Clickmed
programare rapida la medic

Vaccin piocianic (pseudomonas aeruginosa) monovalent, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vaccin piocianic (pseudomonas aeruginosa) monovalent, fiole

Actiune terapeutica
Induce formarea de anticorpi specifici omologi fata de serotipurile virulente de Ps. aeruginosa apartinand aceluiasi serotip cu cel cuprins in vaccin si, in masura mai redusa, fata de serotipurile virulente heterologe. Protectia conferita de vaccinul piocianic monovalent se instaleaza repede (a 5-a zi de la administrarea dozelor de vaccin) si se mentine timp de 4-6 luni de la aplicarea ultimei doze de vaccin. Protectia conferita de vaccinul piocianic monovalent creste progresiv cu administrarea dozelor de vaccin si se mentine timp de 4-6 luni de la aplicarea ultimei doze de vaccin.

Indicatii
In tratamentul infectiilor cu Ps. aeruginosa asociat eventual cu antibiotice si cu alte metode de tratament.

Doze si mod de administrare
Calea de administrare subcutanata.
Doze: 0,1 ml, 0,2 ml, 0,3 ml, 0,4 ml, 0,5 ml; ultima doza se repeta.
Interval intre doze: inocularile se fac la 3-4 zile, in functie de toleranta bolnavului.
Durata administrarii: minimum 10 saptamani.
In cazul persistentei infectiei cu acelasi serotip de Ps. aeruginosa se poate repeta dupa o pauza de 6 luni. Inainte de intrebuintare, fiola va fi bine agitata, pentru a obtine o suspensie perfect omogena. Fiolele neetichetate, neimprimate sau cu fisuri nu se vor intrebuinta.
Determinarea tipului serologic al tulpinilor de Ps. aeruginosa izolate de la bolnavi este obligatorie pentru aplicarea imunoterapiei cu vaccin piocianic monovalent corespunzator serotipului identificat la bolnav. Determinarea tipului serologic al tulpinilor de Ps. aeruginosa se face de colectivul pseudomonas din Inst. Cantacuzino.

Contraindicatii
Bolile acute cu evolutie clinica moderata ori severa, cu sau fara febra; nefrita cronica, insuficienta hepatica, diabetul, astmul bonsic, angina pectorala sau infarctul miocardic in antecedente; graviditatea. Fiind vaccin inactivat, poate fi administrat la pacienti imunocompromisi. Se va evita efectuarea vaccinarii in timpul chimio- si radioterapiei; se recomanda lasarea unui interval de 2-3 luni dupa incetarea terapiei. in cazul persistentei infectiei cu acelasi serotip de Ps. aeruginosa, se repeta vaccinarea dupa o pauza de 6 luni.

Masuri de precautie
Inainte de inocularea vaccinului se va cerceta sensibilitatea bolnavului fata de vaccin prin inocularea subcutanata, la interval de 1-2 zile, a urmatoarelor doze de vaccin diluat 1/10 (cu ser fiziologic 0,1 ml; 0,3 ml, 0,5 ml).
Daca apar reactii locale sau generale se va renunta la tratamentul cu vaccin. De asemenea, daca in cursul administrarii vaccinului apar stari febrile sau alte imbolnaviri intercurente se suspenda administrarea vaccinului.

Reactii adverse
Reactii postvaccinale locale si generale: in caz de reactii locale (durere, roseata, infiltratie, care persista mai mult de 48 ore) sau generale (ascensiune termica, curbatura, care persista mai mult de 24 ore), se mareste intervalul dintre inoculari la 4-5 zile, iar cantitatea de vaccin inoculat se va reduce la doza precedenta celei ce a determinat reactia, eventual se va repeta de 2-3 ori aceeasi doza (pastrand sau marind intervalul de timp aratat mai sus) inainte de a trece la doza urmatoare, fara a se depasi doza de 0,5 ml vaccin. Daca se produc si in acest caz reactii puternice dupa inoculare se va renunta la tratamentul cu vaccin.  

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament

    Generalitati Pneumonia este o boala grava, care continua sa faca victime peste tot in lume. Anual, ea afecteaza aproximativ 450 de milioane de persoane, reprezentand 7% din populatia globului si provoaca 4 milioane de decese. In tarile sarace sau in curs de...citeste mai mult

  • Banii: purtatori de bacterii si boli

    Generalitati O caracteristica de baza a agentilor bacterieni si parazitici umani este evolutia cailor de transmitere a acestora catre gazde susceptibile; mediul inconjurator joaca un rol important in transmiterea acestora intre oameni. Contaminantii microbieni...citeste mai mult

  • Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca

    CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale HOTARARE Nr. 1092 din 16 august 2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca Publicata in: Monitorul Oficial NR. 762 din 7 septembrie 2006 In temeiul ARTICOLUL 108...citeste mai mult

  • Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?

    Generalitati In intreaga lume, oamenii se implica in diverse activitati de agrement, unele dintre acestea insa pot pune in pericol viata unei persoane - parasutism, alpinism, ciclism montan, sporturi nautice si ski. O activitate care se presupune a fi distractiva...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin

    Ce parere aveti de acest vaccin?am auzit multe pareri pro si contra legate de aceste vaccinuri,sunt trei cervarix,silgard si gardasil.de ultimele doua am auzit multe pareri contra in schimb de cervarix multa lume il lauda....voi ce spuneti?ati facut care acest vaccin?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter