Clickmed
programare rapida la medic

Semn babinski

Extensia izolata a halucelui (degetul mare de la picior), asociata eventual cu rasfirarea "in evantai" a celorlalte degete – reflex plantar patologic ce indica o leziune a tractului cortico-spinal (piramidal).



Este intelept sa se consulte un neurolog inca de la inceput. Testele pentru diagnsotic depind de semnele si simptomele care fac medicul sa determine gradul de afectare neurologica. Daca exista semn Babinski unilateral cu hemiplegie si semne de afectare a nervilor cranieni, o formatiune inlocuitoare de spatiu sau o leziune vasculara a creierului trebuie luate in considerare.

In acest caz, o tomografie computerizata sau un RMN cerebral trebuie facute si urmate de o punctie lombara si verificarea circulatiei prin carotide daca se suspecteaza o leziune vasculara. Punctia lombara nu trebuie realizata daca se suspecteaza presiune intracraniana scazuta.
Daca se suspecteaza o boala vasculara cerebrala, trebuie cautata o sursa de emboli.

Studii utile includ ecocardiografia, hemoculturile si EKG-ul. Daca debutul a fost insidios si nu exista semne de afectare a nervilor cranieni, trebuie realizata un RMN al coloanei cervicale si toracale pentru a cauta tumori, scleroza multipla sau boli degenerative.

Semnul Babinski asociat cu trauma si fara semne de afectare a nervilor cranieni indica efectuarea unei radiografii ale coloanei vertebrale pentru a cauta fracturi sau alte leziuni traumatice. Daca se asociaza cu tulburari de constienta trebuie cautate leziuni cerebrale si deci trebuie efectuat un RMN.

Deoarece semnul Babinski este un semn de boala neurologica trebuie consultat un neurolog inainte de a efectua orice analiza. Un consult neurologic este mult mai putin costisitor decat o tomografie sau un RMN.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter