Clickmed
programare rapida la medic

Codeina fosforica eel, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Codeina fosforica eel, comprimate

Ce este Codeina fosforica EEL si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Codeina se utilizeaza ca medicatie simptomatica in caz de:

- tuse iritativa neproductiva;
- dureri de intensitate moderata (obisnuit in asociatie cu un analgezic antipiretic, de exemplu paracetamol sau acid acetilsalicilic);
- cazuri selectionate de diaree.

Mod de administrare

Adulti: 1-2 comprimate Codeina fosforica (15 - 30 mg) la intervale de 6 - 8 ore.

Copii peste 6 ani: 2 - 3 mg/kg si zi, fractionat la intervale de 4 - 6 ore, fara a depasi 6 mg/kg si zi si 1 mg/kg pentru o data.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la codeina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- Insuficienta respiratorie severa; hipersecretie traheo-bronsica; criza de astm bronsic;
- Diaree acuta toxiinfectioasa, subocluzie sau ocluzie intestinala, interventii chirurgicale recente la nivelul cailor biliare (creste presiunea biliara);
- Stari comatoase;
- Alaptare;
- Copii sub 6 ani;
- Datorita continutului in lactoza, medicamentul este contraindicat la pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de lactaza (Lapp).

Precautii

Codeina nu se administreaza timp indelungat datorita riscului de dezvoltare a dependentei. Codeina figureaza pe lista substantelor dopante (este interzisa la sportivi).

Interactiuni medicamentoase

Este contraindicata administrarea la pacientii aflati in tratament cu agonisti-antagonisti morfinici (nalbufina, buprenorfina, pentazocina), datorita riscului declansarii sindromului de abstinenta.

Hipnoticele, sedativele, tranchilizantele, anestezicele generale, antihistaminicele sedative, alti derivati morfinici actioneaza aditiv cu codeina privind efectul sedativ si deprimant respirator. Asocierea cu bauturile alcoolice creste fenomenele de deprimare psihomotorie. Codeina nu se asociaza cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) datorita riscului toxic mare.

Asocierea codeinei cu medicamente antihipertensive creste riscul accidentelor hipotensive. Asocierea codeinei cu medicatia expectoranta favorizeaza retentia secretiilor traheobronsice.

Atentionari

La pacientii cu tuse productiva, prin inlaturarea reflexului de tuse, poate favoriza retentia secretiilor traheobronsice. Se impune prudenta la bolnavii cu limitarea functiei respiratorii, emfizem pulmonar, fibroza pulmonara, bronhopneumopatie cronica obstructiva, bronhoree, tuberculoza grava, traumatisme toracice (codeina deprima respiratia si interfera cu mecanismele compensatorii declansate de deficitul ventilatiei pulmonare). La astmatici poate agrava fenomenele obstructive (favorizeaza bronhospasmul).

Ca si alte antidiareice simptomatice, codeina administrata la pacientii cu diaree nu scade pierderea de lichide si electroliti si poate intarzia eliminarea microorganismelor in caz de diaree infectioasa. Codeina nu se recomanda ca antidiareic la copii, deoarece poate fi cauza de dezechilibru hidroelectrolitic sever. Se recomanda prudenta la bolnavii cu dureri abdominale acute nediagnosticate (poate inlatura simptome esentiale pentru diagnostic). Utilizarea codeinei nu este recomandabila la bolnavii cu colita ulceroasa (poate produce dilatatia toxica a colonului). De asemenea, trebuie evitata in caz de interventii chirurgicale recente la nivelul tractului gastro-intestinal. Codeina favorizeaza contractia musculaturii netede biliare si poate provoca spasm al sfincterului Oddi, ceea ce obliga la prudenta in caz de diskinezie biliara sau litiaza biliara. Utilizarea trebuie evitata la pacientii cu pancreatita.

Hipovolemia, cordul pulmonar cronic, infarctul miocardic acut, starea de soc favorizeaza accidentele hipotensive.

Este necesara prudenta in caz de traumatisme craniene, deoarece codeina creste presiunea lichidului cefalorahidian, deprima respiratia si poate masca anumite simptome importante pentru diagnostic si aprecierea evolutiei clinice. Riscul convulsiv poate fi crescut cand codeina se administreaza la pacienti cu edem cerebral si la epileptici. Starile confuzive pot fi agravate.

Hipotiroidismul creste riscul reactiilor toxice la codeina (intarzie epurarea metabolica, favorizeaza deprimarea respiratorie).

Se recomanda evitarea medicamentului la bolnavii cu hipertrofie de prostata si stricturi uretrale (favorizeaza retentia de urina).

Deoarece codeina se metabolizeaza la nivel hepatic si se elimina pe cale renala, se recomanda supravegherea atenta a pacientilor cu insuficienta hepatica sau renala; dozele se ajusteaza in functie de severitatea insuficientei.

Copii

Pentru copiii intre 1 si 6 ani este necesara utilizarea unor forme farmaceutice de codeina adecvate varstei (obisnuit la aceasta varsta comprimatele nu pot fi inghitite). La copiii mici dozele de codeina mai mari de 0,3 mg/kg au potential convulsiv; riscul deprimarii respiratorii este mai mare. Codeina este contraindicata la copiii mai mici de un an.

Varstnici

La varstnici, riscul deprimarii respiratiei este mare, iar tulburarile disforice (agitatie, stare confuziva, halucinatii) sunt mai frecvente. Aceste particularitati sunt legate de insuficienta proceselor de metabolizare si epurare, ca si de patologia proprie varstei inaintate (pneumopatii cronice, ateroscleroza avansata).

Sarcina si alaptarea

Codeina se administreaza in primul trimestru de sarcina numai la indicatia stricta a medicului. Este contraindicata inaintea nasterii si in timpul travaliului din cauza riscului de deprimare respiratorie la nou-nascut. Utilizarea in perioada de alaptare este contraindicata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Datorita sedarii si scaderii activitatii reflexe, codeina influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, utilizarea codeinei este contraindicata la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Reactii adverse posibile

Potentialul de dependenta este relativ mic cand codeina este utilizata in dozele recomandate, timp limitat. Riscul de dependenta creste pentru dozele mari administrate timp indelungat.

Ca reactii adverse au fost semnalate, relativ frecvent, somnolenta, cefalee usoara, constipatie, greata si varsaturi (ultimele mai ales la inceputul tratamentului). Rareori se produc tulburari de somn, tinitus, uscaciunea gurii, dispnee, foarte rar reactii alergice severe. Dozele mari pot provoca euforie, tulburari de vedere, spasme ale musculaturii netede intestinale si biliare, hipotensiune arteriala, sincopa, deprimare respiratorie, edem pulmonar, cresterea tonusului musculaturii netede a vezicii urinare.

Supradozaj

Intoxicatia acuta cu codeina se manifesta prin deprimarea centrilor respiratori (cianoza, bradipnee, apnee), apatie, somnolenta, chiar coma, mioza, convulsii, fenomene histaminice (edem facial, prurit, eruptii urticariene, hipotensiune arteriala), varsaturi, retentie de urina, edem pulmonar (rar).

Tratamentul consta in evacuare gastrica si asistarea respiratiei. in intoxicatia grava se utilizeaza ca antidot naloxona.

Cum se pastreaza Codeina fosforica EEL

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 15 grade Celsius - 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine fosfat de codeina hemihidrat 15 mg si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, talc.

Grupa farmacoterapeutica: antitusive; alcaloizi de opiu si derivati.

Ambalaj

Cutie cu un blister din Al/PVC a 25 comprimate.

Fabricant

SC. Bio EEL S.R.L., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

SC. Bio EEL SRL.

Str. Bega Nr. 4, Targu-Mures, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Noiembrie 2005

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Codeina Codeina

    Descriere Codeina este un alcaloid natural din subgrupa morfinei, fiind cel mai des utilizat opioid din lume. Ea se gaseste in opiu in concentratie de 0.3%, dar cea mai mare parte a codeinei comercializate este obtinuta prin sinteza din morfina, printr-un proces de...citeste mai mult

  • Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Analiza mineralelor sau ionograma...

    Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu...citeste mai mult

  • Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Cand devine fosforul periculos pentru...

    Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter