Clickmed
programare rapida la medic

Doxiciclina , capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Doxiciclina , capsule

Ce este Doxiciclina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Doxiciclina este indicata in infectii produse de microorganisme sensibile: - Brucella, Pasteurella, infectii pulmonare, genito-urinare si oftalmice produse de Chlamydia sp. si Mycoplasma sp., Rickettsii, Coxiella burneti, infectii gonococice, infectii ORL si bronhopulmonare produse de Haemophilus influenzae, Treponema pallidum (la pacientii alergici la peniciline), holera, acnee.

Mod de administrare

Doza uzuala de doxiciclina la adulti este de 200 mg (2 capsule) in prima zi de tratament (administrata ca doza unica sau cate 100 mg la 12 ore), urmata de doze de intretinere de 100 mg (o capsula) o data pe zi. in cazul infectiilor mai severe (in special in infectiile cronice ale tractului urinar), se administreaza 200 mg pe zi pe tot parcursul perioadei de tratament.

Pentru copii cu varsta peste 8 ani: cu greutatea mai mica de 50 kg, doza uzuala este de 4 mg/kg (administrata in doza unica zilnica sau fractionat in doua prize in prima zi de tratament), iar in zilele urmatoare 2 mg/kg o data pe zi. Pentru infectiile mai severe se poate administra o doza de pana la 4 mg/kg. Pentru copii cu greutate peste 50 kg poate fi administrata doza uzuala a adultului.

Acnee: 50-100 mg zilnic, timp de pana la 12 saptamani.

Infectii gonococice necomplicate: 100 mg oral de doua ori pe zi, timp de 7 zile sau o doza de 300 mg urmata dupa o ora de o a doua doza de 300 mg.

Infectii uretrale endo-cervicale sau rectale necomplicate la adulti, produse de Chlamydia trachomatis: 100 mg, oral, de doua ori pe zi, timp de 7 zile.

Sifilis primar si secundar: 300 mg/zi, in doze fractionate, timp de cel putin 10 zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la doxiciclina sau alte tetracicline. Copii mai mici de 8 ani Sarcina, incepand cu luna a 2-a.

Precautii

La unii pacienti aflati sub tratament cu tetracicline au fost observate reactii de fotosensibilizare, manifestata prin arsuri solare. Pacientii care se expun direct la lumina solara sau la radiatii ultraviolete trebuie avertizati ca asemenea reactii pot surveni pentru toate tetraciclinele; tratamentul trebuie intrerupt inca de la prima manifestare de eritem cutanat.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece s-a demonstrat ca tetraciclinele scad activitatea protrombinei, la pacientii aflati sub tratament cu anticoagulante este necesara ajustarea dozei acestora.

Deoarece antibioticele bacteriostatice pot influenta actiunea bactericida a penicilinei, se recomanda evitarea administrarii doxiciclinei in asociere cu penicilina.

Absorbtia tetraciclinelor este micsorata de: antiacidele cu aluminiu, calciu sau magneziu, preparatele de fier si sarurile de bismut.

Alcoolul, barbituricele, carbamazepina si fenitoina scad timpul de injumatatire al doxiciclinei.

Atentionari

In tratamentul de lunga durata, se impune evaluarea periodica a functiei diferitelor organe, inclusiv efectuarea investigatiilor hematologice, renale si hepatice.

Infectiile cu streptococi beta-hemolitici grup A, trebuie tratate cel putin 10 zile.

Copii

Folosirea tetraciclinelor in timpul dezvoltarii dentitiei (ultima jumatate a sarcinii, sugari si copii pana la varsta de 8 ani) poate produce colorarea permanenta a dintilor (in galben, gri, maro). A fost raportata hipoplazia smaltului dentar. De aceea, doxiciclina nu este recomandata la aceste grupe de pacienti.

Sarcina si alaptarea

Doxiciclina traverseaza bariera placentara. Administrarea antibioticului in perioada sarcinii este contraindicata.

Deoarece doxiciclina se excreta in laptele matern se vor lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Doxiciclina nu influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Gastro-intestinale: anorexie, greata, varsaturi, diaree, glosita, disfagie, enterocolita si leziuni inflamatorii in regiunea ano-genitala (candidoza). Au fost raportate rareori cazuri de disfunctie hepatica.

Reactii de hipersensibilitate: urticarie, edem angioneurotic, anafilaxie, purpura anafilactoida, boala serului, pericardita si exacerbarea lupusului eritematos sistemic.

Cutanate: eruptii cutanate maculo-papular si eritematoase; rar dermatita exfoliativa; reactii de fotosensibilizare.

Pentru dozele terapeutice maxime au fost raportate bombarea fontanelei la sugari si hipertensiune intracraniana benigna la adulti, reversibile la intreruperea tratamentului.

Dupa administrarea tetraciclinelor au fost semnalate cazuri de crestere a ureeii plasmatice, aparent legata de doza

Hematologice: in timpul tratamentului cu tetracicline au fost raportate anemie hemolitica, trombocitopenie, neutropenie si eozinofilie.

Supradozaj

In caz de supradozare se indica: intreruperea medicatiei, tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Dializa nu este utila.

Cum se pastreaza Doxiciclina

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula contine doxiciclina 100 mg (sub forma de clorhidrat de doxiciclina) si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: tetracicline.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule. Cutie cu 100 blistere din Al/PVC a cate 10 capsule.

Fabricant

S.C. Arena Group S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. Arena Group S.A.

Str. stefan Mihaileanu nr. 31, sector 2,

Bucuresti, Romania.

Acest prospect a fost revizuit in iulie 2016

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Tetraciclina si sarcina Tetraciclina si sarcina

    Generalitati Acest articol ne vorbeste despre riscurile expunerii la tetraciclina la femeile insarcinate. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

Comunitate

  • acnee si chisturi ovariene

    buna ziua...timp de aproape 8 ani de zile am avut probleme cu acneea pe spate, am fct tot felul de tratamente fara niciun rezultat.La sfarsitul anului 2007 am fost internata la Iasi la spitalul Sf Spiridon unde mi-au gasit si "numeroase chisturi ovariene cu dimensiunea 10mm".In primavara anului...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter