Clickmed
programare rapida la medic

Deflamon flebo, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Deflamon flebo, solutie perfuzabila

Actiune terapeutica
Ca urmare a administrarii de doze uzuale terapeutice, se obtin nivele sanguine si tisulare mult superioare celor teoretic necesare pentru realizarea unei terapii antibacteriene eficace. Pe langa aceasta, metronidazolul trece bariera hematoencefalica si atinge rapid concentratii terapeutice in majoritatea lichidelor organice (ex. saliva, bila, urina, lichid amniotic, lapte matern si din abcese).

Indicatii
Tratamentul infectiilor grave provocate de bacterii anaerobe, in particular Bacteroides fragilis, alte specii de bacteroides, alti anaerobi asupra carora metronidazolul exercita actiune bactericida, cum ar fi Fusobacteria, Eubacteria, Clostridia si Coci gram pozitivi anaerobi. Metronidazolul a fost utilizat cu rezultate favorabile in septicemii, bacteriemie, abcese cerebrale, pneumonii necrotizante, osteomielite, febra la lauze, abcese pelviene, peritonite si plagi postoperatorii, in care au fost izolate una sau mai multe din bacteriile anaerobe citate. Prevenirea infectiilor post-operatorii cauzate de bacterii anaerobe, in particular Bacteroides si coci gram pozitivi anaerobi.

Mod de administrare

Deflamon injectabil va fi utilizat numai in perfuzie endovenoasa lenta. Acest tip de administrare este util in particular pentru cazurile de urgenta si este indicat la pacientii operati cand: in faza preoperatorie este prezenta sau suspectata o infectie cu anaerobi, de ex. septicemie, peritonita, abcese pelviene; in timpul interventiei apar semne ale unei stari septice cauzata de germeni anaerobi; in timpul interventiei cand exista posibilitatea unei contaminari cu anaerobi proveniti din tubul gastro-intestinal, caile genitale feminine, orofaringe. La subiectii supusi deja unei terapii parenterale, Deflamon injectabil poate fi diluat cu volume adecvate de solutie fiziologica, solutie izotonica de dextroza, solutie de dextroza 5% sau clorura de potasiu (20 mM si 40mM). A se evita introducerea altor medicamente, in afara metronidazolului, in solutia de perfuzat. 
Tratament- Adulti si copii peste 12 ani: 100 ml din solutia perfuzabila (cu o frecventa de 5 ml in primul minut) la fiecare 8 ore.
La majoritatea pacientilor sunt suficiente 7 zile de tratament, dar in anumite cazuri (regiuni in accesibile de drenaj, o noua contaminare etc.) este necesara prelungirea tratamentului.             
             - Copii sub 12 ani: 1,5 ml/kg corp (7,5 mg de metronidazol/kg corp) la 8 ore.
Prevenire -Adulti si copii peste 12 ani: 100 ml solutie perfuzabila imediat inainte, in timpul sau dupa interventie, urmata de aceeasi doza la fiecare 8 ore.
             - Copii sub 12 ani: ca si la adulti, dar cu doza de 1,5 ml/kg corp (7,5 mg de metronidazol/kg corp) la fiecare 8 ore.
Fiecare flacon va fi utilizat pentru o singura administrare; cantitatile eventual ramase nu vor fi utilizate.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la medicament. Subiecti cu discrazie hematica si cu boli ale SNC in faza activa. Sarcina sigura sau presupusa. Alaptare.

Precautii
Este indicat sa se efectueze regulat controale clinice si biologice daca tratamentul se efectueaza mai mult de 10 zile. Medicul care intentioneaza sa utilizeze medicamentul pentru perioade mai mari decat cele recomandate (tratamentul formelor cronice) trebuie sa evalueze beneficiul in raport cu riscul aparitiei neuropatiei periferice. Pacientii cu insuficienta renala tolereaza in general bine metronidazolul. Totusi, in prezenta unei alterari grave a functiei renale, este indicata reducerea dozei zilnice de medicament, ca si in cazuri grave de hepatopatii. Se va evita ingerarea de alcool pe timpul tratamentului cand asocierea cu metronidazolul poate produce un sindrom tip disulfiram insotit de greturi, varsaturi si crampe abdominale. Metronidazolul potenteaza activitatea warfarinei si a altor anticoagulante orale, fiind necesara reducerea dozelor acestor medicamente in caz de administrare simultana cu metronidazolul.
Metronidazolul a demonstrat proprietati cancerigene la animale in conditii experimentale particulare.

Reactii adverse
Ocazional senzatie de gust metalic, limba saburala, anorexie, greturi, varsaturi, tulburari gastrointestinale. Foarte rar s-au semnalat somnolenta, vertij, cefalee, ataxie, febra, eruptii cutanate, prurit, necoordonari ale miscarilor si urina de culoare inchisa (datorata unui metabolit al metronidazolului), de asemenea disurie, cistite, poliurie, piurie, scaderea libidoului, suprainfectari cu Candida. In timpul tratamentelor intensive si indelungate au fost raportate unele cazuri de neuropatie periferica, in general cu evolutie favorabila dupa suspendarea tratamentului si reducerea dozei. in unele cazuri s-a raportat leucopenie modesta, ce s-a normalizat in timpul sau dupa terminarea tratamentului. In cazuri foarte rare au fost semnalate crize epileptice tranzitorii. Aparitia simptomelor neurologice impune intreruperea tratamentului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii

    Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter