Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

ABC Eurodent

ABC Eurodent
Descoperă, cu încredere, clinica familiei tale!

Aparatul dentar si intrebarile lui

PR Red Spot

A
A
Aparatul dentar si intrebarile lui

            Dintii strambi si muscatura incorecta sunt neplacute. Nu doar din punct de vedere estetic, ci si medical. Dificultatea de a curata asa cum trebuie spatiile dintre dintii incalecati duce la aparitia cariilor, iar incapacitatea de a mesteca corect alimentele va aduce, dupa sine, probleme digestive grave. Sunt motivele principale pentru care medicii stomatologi specializati in ortodontie recomanda purtarea unui aparat dentar. Multi dintre noi ocolesc pe cat posibil acest tratament din cauza controverselor care au aparut, de-a lungul timpului, pe marginea acestui subiect. Bine, si a bugetului. Unde mai pui ca a ramas mitul aparatelor dentare care te "uratesc". In realitate, insa, lucrurile sunt cat se poate de clare, iar balanta inclina de fiecare data in favoarea purtarii aparatului. Pana si partea estetica nu mai e de multa vreme asa cum ne imaginam unii dintre noi in copilarie. Pentru a te ajuta sa decizi, impreuna cu specialistii ABC Eurodent, am raspuns celor mai frecvente intrebari legate de acest subiect.




  1. De ce trebuie sa port aparat dentar? In primul rand, atunci cand recomandam inceperea tratamentului ortodontic, ne intereseaza aspectul medical. Daca pacientul are muscatura incorecta, pot sa apara o serie de probleme care ii vor ingreuna viata. Ma refer aici la cariile care se instaleaza intre dintii incalecati, spatiul fiind foarte greu accesibil cu periuta de dinti, cat si la problemele generate de masticatia incorecta. Mai exact, atunci cand dintii nu se suprapun corect, muschii maxilarului sunt suprasolicitati suplimentar, ceea ce duce la probleme de articulatii sau chiar dureri de cap. De asemenea, muscatura incorecta suprasolicita doar anumiti dinti care, in timp, se pot fisura sau chiar sparge. O alta problema care poate sa apara este cea de ordin digestive. Daca alimentele nu sunt mestecate corect, digestia poate fi ingreunata.

  2. Pana la ce varsta este eficient? Purtarea aparatului dentar nu are varsta. Intr-adevar, este recomandat sa optam pentru un tratament ortodontic inca din copilarie, insa el este la fel de eficient si in cazul adultilor. Explicatia este ca dintii pot fi miscati usor in alveolele gingivale pe toata durata vietii, asadar pozitia lor poate fi modificata oricand. Singura conditie este ca osul si gingiile in care sunt implantati dintii sa fie sanatoase.

  3. Este dureros tratamentul? Aplicarea aparatului dentar este lipsita de durere si nu necesita anestezie. Dupa montarea acestuia, in primele zile vei simti un usor disconfort, dat de presiunea exercitata asupra dintilor, cat si la masticatie. Senzatia o sa dispara, insa, odata ce te obisnuiesti cu aparatul.  La inceput, medicul iti recomanda o dieta cu alimente mai moi, pentru a evita iritatia buzelor sau obrajilor si, daca este necesar, poti lua analgezice. De asemenea, la inceput poate sa apara o salivatie mai abundenta sau usoare dificultati in vorbire. Aceste mici neplaceri vor disparea in cateva zile.

  4. Cat timp trebuie sa port aparatul dentar? Durata tratamentului depinde de severitatea problemei, spune dr. Anca Axente. In cazurile usoare, poate dura pana la cateva luni, pe cand situatiile foarte complicate necesita chiar patru ani. Majoritatea pacientilor, insa, trebuie sa poarte aparatul dentar in jur de 1 an si jumatate. In acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 saptamani. Dupa indepartarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori, este necesara purtarea unui aparat de retentive pentru fixarea pozitiei, pe o perioada variabila, in functie de anomalia care a fost tratata si de varsta la care s-a inceput tratamentul.



5.      Cat costa un aparat dentar? In functie de tipul de aparat dentar si materialele folosite pentru realizarea lui, costurile variaza intre 500 de euro/ arcada si aproape 4000 de euro pentru ambele arcade, in cazul celui invizibil. Cel mai ieftin este aparatul metalic, al caror bracketi si legaturi sunt foarte vizibile. Mult mai estetice sunt aparatele din ceramica sau safir, le caror componente sunt fie transparente, fie de culoarea dintilor. Acestea costa intre 4000 si 5000 de lei/arcada. Cele mai scumpe aparate sunt cele linguale, care se monteaza in spatele dintilor, deci sunt complet invizibile. Costurile unui astfel de aparat se ridica la aproape 4000 de euro pentru ambele arcade, in clinicile ABC Eurodent.



 



 


ABC Eurodent

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Bulevardul Decebal, nr.17, Bl.S16, Sc.C, ap. 46, Sector 3, Bucuresti

Tel: 0314316813

E-mail:

Web: http://abceurodent.ro

L
9:00-20:00
V
9:00-20:00
M
9:00-20:00
S
10:00-14:00
M
9:00-20:00
D
Inchis
J
9:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!