Clickmed
programare rapida la medic

Aprovel, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Aprovel, comprimate

Ce este Aprovel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aprovel se foloseste pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala). Medicul v-a masurat tensiunea arteriala si a gasit ca este peste limitele normale pentru varsta dvs. tensiunea arteriala crescuta, daca nu este tratata, poate distruge vasele sanguine din cateva organe, cum sunt inima, rinichiul, creierul si ochii. In unele situatii, aceasta poate duce la infarct, insuficienta cardiaca sau renala, accidente vasculare cerebrale sau orbire. De obicei, nu exista simptome ale tensiunii arteriale crescute inainte ca distrugerile sa apara. De aceea, masurarea tensiunii arteriale este necesara, pentru a verifica daca ea se situeaza in limitele normale, sau nu.
tensiunea arteriala crescuta poate fi tratata si controlata cu medicamente ca Aprovel. Poate ca medicul v-a recomandat, de asemenea, sa va schimbati stilul de viata pentru a ajuta la reducereatensiunii arteriale crescute (scaderea in greutate, evitarea fumatului, reducerea consumului de alcool si restrictia cantitatii de sare din alimentatie). Poate ca v-a incurajat, totodata, sa practicati regulat exercitiul fizic usor (nu extenuant), cum ar fi mersul pe jos si inotul.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie luate regulat, asa cum a prescris medicul. tratamentul incepe, de obicei, cu 150 mg, o data pe zi. Doza poate fi crescuta mai tarziu pana la 300 mg, o data pe zi, in functie de valorile tensiunii arteriale. Efectul maxim de reducere a tensiunii arteriale poate fi atins la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului. Medicul poate prescrie o doza mai mica, mai ales cand se incepe un tratament la anumiti pacienti, cum sunt cei aflati in hemodializa sau cei peste varsta de 75 de ani. Aprovel poate fi luat cu, sau fara, mancare. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa. Trebuie sa incercati sa luati doza dvs. zilnica la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi. Este important sa continuati sa luati Aprovel, cu exceptia cazului in care medicul decide intreruperea tratamentului. Daca accidental ati sarit o doza zilnica, nu trebuie decat sa luati urmatoarea doza normal. Nu luati o doza dubla ca sa refaceti doza sarita.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Aprovel daca: sunteti sau credeti ca sunteti insarcinata; planificati sa ramaneti insarcinata; alaptati, sau daca sunteti alergic la unul dintre componentele sale (vezi Compozitie). Aprovel nu trebuie dat copiilor. Daca va aflati in una din situatiile de mai sus, informati mai intai medicul sau farmacistul si cereti sfatul lor.

Precautii

Exista anumite stari, in care va puteti afla, sau in care v-ati aflat, ce necesita atentie speciala inainte de, sau in timp ce luati Aprovel. De aceea, inainte de a lua acest medicament, trebuie sa ii fi spus medicului dvs. daca suferiti de: varsaturi sau diaree excesive; probleme renale; probleme cardiace. Daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala sau sa primiti anestezice, trebuie sa va asigurati ca medicul anestezist sau chirurg stie ca dvs. luati Aprovel comprimate.

Reactii adverse posibile

Toate medicamentele pot avea unele efecte adverse. Efectele adverse la Aprovel sunt in genere rare si trecatoare. Ele sunt in general usoare si nu necesita, in mod normal, intreruperea tratamentului. Daca observati orice alt efect advers, trebuie sa informati medicul sau farmacistul dvs. si sa cereti sfatul lor. in studiile clinice doar suferinte minore, foarte probabil legate de activitatea fizica (intepaturimusculare sau articulare), si numai in cazuri rare flushing, au fost raportate mai des de catre pacientii tratati cu Aprovel decat de cei care au luat placebo (zahar comprimat). Nu este sigur ca aceste efecte adverse erau datorate medicamentului. simptomele sau impresiile cel mai des raportate de pacientii care au luat Aprovel sau placebo includ: infectii respiratorii (raceli sau guturai), dureri (dureri de cap si dureri musculare) si ameteala. Nici unul dintre aceste simptome nu a fost raportat mai frecvent de pacientii tratati cu Aprovel, comparativ cu pacientii care au luat placebo.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa din Aprovel comprimate este irbesartan. Un comprimat contine 75 mg, sau 150 mg, sau 300 mg Irbesartan.
Comprimatele contin urmatorii excipienti: celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu hidratat coloidal, amidon de porumb pregelatinizat si poloxamer 188.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter