Clickmed
programare rapida la medic

Acid aminocaproic, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acid aminocaproic, fiole

Ce este Acid aminocaproic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Solutia de acid aminocaproic manifesta actiune hemostatica, antifibrinolitica in hemoragiile determinate de fibrinoliza crescuta. Actiunea e legata de blocarea activatorilor plasminogenului si inhibiţia partiala a influenţei plasminei. De asemenea, preparatul inhiba polipeptidele biogene – kininele. Contribuie la stabilizarea fibrinei si depunerea lui in vase, induce agregarea trombocitelor si eritrocitelor.
Acidul aminocaproic poseda actiune antialergica, antivirala, intensifica functia de detoxifiere a ficatului. El inhiba activitatea proteolitica, asociata cu virusul gripei. Acidul aminocaproic incetineste influenta la etapele precoce a interactiunii virusului cu celulele sensibile, la fel inhiba activitatea proteolitica a hemaglutininei. Ca rezultat nu se formeaza proteina functional activa a virusului gripal, care ii asigura activitatea sa infectioasa si scade cantitatea virusului secundar. Acidul aminocaproic nu numai manifesta activitate antivirala, dar la fel amelioreaza indicii imunitatii celulare si umorale de protectie specifica si nespecifica a organismului in infectiile respiratorii virale.

Mod de administrare

Acidul aminocaproic se indica intern sau intravenos.
Intern adultilor se indica cate 5 g (100 ml) preparat, ulterior fiecare ora cate 1 g (20 ml) timp de 8 ore pana la oprirea completa a hemoragiei.
La necesitatea obtinerii efectului rapid (hipofibrinogenemie acuta) se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa pana la 100 ml solutie (5 g) cu viteza de 50-60 picaturi/min timp de 15 - 30 min. Pe parcursul primei ore se administreaza in doze de 4-5 g, iar in hemoragie persistenta – pana la oprirea ei completa – se administreaza fiecare ora cate 1 g.
In caz de hemoragie repetata administrarea solutiei de 5% se repeta.

Copii.
In caz de activitate fibrinolitica moderata acidul aminocaproic se indica copiilor in doza de 0,05 g/kg corp o data pe zi.
Doza, in funcţie de varsta, constituie:
- copii cu varsta pana la 1 an: la o priza – pana la 2,5 ml, zilnica – 15 ml;
- 2-6 ani: la o priza – 2,5-5 ml, zilnica – 15-30 ml;
- 7-10 ani: la o priza – 5-7 ml, zilnica – 30-45 ml.

In caz de hemoragii acute dozele constituie:
- copii cu varsta pana la 1 an: la o priza – 5 ml, zilnica – 30 ml;
- 2-4 ani: la o priza – 5-7,5 ml, zilnica – 30-45 ml;
- 5-8 ani: la o priza – 7,5-10 ml, zilnica – 45-60 ml;
- 9-10 ani: la o priza – 15 ml, zilnica – 90 ml.
Cura de tratament – de la 3 pana la 14 zile.

Pentru profilaxia si tratamentul gripei si IRVA preparatul se administreaza oral si topic (0,5-1 ml intranazal de 3-4 ori pe zi).
Oral copiilor se indica in dozele:
- copiilor cu varsta sub 2 ani: 1-2 g (20-40 ml solutie 5 % pe zi) – cate 1-2 lingurite de ceai de 4 ori pe zi (doza la o priza – 0,02-0,04 g/kg), se poate de adaugat la alimente sau bauturi;
- copiilor cu varsta de 2-6 ani: 2-4 g (40-80 ml solutie 5 % pe zi) – cate 1-2 linguri de masa de 4 ori pe zi;
- copiilor cu varsta peste 7 ani si adultilor: 4-5 g (80-100 ml solutie 5 % pe zi) – divizand doza zilnica in 4 prize.
Pentru dozare mai exacta a solutiei se recomanda de utilizat o seringa fara ac cu volumul de 10 sau 20 ml.
Totodata e rationala utilizarea topica a acidului aminocaproic. Se recomanda la fiecare 3-4 ore de introdus in fiecare meat nazal pentru 5-10 minute turunde de vata, umectate cu solutie de acid aminocaproic 5 %, sau in termenii indicati de instilat cate 3-5 picaturi de preparat in fiecare nara.

Acidul aminocaproic, daca este necesar, poate fi utilizat in asociere cu alte medicamente antivirale si interferon sau inductori ai lui.
Instilarile intranazale de acid aminocaproic (de 3-4 ori pe zi) se recomanda de efectuat pe durata perioadei de epidemie (gripa) cu scop profilactic, care poate fi completat prin utilizarea enterala (la fel ca pentru tratament) a preparatului in focarele de infectie in caz de contact cu bolnavul.

Durata administrarii orale a acidului aminocaproic in gripa si IRVA constituie 3-7 zile. Durata tratamentului depinde de severitatea bolii si este determinata de medic in mod individual. De asemenea medicul poate ajusta doza si sa indice o cura repetata de tratament.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la preparat, predispozitie la tromboze si tromboembolii, coagulopatii ca rezultat al coagularii intravasculare diseminate; afectiuni renale cu dereglarea funcţiei lor, hematurie, cardiopatie ischemica severa, tulburari ale circulatiei cerebrale, sarcina, in timpul nasterii, perioada de alaptare.

Atentionari si precauţii speciale
La administrarea intravenoasa este necesara monitorizarea coagulogramei, indeosebi la pacientii cu cardiopatie ischemica, in perioada postinfarct, in afectiuni hepatice.
In caz de hematurie indicarea preparatului este contraindicata din cauza riscului de aparitie a insuficientei renale acute.
Pe durata administrarii preparatului se recomanda de exclus alimentatia bogata in grasimi.
A nu se folosi resturile de preparat.

Administrarea la copii
Nu sunt date despre limitarea administrarii preparatului la copii.

Interactiuni medicamentoase

Anticoagulantele si antiagregantele cu actiune directa si indirecta reduc efectul acidului aminocaproic.

Sarcina si alaptarea

Preparatul este contraindicat in perioada de sarcina. Nu este rationala utilizarea femeilor cu scop de profilaxie a hemoragiei excesive in timpul nasterii, deoarece e posibila aparitia complicatiilor tromboembolice.
La necesitatea administrarii preparatului in perioada de lactatie se va sista alaptarea la san.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Lipsesc date despre influenta preparatului asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, deoarece preparatul se administreaza in conditii de stationar.

Reactii adverse posibile

- Tulburari hematologice si limfatice: tulburari de coagulare sanguina, la utilizarea indelungata (mai mult de 6 zile) in doze mari (pentru adulti – peste 24 g pe zi) – hemoragie.
- Tulburari ale sistemului imunitar: reactii alergice, eruptii cutanate.
- Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, ameteli, convulsii.
- Tulburari acustice si vestibulare: tinnitus.
- Tulburari cardiace: bradicardie, aritmie, la administrarea rapida – extrasistole.
- Tulburari vasculare: hipotensiune arteriala ortostatica, hemoragie subendocardiala.
- Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: congestie nazala, manifestari catarale la nivelul tractului respirator superior.
- Tulburari gastrointestinale: greata, diaree, varsaturi.
- Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: rabdomioliza.
- Tulburari renale si ale cailor urinare: mioglobinurie, insuficienta renala acuta.
- Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: la administrarea rapida – frisoane, febra.

Cum se pastreaza Acid aminocaproic

A se pastra la loc ferit de lumina, in pozitie verticala, la temperatura sub 25 grade Celsius.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor!

Informatii suplimentare

Compozitie

1000 ml solutie perfuzabila conţine:
- substanţa activa: acid aminocaproic – 50,0 g;
-excipienti: clorura de sodiu – 9,0 g, apa pentru injectii.

Ambalaj

Solutie perfuzabila 5% cate 100 ml in flacoane.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice Sfaturi pentru controlul aciditatii...

    Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu...citeste mai mult

  • Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Cantitatile recomandate de Acid Folic...

    Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice....citeste mai mult

  • Anemia prin deficit de acid folic Anemia prin deficit de acid folic

    Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman...citeste mai mult

  • Acidul hialuronic Acidul hialuronic

    Generalitati Acidul hialuronic este o componenta a tesutului conjunctiv care are rolul de a amortiza si lubrifia. Acidul hialuronic se gaseste in tot organismul in cantitati mari, inclusiv in multe dintre locurile afectate de unele dintre bolile ereditare ale...citeste mai mult

Comunitate

  • acidul folic dauneaza?

    buna fetelor, De o luna am inceput sa i-au acid folic pentru ca vreau sa raman insarcinata. In prima luna nu am ramas :(, si mi-a venit ciclu. Intrebarea era daca acidul folic dauneaza deoarece imi curge foarte mult si plus de asta mi-e si intarziat 3 zile. Va multumesc

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter