Clickmed
programare rapida la medic

Oboseala (fatigabilitate)

Oboseala reprezinta scaderea anormal de rapida a fortei musculare. Oboseala cronica reprezinta un sindrom constand intr-o stare permanenta de oboseala cu epuizare la cel mai mic efort. Sinonimul oboselii cronice este sindromul yuppies. Oboseala cronica se caracterizeaza printr-o oboseala intensa, declansata de cel mai mic efort, cu reducerea la cel putin jumatate a activitatii obisnuite, insotita de febra, dureri musculare si dorsale, dureri de cap, tulburari de somn si de dificultate in concentrare.



Pentru toti pacientii sunt necesare investigatiile de laborator de rutina: hemoleucograma, VSH, biochimia, sumar de urina, VDRL.
Mioglobina, CPK, LDH, AST, creatinina serica/urinara sunt utile pentru diagnosticul afectiunilor musculare.
Testele endocrinologice, precum dozarea cortizolului seric vor ajuta la diferentierea bolii Addison de hipopituitarism. Deoarece oboseala se poate asocia cu hiperaldisteronism, poate fi utila dozarea aldosteronului in urina pe 24 de ore.

Se pot face investigatii pentru depistarea unor boli infectioase cronice, cum ar fi aglutinine la cald anticorpi anti Brucella, titrul anticopilor heterofili, testul Monospot, examenul sputei petru bacil Koch, diverse teste de intradermoreactie pentru tuberculoza si fungi.
Testarea pentru HIV poate fi facuta daca exista istoric de practici sexuale cu risc crescut.
Hemoculturile seriate sunt de folos in cazurile cu febra semnificativa.

Se pot face teste pentru insuficiente organice (uree, creatinina, electroliti serici, teste functionale hepatice). Pot fi necesare investigatii pentru anemie si sindromul de malabsorbtie.
Consecutiv se poate face analiza scaunului si determinarea continutului de grasimi, precum si testul de absorbtie a D-xilozei.
In cazul suspiciunii unui neoplasm sunt folositoare radigrafia toracica, craniana si a oaselor lungi, radiografia baritata a tractului digestiv superior, irigografia si urografia.

Biopsia musculara va diagnostica unele boli de colagen, atrofia musculara sau trichineloza. Tot pentru bolile de colagen se pot doza anticorpii antinucleari si complementul seric.
In suspiciunea de miastenia gravis sunt utile testul Tensilon si dozarea anticorpilor anti receptor de acetilcolina.

Daca se suspecteaza o afectiune neurologica se recomanda consultatia unui neurolog. Electromiograma (EMG) poate fi de asemenea folositoare.
Daca se supicioneaza apneea in timpul somnului, este indicata efectuarea unei polisomnografii.

Daca toate investigatiile sunt negative, poate fi luata in considerare consultatia unui psihiatru.
De multe ori se stabileste diagnosticul de sindrom de oboseala cronica, dar este discutabil daca aceasta este afectiunea responsabila.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul de oboseala cronica Sindromul de oboseala cronica

    Generalitati Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa, care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala, care dureaza de cel putin 6 luni....citeste mai mult

  • Cum combatem oboseala cronica? Cum combatem oboseala cronica?

    Generalitati Oboseala cronica este o reactie a organismului la un cumul de factori fizici si emotionali ce ne arunca intr-o stare de extenuare intinsa pe o lunga perioada de timp si dificil de combatut. Poate fi vorba despre oboseala cronica atunci cand ne simtim...citeste mai mult

  • Cele mai bune alimente care pot combate oboseala Cele mai bune alimente care pot...

    Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea...citeste mai mult

  • Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala Intarirea organismului in conditii de...

    Intarirea organismului Atunci cand va aflati sub orice forma de stres, fie ca este un stres acut, amenintator de viata, fie ca este iritant, constant, organismul dumneavoastra intra intr-o stare de aparare. Aceasta stare este numita si raspunsul ,,lupta sau...citeste mai mult

  • Gripa Gripa

    Generalitati Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata de la usoara la severa, aproape in fiecare iarna. Perioada in care apare cu o...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter