unguent topic: Se va aplica o cantitate mica de marimea unui varf de deget, de 1-3 ori/zi dupa curatirea ariei afectate. Nu se va folosi mai mult de o saptamana.
Unguent oftalmic:
Infectii acute: 1 cm in partea inferioara a sacului conjunctival la fiecare 3-4 h pana apar imbunatatiri. La incetarea terapiei se va reduce doza treptat.
Infectii usoare spre medii: 1 cm de doua sau de trei ori pe zi.

Contraindicatii

Hipersensibilitate sau reactii toxice la bacitracina.
Sarcina.
Cheratita epiteliala herpetica simpla, reactie post-vaccinala, varicela, infectii oculare cu mycobacterii, infectii fungice ale ochiului.
Administrare concomitenta cu alti agenti nefrotoxici.

Precautii
Folosirea intramusculara poate cauza disfunctia renala datorita necrozei tubulare si glomerulare. De aceea, folositi doar la copii cu pneumonie stafilococica si empiem datorat organismului susceptibil. Investigati functia renala inainte de, si zilnic in timpul terapiei. Asigurati aportul necesar de fluide si mentineti fluxul renal la nivele normale. Opriti administrarea daca apare toxicitate renala. Evitati administrarea de alte medicamente nefrotoxice, in special streptomicina, canamicina, polimixina B, colistin, si neomicina. Unguentele oftalmice pot intarzia reepitelizarea corneana. Administrarea prelungita sau repetata va avea ca rezultat multiplicarea bacteriilor si fungilor rezistenti, producand infectii secundare. Unguentul topic se va folosi cu precautie in timpul sarcinii.
Administrati IM la nivelul cadranului exterior al feselor. Alternati locul injectarii si evitati injectarea repetata in aceeasi regiune, datorita aparitiei tranzitorii a durerii. Pentru utilizarea IM, dizolvati in solutie NaCl ce contine 2% procain HCl. Asigurati-va ca concentratia de bacitracina nu este < 5000 UI/mL si nici > 10000 UI/mL. In urma reconstituirii fiolei de 50000 UI cu 9,8 mL de solvent, rezulta o concentratie de 5.000 UI/mL.
Pastrati medicamentul nereconstituit la 2-8°C. In aceleasi conditii, solutiile sunt stabile timp de o saptamana. Nu amestecati bacitracina cu glicerina sau alti polialcooli care pot determina deteriorarea medicamentului. Cand este folosit topic, suprafata afectata poate fi acoperita cu un pansament steril.
OBSERVATII PENTRU PACIENT - FAMILIE
Respectati indicatiile de administrare. Curatati zona inaintea administrarii bacitracinei sub forma de pansamente umede sau unguent.
Nu aplicati unguentul topic in apropierea ochilor, nasului, gurii sau altor mucoase.
Anuntati orice lipsa de raspuns, sau aparitia rash-ului, sau simptomelor anormale.

Interactiuni medicamentoase

Aminoglicozide. nefrotoxicitate si blocare a activitatii neuromusculare.
Anestezice. creste blocarea neuromusculara → posibila paralizie.
Agenti blocanti neuromusculari.
Blocare neuromusculara accentuata → posibila paralizie.

Reactii adverse
Parenteral: nefrotoxicitate datorita necrozei glomerulare si tubulare, si a insuficientei renale, reactii toxice, greturi, varsaturi.
Topic: dermatite alergice de contact, suprainfectari.
Oftalmic: arsuri tranzitorii, iritatie, inflamatie, edem angioneurotic, urticarie, dermatite veziculare si maculo-papulare.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  •  Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter