Clickmed
programare rapida la medic

Spiropent, sirop

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Spiropent, sirop

Compozitie
Sirop, flacon de 100 ml cu 0,005 mg clenbuterol clorhidrat/5 ml.

Actiune terapeutica
Spiropent este un bronhodilatator b2-adrenergic. Fiind administrat pe cale orala, Spiropent este util in pediatrie si/sau in cazurile cand administrarea bronhodilatatoarelor pe cale inhalatorie (mdi) este dificila sau imposibila (de exemplu, la batrani). Spiropent se deosebeste de alte bronhodilatatoare b2-adrenergice prin urmatoarele proprietati: doza terapeutica redusa, timp de injumatatire prelungit, absorbtie rapida si completa. Pe langa efectul sau bronhodilatator, Spiropent scade vascozitatea mucusului si creste clearance-lui mucociliar. In doze terapeutice nu are efecte nedorite asupra aparatului cardiovascular (nu influenteaza tensiunea arteriala, alura ventriculara) sau asupra concentratiei serice de glucoza, insulina, acizi grasi liberi, ioni de sodiu si potasiu. Efectul bronhodilatator se instaleaza dupa 5-10 minute de la administrarea orala si persista 10-14 ore. Spiropent poate fi folosit in terapia pe termen lung a bolilor pulmonare obstructive cronice, asociat, acolo unde este cazul, cu medicamente anti-inflamatoare (de exemplu, corticoterapie pe cale inhalatorie).

Indicatii
Spiropent este indicat in terapia astmului bronsic persistent usor, moderat, sever, astmului bronsic cu manifestari nocturne, a astmului bronsic de efort, a bpoc.

Doze si mod de administrare
Comprimate a 0,02 mg clenbuterol clorhidrat:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat de 2 ori pe zi (0,04 mg pe zi). Dupa un timp mai indelungat de administrare, posologia poate fi redusa la 1/2 comprimat de 2 ori pe zi (0,02 mg pe zi). In bronhospasmul sever doza poate fi crescuta la 2 comprimate de 2 ori pe zi (0,08 mg pe zi).
Copii sub 12 ani: in functie de greutatea corporala; doza zilnica recomandata este de 0,0012 mg/kg corp/zi, cu limite intre 0,0008 mg/kg corp/zi si 0,0015 mg/kg corp/zi.
Sirop pentru copii, cu 0,005 mg clenbuterol clorhidrat/5 ml:
-Copii 6-12 ani: 15 ml (0,015 mg) de 2 ori pe zi
-Copii 4-6 ani: 10 ml (0,010 mg) de 2 ori pe zi
-Copii 2-4 ani: 5 ml (0,005 mg) de 3 ori pe zi
-Copii sub 2 ani: 5 ml (0,005 mg) de 2 ori pe zi
Durata tratamentului depinde de simptomatologie si nu exista contraindicatii pentru terapia pe termen lung. Conditii de past

Contraindicatii
Spiropent are o buna tolerabilitate. Se vor avea insa in vedere urmatoarele contraindicatii: tireotoxicoza, stenoza subaortica hipertrofica idiopatica, tahiartimii.

Masuri de precautie
Nu se recomanda administrarea produsului cu putin timp inainte de nastere, datorita posibilului efect inhibitor asupra contractiilor uterine. Se recomanda administrarea cu precautie la pacientii cu infarct miocardic recent. Sarcina si alaptare: desi nu au fost dovedite efecte teratogene, Spiropent nu este recomandat in primul trimestru de sarcina.

Reactii adverse
La fel ca toate celelalte bronhodilatatoare b2-adrenergice, Spiropent poate produce tremor fin al musculaturii scheletice, in special la inceputul tratamentului. Foarte rar, la doze terapeutice, poate aparea o usoara stare de neliniste.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

    Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

  • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

    Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

  • Mierea de albine Mierea de albine

    Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

  • Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Indulcitorii naturali - care sunt...

    Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter