Clickmed
programare rapida la medic

Vaccin dizenteric viu vadizen, flacoane

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vaccin dizenteric viu vadizen, flacoane

Actiune teraputica
vaccinul dizenteric Vadizen se foloseste in scopuri profilactice si terapeutice in dizenteria bacilara. Dupa administrarea de vaccin, la 18 zile se instaleaza starea de imunitate antidizenterica, pentru o perioada de aproximativ 6 luni. Efectul imunoprofilactic postvaccinal este predominant omolog fata de shigella flexneri 2a, fiind insotit de o imunitate heterologa fata de alte serotipuri de shigella flexneri si fata de shigella Sonnei.

Indicatii
vaccinul dizenteric viu este recomandat pentru imuno-profilaxia specifica a dizenteriei bacilare, in special pentru grupe cu risc crescut de imbolnavire, precum si pentru terapia formelor cronice de dizenterie bacilara (si portajul cronic de bacili dizenterici).

Doze si mod de administrare
vaccinul se administreaza strict per oral. imunizarea primara se poate efectua incepand de la varsta de 1 an.
Revaccinare: la 6 luni interval de la prima vaccinare, in functie de prioritatile de ordin epidemiologic. In scop terapeutic (in dizenteria cronica), revaccinarea se poate face, daca este necesar, dupa interval de o luna.
Schema de imunizare:
Pentru profilaxie: atat pentru vaccinare, cat si pentru revaccinare, se administreaza 5 doze de vaccin la 3 zile interval, in raport cu varsta, dupa cum urmeaza:
Ziua 1 ,a 4-a, a 7-a ,a 10-a, a 13-a
Doza 1, a 2-a, a 3-a, a 4-a, a 5-a 
1 - 7 ani =0,3 ml- 0,6 ml -0,9 ml -1,2 ml -1,2 ml
8 - 12 ani =0,4 ml -0,8 ml -1,1 ml -1,2 ml -1,6 ml
peste 12 ani =0,5 ml -1,0 ml -1,5 ml- 1,5 ml -2,0 ml
Pentru imunoterapie: dupa vaccinarea ca mai sus, se practica o vaccinare dupa aceeasi schema, la interval de o luna.

Contraindicatii
Perioada de incubatie a bolilor infectioase, stari febrile, perioada de stare a bolilor acute (infectioase, alergice), tbc acut, tratament cu imunosupresoare, diabet grav, boli maligne, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca decompensata, insuficienta hepatica manifesta, boli autoimune, stari de deficienta imunitara, stari de casexie, distrofie.

Masuri de precautie
Asigurarea viabilitatii germenilor din vaccin prin: evitarea inactivarii de catre dezinfectante pe baza de clor, fenol, detergenti, eventual folosite la decontaminarea linguritelor, fara o abundenta spalare ulterioara cu apa. Evitarea termoinactivarii prin folosirea de lingurite fierbinti, ceai cald sau lapte (peste 40C). Se vor respecta intervalele fata de alte vaccinari, conform calendarului vaccinarilor.

Reactii adverse
In cazul vaccinoterapiei antidizenterice se observa, in special in cazul unor persoane care au suferit in antecedente de dizenterie bacilara sau in unele forme cronice de dizenterie bacilara (ca si la purtatorii cronici de bacili dizenterici), fenomene minore ca: greata, varsaturi sau 1-2 scaune moi, care nu necesita tratament sau intreruperea vaccinarii.

 

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antipoliomielita...

    Generalitati Vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT) Vaccinarea antipoliomielita face parte din programul narional de imunizari. Profilaxia poliomielitei se face cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare...citeste mai mult

  • Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Sindromul Reye - posibila complicatie...

    Generalitati Sindromul Reye este o afectiune relativ rara, insa foarte grava (chiar cu potential fatal in absenta unui tratament de specialitate prompt instituit), ce apare mai ales la copii cu varsta intre 6 si 12 ani si care se pare ca este indusa de administrarea...citeste mai mult

  • Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Raspunsuri la intrebarile legate de...

    Generalitati Majoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur. Persoanele care...citeste mai mult

  • Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Trivaccinul antirujeolic,...

    Generalitati Indicatii - imunizarea activa fata de rujeola, oreion si rubeola, incepand cu varsta de 12 luni - imunizarea activa a copiilor care traiesc in colectivitati (crese, gradinite), incepand cu varsta de 9 luni; in acest caz este necesara revaccinarea...citeste mai mult

Comunitate

  • Vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin

    Ce parere aveti de acest vaccin?am auzit multe pareri pro si contra legate de aceste vaccinuri,sunt trei cervarix,silgard si gardasil.de ultimele doua am auzit multe pareri contra in schimb de cervarix multa lume il lauda....voi ce spuneti?ati facut care acest vaccin?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter