Clickmed
programare rapida la medic

Bioparox, spray

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bioparox, spray

Ce este Bioparox spray si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul local al inflamatiilor si infectiile limitate ale mucoasei orofaringelui si ale cailor aeriene; inspiratii pe nas; sinuzite; rinite, rinofaringite; inspiratii pe gura; amigdalite, faringite; urmarile amigdalectomiei; laringite, traheite, bronsite. In infectiile cu localizari multiple, cel mai adesea este necesara asocierea inspiratiilor pe nas cu cele pe gura, la fiecare sedinta.
Bioparox spray contine un singur principiu activ cu doua proprietati complementare: antibiotica si antiinflamatoare.
Prin actiunea sa antibiotica, Bioparox combate infectia, aceasta actiune este strict locala, si nu antreneaza rezistente bacteriene.
Prin actiunea sa antiinflamatoare, Bioparox spray usureaza congestia si durerea dar nu contine nici corticosteroid nici vasoconstrictor.
Bioparox spray este un aerosol micronizat: particulele sale extrem de fine difuzeaza in regiunile cele mai indepartate si cele mai dificile, ca acces, ale cailor respiratorii (sinus, bronhiole). Produsul acopera mucoasele bolnave pe toata suprafata lor.

Mod de administrare

Doze:
Utilizati intotdeauna Bioparox exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
4 pulverizari oral si 2 pulverizari in fiecare nara de 4 ori pe zi.

Se administreaza pe cale bucofaringiana si nazala, utilizand aplicatorul corespunzator.

Fiecare cutie contine un flacon de Bioparox cu un aplicator nazal galben (1), un aplicator bucal alb (2) si un recipient de plastic, care va permite sa transportati Bioparox in conditii de igiena. inainte de prima administrare se apasa de 4 ori pe flacon pentru punerea in functiune a pompei dozatoare. Flaconul trebuie tinut in pozitie verticala intre degetul mare si aratator, cu aplicatorul in sus. Ambele aplicatoare trebuie dezinfectate zilnic.

Administrarea nazala (utilizand aplicatorul nazal galben):
Cavitatea nazala trebuie curatata inainte de utilizare. Apoi introduceti aplicatorul galben intr-una din nari. Apasati puternic. Tineti gura inchisa in timpul fiecarei pulverizari. Pulverizati de doua ori in fiecare nara.

Administrarea orala (utilizand aplicatorul bucal alb):
inlaturati aplicatorul nazal cu atentie. Atasati aplicatorul bucal la flaconul de Bioparox. Introduceti aplicatorul bucal in gura si apasati strans cu buzele. Apoi apasati puternic. Repetati pulverizarea de 4 ori.

Acest medicament poate fi utilizat de adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani sau mai mare.
Durata tratamentului: tratamentul uzual nu trebuie sa depaseasca 10 zile; dupa aceasta perioada, este necesara reconsiderarea tratamentului.

Daca ati utilizat mai mult Bioparox decit trebuie
In caz de supradozaj sau de consum accidental de catre un copil, solicitati ajutor medical.
Daca ati luat prea multe doze, contactati imediat medicul sau farmacistul.
Experienta supradozajului cu Bioparox este limitata, dar simptomele raportate includ tulburari circulatorii, amorteala a gurii, ameteli, agravarea durerii in gat si senzatie de arsura in gat.
In caz de supradozaj, tratamentul trebuie intrerupt; se trateaza simptomele si se monitorizeaza pacientul.

Daca ati uitat sa utilizati Bioparox
Daca ati uitat una sau mai multe doze, este recomandat sa aplicati 2 pulverizari in fiecare nara si 4 pulverizari oral imediat ce v-ati amintit si apoi sa continuati administrarea obisnuita.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Bioparox:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la fusafungina sau la oricare dintre celelalte componente ale Bioparox

- in plus, Bioparox nu trebuie administrat copiilor cu varsta sub 12 ani

- daca aveti predispozitie alergica si bronhospasm.

Nu se recomanda administrarea Bioparox pe o perioada mai mare de 10 zile, deoarece poate afecta echilibrul normal al florei microbiene.

La pacientii prezentand semne clinice generale de infectie bacteriana trebuie luat in considerare tratamentul antibiotic sistemic.

In caz de reactii alergice, opriti utilizarea Bioparox si adresati-va medicului dumneavoastra. Tratamentul cu Bioparox nu trebuie reluat (vezi pct. ”Reactii adverse posibile”).

Bioparox contine alcool etilic si propilenglicol
Acest medicament contine cantitati mici de alcool etilic, mai putin de 100 mg pe doza.
Acest medicament contine cantitati mici de propilenglicol, care pot produce iritatii pe piele.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau daca alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati Bioparox.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Bioparox spray bucofaringian si nazal, solutie nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bioparox poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
In cazuri foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane), pot aparea reactii alergice, in special la pacientii cu predispozitie alergica.

Incetati utilizarea medicamentului si adresati-va unui medic daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

- Soc anafilactic (reactie alergica grava, care poate provoca dificultati la respiratie sau ameteli)

- Astm, bronhospasm (dificultati la respiratie sau respiratie suieratoare), scurtare a respiratiei, spasm al musculaturii din jurul corzilor vocale care produce senzatie de inecare, umflare a gatului

- Iritatii pe pielii si pe membranele mucoase, ca de exemplu eruptii, mancarimi ale pielii, urticarie, edem Quincke (umflare rapida a tesuturilor cum sunt fata, gura, limba sau gatul, care poate provoca dificultati la respiratie).

Cele mai frecvent raportate reactii adverse sunt moderate si, de obicei, nu necesita intreruperea tratamentului. Acestea constau in principal in reactii locale la nivelul locului de administrare:

- Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): stranuturi, tulburari ale gustului, congestie oculara (inrosirea ochilor).

- Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): uscaciunea nasului sau gatului, iritatia gatului, tuse, senzatie de greata

- Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile): varsaturi.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Bioparox

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se expune la temperaturi mai mari de 50 grade Celsius.
A nu se perfora flaconul.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este fusafungina (50 mg) in 10 ml solutie. Flaconul contine 10 ml solutie presurizata ce corespunde la 400 de pulverizari (100 doze).
O doza contine 4 pulverizari. Fiecare pulverizare contine 25 μl solutie, corespunzator la 125 μg fusafungina.
Celelalte componente sunt: componenta aromatica 14868, alcool etilic anhidru, zaharina, miristat de izopropil, norfluran (1, 1, 1, 2-tetrafluoretan; HFA 134a).

Ambalaj

Cutie cu un flacon presurizat din aluminiu, continand 10 ml solutie, si 2 aplicatoare din polietilena: un aplicator bucal (alb) si un aplicator nazal (galben).

Fabricanti
EGIS PHARMACEUTICALS PRIVATE LIMITED COMPANY
Matyas kiraly ut 65, 9900 Kormend, Ungaria

LES LABORATOIRES SERVIER INDUSTRIE
326, rue Marcellin Berthelot, 45402 Fleury-Les-Aubrais, Franta

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • bioparox expirat?

    buna seara! am facut o laringita urata, care dupa o pauza vocala de 3 zile si pastile supte nu m-a lasat si am decis sa iau in calcul si utilizarea bioparoxului spray care era expirat din 02.2017. nu mi-am dat seama sa verific termenul de valabilitate decat astazi cand m-a atentionat o...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter