Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Clinica Dr. Dragus

Clinica Dr. Dragus
Estetica dentara digitala

De ce endodontologie?

Clinica Dr. Dragus

A
A
De ce endodontologie?

Este general acceptat că durerile dentare sunt dintre cele mai intense si insuportabile, de aceea trebuiesc abordate si tratate cat mai corect. Fiecare dinte are in interiorul sau un ”gol”, spatiu inchis, format din camera pulpara si canalele radiculare ce gazduiesc pulpa dentara (nervul dintelui). Cand din diverse motive pulpa dentara este afectata ireversibil (carii profunde, traumatisme intense, fracturi ale coroanei dintelui,etc.), aceasta trebuie indepartata, iar spatiul ramas trebuie curatat, dezinfectat si inchis ermetic astfel incat sa nu existe posibilitatea repopularii acestuia cu germeni.  Aici intervine endodontologia, care reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa cu tratarea bolilor pulpei dentare (nervului) si a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii, si vindecarea efectelor acestora­ prin indepartarea pulpei din interiorul dintelui afectat, curatarea si sterilizarea canalelor radiculare, obturarea (sigilarea) definitiva a acestora. Prin urmare scopul principal este de a salva dintele si de a-l pastra cat mai mult pe arcada dentara, lucru ce este important din punctul de vedere a mentinerii sanatatii aparatului dento-maxilar, cat si a intregului organism, acestea fiind in directa interrelatie.



Ca si in alte ramuri medicale, si in endodontologie evolutia tehnologica vine in sprijinul modalitatii de tratament avand ca efect cresterea calitatii tratamentelor si da posibilitatea retratarii cu succes a cazurilor esuate, sortite pana nu de mult tratamentului chirurgical sau chiar extractiei. Daca pana nu demult acest tratament se baza doar pe simtul tactil, acum se poate realiza sub control vizual direct,( "poti trata corect numai ceea ce vezi”) gratie sistemelor de magnificare special construite in acest scop ( microscoape si lupe), astfel, manevre de mare finete ce nu puteau fi realizate in trecut (identificarea canalelor suplimentare, refacerea tratamentelor de canal incorecte, identificarea perforatiilor radiculare si sigilarea acestora, extragerea instrumentelor fracturate in canal, detectarea fracturilor radiculare), acum se pot realiza cu precizie prin vizualizare directa si iluminare puternica si focalizata a campului de lucru. Medicul dispune astfel de informatii suplimentare, observsnd detalii imposibil de decelat cu ochiul liber. In egala masura au evoluat si instrumentele folosite (ace de canal, materiale de obturatie, etc.), acestea devenind extrem de specializate pentru a obtine un rezultat cat mai precis si durabil in timp.



Pentru ca tratamentul sa fie cât mai acurat, sunt necesare si metode complementare de stabilire a unui diagnostic corect, ce vin in ajutorul examenului clinic, dar nu il inlocuiesc. Astfel pentru a nu parasi spatiul endodontic in timpul tratamentului, trebuie stabilita cat mai precis lungimea canalelor dentare. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul electrometriei si a examenului radiologic. Examenul radiologic , ca metoda complementara de investigație, este indispensabil in diagnosticul si terapia afectiunilor endodontice, atat la inceputul, cat si pe parcursul tratamentului endodontic propriu-­zis. De asemenea, urmarirea evolutiei cazului, in timp, nu este posibila fara examenul radiologic. In acest sens, cea mai uzuala este radiografia retroalveolara care ne furnizeaza informatii precise. In mod uzual sunt necesare 3­ - 4 radiografii dentare mici (retroalveolare, inainte de tratament, in timpul si imediat dupa finalizarea acestuia). Uneori, cazurile mai dificile (numar mare de canale, instrumente rupte in canale, canale inguste, calcifiate, cai false, etc.) pot necesita un numar suplimentar de radiografii sau chiar efectuarea de tomografii computerizate (CBCT).  Aparatura radiologica performanta utilizata in prezent expune pacientul la o doza de radiatii mult redusa, care nu afecteaza sanatatea acestuia.



In concluzie, un tratament endodontic corect, realizat de un medic specializat, in conditii de sterilitate si cu ajutorul instrumentarului si aparaturii specifice, duc la obținerea unui rezultat terapeutic acurat si pastrarea unui dinte pe arcada dentara pentru o perioada mai mare de timp, in comparatie cu tratamentul clasic.



Clinica Dr. Dragus

Str. Stirbei Voda, nr. 110A

0213124690/ 0739 885 285

http://www.clinicadrdragus.ro/


Clinica Dr. Dragus

BUCURESTI

Sectorul 1

Adresa: Str. Stirbei Voda, nr. 110A

Tel: 0213124690

E-mail:

Web: http://www.clinicadrdragus.ro/

L
14:00-20:00
V
14:00-20:00
M
14:00-20:00
S
Inchis
M
14:00-20:00
D
Inchis
J
14:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!