Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Centrul De Stomatologie Trident

Centrul De Stomatologie Trident

Tot ce trebuie sa stii despre sangerarile gingivale

Asist. Univ. Dr. Mariana Caramida

A
A
Tot ce trebuie sa stii despre sangerarile gingivale

Sângerările gingivale pot avea diverse cauze dar cel mai frecvent apar din cauza inflamației gingivale.



Inițial această inflamație este superficială – gingivită, iar sângerările pot apărea în timpul consumului de alimente dure sau în timpul curățării dinților prin periaj și folosirea aței dentare sau a dușului bucal. În această stadiu, însă, inflamația poate fi tratată simplu, cu posibilitatea vindecării gingiei. Neglijată și netratată, în schimb, poate să avanseze în profunzime spre osul din jurul dinților, la stadiul de parodontită cu posibilitatea pierderii dinților afectați.



            Cariile situate în apropierea gingiei constituie un iritant permanent pentru aceasta și mențin un nivel crescut al plăcii dentare, favorizând gingivita.



            Plombele (obturațiile) care nu urmează perfect conturul dintelui acționează ca un factor iritativ pentru gingie, determinând inflamația și sângerarea acesteia. De asemenea, lucrările dentare ce nu sunt perfect adaptate pe dinte mențin o stare de inflamație gingivală și favorizează retenția alimentelor.



Fumatul poate să ascundă inflamația gingivală, sângerările gingivale fiind mai rar întâlnite la fumători ceea ce face ca superficial să nu existe semne alarmante dar în profunzimea gingiei să existe inflamație descoperită întâmplător la controalele stomatologice și de multe ori în stadiile avansate.



Modificările hormonale de la pubertate și din sarcină pot duce la inflamații ale gingiei.



Anumite medicamente (contraceptive, anticoagulante, antiplachetare, antidepresive, antiepileptice, unele antihipertensive, imunosupresoare, chimioterapice) pot determina modificări ale structurii gingiei și sângerări.



            Alte cauze ale sângerării gingivale sunt reprezentate de bolile sistemice precum leucemia, tulburările de coagulare sau afecțiunile trombocitare, deficiența de vitamina K, vitamina C, bolile autoimune.



Sunt alte cazuri în care tehnica agresivă de periaj dentar și folosirea inadecvată a unei paste de dinți abrazive pot duce la sângerări și retracții gingivale.



Înainte de folosirea unor produse de igienă orală indicate sângerări gingivale precum a ape de gură sau a paste de dinți speciale, se recomandă consultul stomatologic, deoarece sângerarea nu dispare dacă nu este tratată cauza ei.



Tratamentul sângerării gingivale produse de afecțiunile dentare constă în curățarea profesională a dinților, superficial – deasupra gingiei și uneori profund – subgingival,  tratarea cariilor, înlocuirea obturațiilor sau a lucrărilor neadaptate și întotdeauna susținute de igiena zilnică într-un mod corect și complet.



 


Centrul De Stomatologie Trident

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Louis Pasteur 1a

Tel: 0310050921

E-mail:

Web: www.clinicatrident.ro

L
9:00-21:00
V
9:00-21:00
M
9:00-21:00
S
9:00-15:00
M
9:00-21:00
D
Inchis
J
9:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!