Clickmed
programare rapida la medic

Hycamtin, pulbere

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Hycamtin, pulbere

Ce este Hycamtin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Topotecan in monoterapie este indicat pentru tratamentul:
- pacientelor cu carcinom ovarian metastatic dupa esecul terapiei de prima linie sau a celei
ulterioare.
- pacientilor cu recidiva de cancer pulmonar cu celule mici (CPCM) la care reinceperea
tratamentului cu terapia de prima linie nu este considerata adecvata.

Topotecan in asociere cu cisplatina este indicat pentru tratamentul pacientelor cu carcinom de col
uterin recidivant dupa radioterapie si al pacientelor cu stadiul IVB de boala. Pacientele tratate anterior
cu cisplatina, necesita un interval prelungit fara tratament, pentru a justifica tratamentul in asociere.

Mod de administrare

Utilizarea topotecan trebuie restransa la unitatile specializate in administrarea chimioterapiei
citotoxice, iar acest medicament trebuie administrat doar sub supravegherea unui medic cu experienta
in utilizarea chimioterapie.
Inainte de utilizare topotecanul trebuie reconstituit si diluat suplimentar.

Doze
Cand topotecan se utilizeaza in asociere cu cisplatina, trebuie consultate toate informatiile referitoare
la prescrierea cisplatinei.
inainte de administrarea primei cure de topotecan, pacientii trebuie sa aiba un numar de neutrofile ≥
1,5 x 10 la puterea a 9-a/l, un numar de trombocite ≥ 100 x 10 la puterea a 9-a/l si o valoare a hemoglobinei ≥ 9 g/dl (dupa transfuzie daca este necesar).

Cancer ovarian si cancer pulmonar cu celule mici

Doza initiala
Doza recomandata de topotecan este de 1,5 mg/m2 de suprafata corporala si zi, administrata zilnic, sub forma de perfuzie intravenoasa cu o durata de 30 de minute, timp de cinci zile consecutiv, cu un interval de trei saptamani intre cure, luand ca reper momentul inceperii curelor. Daca este bine tolerat, tratamentul poate fi continuat pana la aparitia progresiei bolii.

Dozele ulterioare
Topotecan nu trebuie administrat din nou decat daca numarul de neutrofile este ≥ 1 x 10 la puterea a 9-a/l, numarul de trombocite este ≥ 100 x 10 la puterea a 9-a/l, iar concentratia de hemoglobina este ≥ 9g/dl (dupa transfuzii, daca este necesar).

Practica standard in oncologie cu privire la abordarea terapeutica a neutropeniei este fie administrarea de topotecan impreuna cu alte medicamente (cum ar fi FSC-G) fie reducerea dozelor pentru a mentine numarul de neutrofile la valorile dorite.

Daca se alege reducerea dozelor la pacientii la care apare neutropenie severa (numar de neutrofile < 0,5 x 10 la puterea a 9-a/l) cu durata de sapte zile sau peste, sau neutropenie severa asociata cu febra sau infectii sau la care tratamentul a fost amanat din cauza neutropeniei, doza trebuie redusa cu 0,25 mg/m2 si zi pana la 1,25 mg/m2 si zi (sau scazuta ulterior pana la 1,0 mg/m2 si zi, daca este necesar)
De asemenea, dozele trebuie reduse in cazul in care numarul de trombocite scade sub 25 x 10 la puterea a 9-a/l. in studiile clinice, administrarea de topotecan a fost intrerupta daca doza a fost redusa la 1,0 mg/m2 si a fost necesara o reducere in continuare a dozei ca urmare a reactiilor adverse.

Cancer de col uterin

Doza initiala
Doza recomandata de topotecan este de 0,75 mg/m2 de suprafata corporala si zi, administrata zilnic, sub forma de perfuzie intravenoasa cu o durata de 30 de minute, in zilele 1, 2 si 3 ale curei. Cisplatina este administrata in ziua 1, sub forma de perfuzie intravenoasa, in doza de 50 mg/m2 de suprafata corporala si zi, si ulterior dozei de topotecan. Aceasta schema de tratament se repeta la fiecare 21 de zile, in sase cure, sau pana la aparitia progresiei bolii.

Dozele ulterioare
Topotecan nu trebuie administrat din nou decat daca numarul de neutrofile este ≥ 1,5 x 10 la puterea a 9-a/l, numarul de trombocite este ≥ 100 x 10 la puterea a 9-a/l, iar concentratia de hemoglobina este ≥ 9 g/dl (dupa transfuzii, daca este necesar).

Practica standard in oncologie cu privire la abordarea terapeutica a neutropeniei este fie administrarea de topotecan impreuna cu alte medicamente (cum ar fi FSC-G) fie reducerea dozelor pentru a mentine numarul de neutrofile la valorile dorite.

Daca se alege reducerea dozelor la pacientele la care apare neutropenie severa (numar de neutrofile < 0,5 x 10 la puterea a 9-a/l) cu durata de sapte zile sau peste, sau neutropenie severa asociata cu febra sau infectii sau la care tratamentul a fost amanat din cauza neutropeniei, doza trebuie redusa cu 20%, la 0,60 mg/m2 si zi pentru curele urmatoare (sau ulterior pana la 0,45 mg/m2 si zi daca este necesar).
Dozele trebuie in mod similar reduse daca numarul de trombocite scade sub 25 x 10 la puterea a 9-a/l.

Dozele la pacientii cu insuficienta renala
Monoterapie (cancer ovarian sau cancer pulmonar cu celule mici)
Nu sunt disponibile suficiente date pentru a face recomandari la pacientii cu clearance al creatininei pulmonar cu celule mici, si avand un clearance al creatininei intre 20 si 39 ml/min este de 0,75 mg/m2 si zi, cinci zile consecutive.

Terapie asociata (cancer de col uterin)
In studiile clinice in care s-a administrat topotecan in asociere cu cisplatina pentru tratamentul cancerului cervical, terapia s-a initiat doar la pacientii cu creatinina serica ≤ 1,5 mg/dl. Daca, in timpul tratamentului asociat cu topotecan/cisplatina, creatinina serica depaseste 1,5 mg/dl, se recomanda sa se consulte toate informatiile referitoare la prescrierea cisplatinei, privind recomandarile pentru reducerea dozei de cisplatina/continuarea tratamentului. Daca tratamentul cu cisplatina se intrerupe, nu exista suficiente date cu privire la continuarea monoterapiei cu topotecan la pacientele cu cancer cervical.

Copii si adolescenti
Experienta utilizarii medicamentului la copii este limitata, prin urmare, nu se pot face recomandari cu privire la tratamentul cu HYCAMTIN la acest grup de varsta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

HYCAMTIN este contraindicat la pacientii/pacientele care
− au antecedente de hipersensibilitate severa la substanta activa sau la oricare dintre excipienti
− alapteaza
− au deja mielosupresie severa inainte de inceperea primei cure, evidentiata printr-un numar de neutrofile < 1,5 x 10 la puterea a 9-a/l si/sau de trombocite < 100 x 10 la puterea a 9-a/l la momentul initial.

Precautii

Toxicitatea hematologica este dependenta de doza si este necesara monitorizarea periodica a hemogramei complete, incluzand si numarul de trombocite.

Similar altor medicamente citotoxice, topotecan poate determina aparitia mielosupresiei severe.
La pacientii tratati cu topotecan, s-a raportat aparitia mielosupresiei care duce la sepsis si decese datorate sepsisului.

Neutropenia indusa de topotecan poate determina aparitia colitei neutropenice. in studiile clinice care au evaluat topotecan au fost raportate decese datorita colitei neutropenice. Trebuie luata in considerare posibilitatea aparitiei colitei neutropenice la pacientii care prezinta febra, neutropenie si durere abdominala compatibila cu acest diagnostic.

Administrarea de topotecan a fost asociata cu raportari de boli pulmonare interstitiale (BPI), din care cateva s-au finalizat cu deces. Factorii de risc preexistenti includ un istoric de boala pulmonara interstitiala (BPI), fibroza pulmonara, cancer pulmonar, expunere toracica la radiatii si utilizarea medicamentelor pneumotoxice si/sau a factorilor de stimulare a coloniilor. Pacientii trebuie monitorizati pentru depistarea simptomelor pulmonare ce pot indica prezenta unei BPI (de exemplu, tuse, febra, dispnee si/sau hipoxie), iar administrarea topotecanului trebuie intrerupta daca se confirma un nou diagnostic de BPI.

Topotecan in monoterapie si topotecan in asociere cu cisplatina sunt in mod frecvent asociati cu trombocitopenie relevanta clinic. Acest fapt trebuie luat in considerare cand se prescrie HYCAMTIN, de exemplu in cazul in care pacientii cu risc crescut de sangerare tumorala devin posibili subiecti ai terapiei.

Asa cum era de asteptat, pacientii cu scor al starii generale alterat (SG > 1) au o rata mai scazuta de raspuns si o incidenta mai mare a complicatiilor cum ar fi febra, infectie si sepsis. Evaluarea exacta a starii generale la momentul administrarii terapiei este importanta, pentru a fi siguri ca starea pacientilor nu s-a alterat pana la un scor al starii generale de 3.

Nu exista experienta suficienta in ceea ce priveste utilizarea topotecanului la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei < 20 ml/min) sau cu insuficienta hepatica severa (bilirubina plasmatica ≥ 10 mg/dl) datorata cirozei. Nu este recomandata utilizarea topotecanului la aceste categorii de pacienti.

Unui numar mic de pacienti cu insuficienta hepatica (bilirubina plasmatica intre 1,5 si 10 mg/dl) li
s-a administrat topotecan intravenos in doze de 1,5 mg/m2 timp de cinci zile, o data la trei saptamani. S-a observat reducerea clearance-ului topotecanului. Totusi, nu sunt disponibile suficiente date pentru a face recomandari la aceasta grupa de pacienti.

Interactiuni medicamentoase

Nu au fost efectuate studii de interactiune farmacocinetica in vivo la om.
Topotecanul nu inhiba enzimele P450 la om. La populatia de pacienti dintr-un studiu cu administrare intravenoasa, administrarea concomitenta de granisetron, ondansetron, morfina sau corticosteroizi nu a parut sa aiba un efect semnificativ asupra farmacocineticii topotecanului total (forma activa si inactiva).

In cazul asocierii topotecanului cu alte medicamente chimioterapice, ar putea fi necesara reducerea dozelor fiecarui medicament pentru a ameliora toleranta. Totusi, in cazul tratamentului asociat cu derivati de platina, exista o interactiune diferita in functie de succesiunea administrarii, adica de administrarea derivatului de platina in ziua 1 sau in ziua 5 a curei cu topotecan. Daca cisplatina sau carboplatina se administreaza in ziua 1 a curei cu topotecan, trebuie administrata o doza mai scazuta din fiecare medicament, pentru ameliorarea tolerantei comparativ cu doza din fiecare medicament care poate fi administrata daca derivatul de platina se administreaza in ziua 5 a curei cu topotecan.

Cand la 13 paciente cu cancer ovarian li s-a administrat topotecan (0,75 mg/m2 de suprafata corporala si zi, timp de 5 zile) si cisplatina (60 mg/m2 si zi in Ziua 1), in ziua 5 a fost observata o usoara crestere a ASC (12%, n=9) si Cmax (23%, n=11). Se considera ca aceasta crestere este putin probabil sa aiba relevanta clinica.

Sarcina si alaptarea

Contraceptia la barbati si femei
Similar altor medicamente chimioterapice citotoxice, trebuie utilizate metode contraceptive eficace in cazul tratarii cu topotecan al oricaruia dintre parteneri.

Femei aflate la varsta fertila
In studiile preclinice s-a demonstrat ca topotecanul determina letalitate embrio-fetala si malformatii. Similar altor medicamente citotoxice, topotecan poate avea efecte daunatoare asupra fatului, de aceea femeile aflate in perioada fertila trebuie sfatuite sa evite sa ramana gravide pe parcursul terapiei cu topotecan.

Sarcina
Pacientii trebuie atentionati asupra potentialului risc asupra fatului, daca topotecan este utilizat in timpul sarcinii sau daca pacienta ramane gravida in timpul tratamentului cu topotecan.

Alaptarea
Topotecan este contraindicat in perioada de alaptare. Desi nu se stie daca topotecanul este excretat in laptele uman, alaptarea trebuie intrerupta in momentul initierii terapiei.

Fertilitatea
In studiile privind toxicitatea asupra functiei de reproducere, efectuate la sobolani, nu au fost observate efecte asupra fertilitatii masculine sau feminine. Cu toate acestea, similar altor medicamente citotoxice, topotecan este genotoxic, iar efectele asupra fertilitatii, inclusiv a celei masculine, nu pot fi excluse.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost efectuate studii referitoare la efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, este necesara precautie in cazul conducerii vehiculelor si al folosirii utilajelor daca fatigabilitatea si astenia persista.

Reactii adverse posibile

In studii de stabilire a dozei care au inclus 523 de paciente cu recidiva de cancer ovarian si 631 de pacienti cu recidiva de cancer pulmonar cu celule mici, toxicitatea care limiteaza doza de topotecan administrat in monoterapie a fost cea hematologica. Toxicitatea a fost predictibila si reversibila. Nu au existat semne de toxicitate cumulativa hematologica sau non-hematologica.

Profilul evenimentelor adverse pentru topotecan administrat in asociere cu cisplatina in studii clinice efectuate la paciente cu cancer cervical este similar cu cel observat pentru monoterapia cu topotecan. Toxicitatea hematologica cumulativa a fost mai mica la pacientii tratati cu topotecan in asociere cu cisplatina, in comparatie cu monoterapia cu topotecan, dar mai mare decat in cazul tratamentului cu cisplatina.

Evenimente adverse suplimentare s-au observat cand topotecanul a fost administrat in asociere cu cisplatina; in orice caz, aceste evenimente au fost observate in monoterapia cu cisplatina si nu sunt atribuibile topotecanului. Pentru lista completa a evenimentelor adverse asociate utilizarii cisplatinei, trebuie consultate informatiile referitoare la prescrierea acesteia.

Datele complete referitoare la siguranta topotecan administrat in monoterapie sunt prezentate mai jos.
Reactiile adverse sunt prezentate mai jos, in functie de clasificarea pe aparate, sisteme si organe si de frecventa absoluta (toate evenimentele raportate). Frecventa evenimentelor este definita astfel: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 pana la

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter