Clickmed
programare rapida la medic

Ampicilina forte, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ampicilina forte, capsule

Compozitie
ampicilina 250 mg;
ampicilina Forte 500 mg - capsule continand cantitatea echivalenta de trihidrat de ampicilina corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg ampicilina baza.
Ampicilina 125 mg/5 ml;
Ampicilina 250 mg/5 ml - pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continand 1,5 g, respectiv 3 g ampicilina anhidra sub forma de trihidrat si excipienti pana la 30 g. O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, respectiv 250 mg ampicilina anhidra sub forma de trihidrat. Suspensia reconstituita are gust dulce aromat de banane, caramel si vanilie.
Ampicilina 500mg;
Ampicilina 1 g - pulbere pentru solutie injectabila continand ampicilina sodica corespunzatoare la 500 mg, respectiv 1 g ampicilina anhidra (produse realizate in colaborare cu Bristol-Myers Squibb).

Indicatii
penicilina de semisinteza din grupa aminopenicilinelor, cu actiune bactericida, la nivelul peretelui celular. Spectru larg, cuprinde: coci grampozitivi (cu exceptia celor Producatori de penicilinaza) - streptococcus pyogenes, streptococcus faecalis, Displococcus pneumoniae; coci gramnegativi - neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhaeae; bacili grampozitivi - Clostridium tetani, listeria monocytogenes; bacili gramnegativi - escherichia coli, haemophilus influenzae, Haemophilus pertusis, Proteus mirabilis, Salmonella sp., Shigella sp.; actinomicete - Actinomyces israeli. Ampicilina este rezistenta in mediul acid din stomac, putand fi administrata pe cale orala.
Dupa administrarea orala a 250 mg ampicilina, concentratia serica este de 1-3 g/ml, dupa administrarea a 500 mg, de 5 g/ml la 2 ore si scade la 2 g/ml dupa 4 ore. Administrarea concomitenta cu alimentele determina o scadere a absorbtiei cu 30%. Ampicilina realizeaza o concentratie biliara inalta (“antibiotic biliar”), realizand in bila concentratii de pana la 300 ori mai mari decat in sange, fiind recomandata in colecistitele si angiocolitele cu germeni sensibili. De asemenea realizeaza concentratii mai mari ca penicilina in L.C.R si in parenchimul renal. Legarea de proteine serice este de 18%, eliminindu-se predominant prin urina netransformata, in forma activa, 35% din doza administrata in primele 6 - 8 ore, realizand concentratii urinare de 200 g/ml. Timpul de injumatatire este de 0,75 - 2 ore, la pacienti normali; 6,4 ore in anurie; 4-4,7 ore la prematuri; 1,7-2,8 ore la nou-nascuti.
Infectii genito-urinare, biliare, digestive, provocate de germeni sesibili: meningita cu Haemophilus influenzae, pneumococ sau meningococ, infectii bacteriene respiratorii (bronsite, pneumonii), sinuzite, otite, infectii biliare cu colibacili sensibili, infectii urinare cu Escherichia coli, Proteus mirabilis, gastroenterite acute cu salmonele, febra tifoida, dizenterie bacteriana, tuse convulsiva, septicemii, endocardite.

Mod de administrare
Adulti: In tratamentul infectiilor respiratorii si in infectii urinare se administreaza 500 mg (2 capsule) la 6 ore; in cele digestive 500-750 mg (2-3 capsule) la 6 ore.
In bolile grave dozele pot fi marite, la 4 g/zi.
Copii: 50 –100 mg/kg corp/zi.

Contraindicatii

Alergie la peniciline (se investigheaza anamnezic atent). mononucleoza infectioasa (risc de accidente cutanate). Prudenta in insuficienta hepatica. In insuficienta renala se reduc dozele. Nu se asociaza cu allopurinol (risc crescut de reactii cutanate).

Reactii adverse
S-au relatat destul de rar manifestari alergice (prurit, eruptii cutanate, urticarie, febra alergica, foarte rar soc anafilactic) in special la pacienti cu hipersensibilitate la peniciline sau la cefalosporine (hipersensibilitate incrucisata). Aparitia reactiilor alergice obliga la oprirea medicatiei; ocazional pot sa apara tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree); usoara crestere tranzitorie a transaminazei serice, anemie, leucopenie, trombopenie reversibila; ocazional suprainfectii intestinale cu Klebsiella, Pseudomonas si Candida; foarte rar colita pseudomembranoasa cu clostridium difficile.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Slabeste cu antrenamentul de forta Slabeste cu antrenamentul de forta

    Toata lumea spune ca antrenamentul cu greutati te ajuta sa ai muschi mai mari si mai puternici, iar cel cardio este bun daca vrei sa slabesti. Desi perfect adevarat, lucrurile nu sunt chiar atat de rigide. Daca esti ca mine – un impatimit al fiarelor, care nu prea...citeste mai mult

  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Discopatia lombara - lumbago si...

    Anatomie coloanei vertebrale Coloana vertebrala ocupa o pozitie centrala in cadrul aparatului locomotor. "Doar acela care cunoaste in ce fel este angrenata coloana in jocul static si dinamic al fortelor organismului uman, va putea integra corect intreaga...citeste mai mult

Comunitate

  • Andreea

    Buna fetelor! Mi sa spus ca am o sarcina oprita din evoluti cel putin asta mi se spune. Am o intrebare , va descriu in mare ce sa intamplat: pe sata de 22.08.2017 am facut primul eco la o doamna doctor mia spus ca am o sarcina de 6 sapt iar eu am 7sapt de sarcina si mi a spus ca e sarcina cu risc...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter