Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Spitalul Monza

Spitalul Monza
Standarde de excelenta

Rolul kinetoterapiei in recuperarea scoliozei

Gina Gaman, kinetoterapeut

A
A
Rolul kinetoterapiei in recuperarea scoliozei

ROLUL KINETOTERAPIEI IN RECUPERAREA SCOLIOZEI


Kinetoterapia sau gimnastica medicala trateaza numeroase afectiuni prin intermediul programelor de exercitii terapeutice, alcatuite individual, in functie de afectiune si de evolutia sau involutia acesteia.

Prin kinetoterapie se pot corecta atitudinile postural vicioase si modificarile in ax ale coloanei vertebrale deja instalate (scolioza, cifoza,cifoscolioza,hiperlordoza si posibile combinatii ale acestora).

Scolioza este o boala evolutiva, cu una sau mai multe deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal, insotite de rotatia vertebrala, cu tendinte de compensare superioara sau inferioara a curburilor. Etiologia scoliozei este necunos in 80% din cazuri – scolioza idiopatica. Pacientii sunt de regula copii sau adolescent in plina dezvoltare psihosomatic, cu o frecventa mai mare la sexul feminine, asociindu-i-se diferiti factori genetici.

Cand deformarea coloanei vertebrale este cuprinsa intre 0-30 grade, scolioza se trateaza prin kinetoterapie. Intre 30-50 grade se recomanda kinetoterapia si purtarea unui corset, iar cand deviatia coloanei depaseste 50 grade se impune interventia chirurgicala.

Programul de kinetoterapie se instituie precoce, imediat dupa stabilirea diagnosticului, va avea in vedere stadiul bolii, tipul scoliozei, caracteristicile psihosomatice ale pacientului si va fi efectuat continuu si sustinut.


Tratamentul kinetoterapeutic are urmatoarele obiective:

1. Anularea refluxului de atitudine gresita si formarea unui reflex de postura correct in activitatile cotidiene.

2. Tonifierea musculaturii paravertebrale realizata prin:

• Tonifierea in conditii de scurtare a musculaturii paravertebrale alungite(de partea convexitatii) care se realizeaza prin miscari concentrice in cursa interna

• Tonifierea in conditii de alungire a musculaturii paravertebrale scurtate (de partea concavitatii) care se realizeaza prin miscari excentrice in cursa interna.

3. Corectarea deficientelor secundare si reintegrarea in aliniamentul normal al corpului, bazinului, umerilor si al altor deviatii secundare care apar in cadrul afectiunilor de baza sau compensator.

In cadrul tratamentului corectiv al unei scolioze, un principiu de baza este lucrul pe o singura curbura, cealalta fiind fixate in pozitie corectiva si va cuprinde exercitii statice si dinamice.

Exercitiile statice constau in pozitii corrective ale trunchilui, centurii scapulare si pelviene. Acestea sunt pozitile derivate din cele fundamentale(pozitia stand,culcat dorsal,culcat ventral, atarnat, sezand) obtinute prin modificari ale pozitiei trunchiului, dar si ale membrelor superioare si inferioare.

Exercitiile dinamice constau in mobilizarea fiecarei regiuni a corpului, exercitii de respiratie, de redresare si relaxare. Exercitiile dinamice pot fi executate simetric si asimetric, cu rezistenta sau libere,obtinandu-se astfel mobilitatea coloanei vertebrale si tonifierea musculaturii paravertebrale.

Tehnicile de facilitare neuroproprioceptiva sunt folosite pentru efectele favorabile pe care le au asupra aparatului musculo-articlular, cat si asupra sistemului nervos. O procedura terapeutica revolutionara este FED – Fixare, Elongare si Derotare, o tehnica de lucru cu rezultate exceptionale in recuperarea favorabila a scoliozei, evitandu-se astfel interventia chirurgicala. Principalul avantaj al aparatului FED este ca produce simultan derotarea coloanei vertebrale si elongarea musculaturii retractate, obtinandu-se treptat revenirea coloanei vertebrale la pozitia normal, cercetarile aratand ca deviatia poate fi corectata in proportie de 80-90% la copii, inainte de incheiare aprocesului de maturizare osoasa si de 30-40% la adulti. Programul de kinetoterapie se efectueaza atat inaintea fixarii pacientului in aparat, cat si in timpul si dupa aplicarea acestei metode.

Kinetoterapia este o terapie de lunga durata si care cere perseverenta din partea pacientului, a familiei, dar si a kinetoterapeutului, care trebuie sa-l motiveze sis a-l incurajeze permanent. Kinetoterapia are rolul de a corecta eventualele modificari anormale aparute la nivelul scheletului osos, redand copilului sanatatea deplina.

Spitalul Monza

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Str. Tony Bulandra, nr. 27

Tel: 0312252500

E-mail:

Web: www.spitalulmonza.ro

L
0:00-0:00
V
0:00-0:00
M
0:00-0:00
S
0:00-0:00
M
0:00-0:00
D
0:00-0:00
J
0:00-0:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!