Clickmed
programare rapida la medic

Purpura (pete rosii pe piele), echimoze, sangerari

Purpura este caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii care nu se decoloreaza la vitropresiune (manevra constand in apasarea cu o sticla de ceas asupra leziunii) si evolueaza spre o culoare maronie. Echimozele sunt vanatai, fuziuni superficiale de sange care se depun sub piele si formeaza pete vizibile.



Daca se suspecteaza o coagulopatie este preferabila consultatia unui hematolog. Testele de rutina includ: hemoleucograma, nr. trombocite, VSH, frotiu sangvin pentru studierea morfologiei hematiilor, sumar de urina, biochimia, coagulograma, factorul reumatoid, ANA, electroforeza proteinelor serice, VDRL, EKG, radiografie toracica, radiografie simpla abdominala.

Coagulograma ar trebui sa contina numaratoarea trombocitelor, timp de sangerare, timp de coagulare (timp Quick), timp partial de tromboplastina si timp de protrombina.

Daca pacientul este febril sunt necesare hemoculturi. Examinarea maduvei osoase si cultura din maduva osoasa pot fi de ajutor. Daca se suspecteaza CID sunt necesare determinarea fibrinogenului si a produsilor de degradare ai fibrinei. Uneori sunt necesare tomografii hepatice sau splenice sau tomografie abdominopelvina.

Biopsia tegumentara, musculara si chiar renala completeaza lista investigatiilor utile.
Este evidenta necesitatea consultatiei unui hematolog inca de la inceput. Pentru diagnostivul diferitelor forme de vasculita poate fi utila biopsia tegumentara sau musculara.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Evans, boala autoimuna cu cauze necunoscute

    Generalitati Sindromul Evans reprezinta o boala rara in care sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care distrug globulele rosii, trombocitele si uneori anumite globule albe cunoscute sub numele de neutrofile. Acest lucru determina niveluri anormal...citeste mai mult

  • Scorbutul - deficitul de vitamina C

    Generalitati Scorbutul mai este cunoscut si sub numele de boala lui Moeller, sau malafdia lui Cheadle. La copii, scorbutul mai este numit si boala lui Barlow, dupa Sir Thomas Barlow, medicul britanic care a descris-o prima data. Scorbutul este afectiunea cauzata de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter