Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Prevenția este misiunea noastră, pentru că este mai bine să previi, decât să tratezi. Vă dorim multă sănătate!

Infertilitatea astazi

Donna Medical Center

A
A
Infertilitatea astazi

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obÅ£ine o sarcină după un an de zile de încercări, prin contacte sexuale în perioade corespunzătoare ovulaÅ£iei, fără a folosi o metodă de protecÅ£ie.


Cauzele infertilităţii pot fi feminine, masculine sau mixte, din acest motiv, în cele mai multe cazuri este nevoie de o echipă de doctori formată din ginecolog, androlog, urolog, embriolog pentru a diagnostica ÅŸi trata corect cuplul.


Medicul ginecolog este cel care investighează partea feminină. Factori care pot afecta capacitatea femeii de a concepe pot fi de natură structural-anatomică, hormonală, autoimună şi genetică.


ObstrucÅ£ia trompelor, distală sau proximală, pune cuplul în situaÅ£ia de a se îndrepta spre o fertilizare in vitro pentru că spermatozoizii nu pot ajunge pe cale naturală la ovocit pentru a-l fertiliza. Pentru a evalua permeabilitatea trompelor este necesară efectuarea unei histerosalpingografii, histerosonografii sau a unei laparoscopii.


O sinechie uterină, status post-chiuretaj uterin, poate afecta deasemenea prin lipsa implantări embrionului, motiv pentru care se practică o histeroscopie cu debridarea şi refacerea cavităţii. Tot prin această intervenţie chirugicală se pot evacua polipi endometrali sau mioame intracavitare, factori care pot diminua şansele unei femei de a obţine o sarcină.


Evaluarea hormonală a părÅ£ii feminine este una dintre primele etape pe care pacienta trebuie să o parcurgă. Cu timpul rezerva ovariană scade. După varsta de 35 de ani scăderea este mai abruptă, fenomen ireversibil. Chiar ÅŸi în condiÅ£ile unei rezerve ovariene bune, varsta femeii îÅŸi spune cuvantul prin scăderea ÅŸanselor de a obÅ£ine o sarcină viabilă, iar riscul de anomalii cromozomiale a embrionului este important ÅŸi determinant asupra conduitei medicale.


În concluzie, concepÅ£ia nu este un proces ce permite amanarea sa ÅŸi punerea pe locul doi, după carieră, mai ales dacă femeia are deja 35 de ani.


Sindromul ovarelor micropolichistice este o afecÅ£iune frecventă care pune în dificultate de multe ori ÅŸi femei tinere ce îÅŸi doresc o sarcină, prin lipsa ovulaÅ£iei ÅŸi a riscului pe care îl presupune un proces de stimulare ovariană. Aceste paciente necesită investigaÅ£ii suplimentare. În cazul în care se asociază ÅŸi un fenomen de supraponderabilitate, un nutriÅ£ionist, printr-o dietă corespunzătoare ÅŸi corect urmată, poate îmbunătăţii prognosticul.


Trombofilia este o boală de coagulare a sangelui care poate cauza infertilitate prin oprirea sarcinilor în evoluÅ£ie. Investigarea ei, deÅŸi costisitoare, ne poate îndruma către un tratament cu anticoagulant, care de multe ori este indicat a se institui împreună cu medicul hematolog.


Partenerul masculin este investigat printr-o spermogramă ÅŸi o spermocultură. În cazul în care acestea sunt modificate, anamneza pacientului este foarte importantă ÅŸi are loc direcÅ£ionarea lui pe baza acesteia către medicul androlog sau urolog. Oreionul în perioada de pubertate, traumatismele sau intervenÅ£iile chirurgicale în regiunea inghinală, pot fi cauze majore de infertilitate masculină. În anumite rezultate ale spermogramei sunt indicate efectuarea cariotipului ÅŸi a microdeleÅ£iilor. Partenerii masculini care fumează trebuie informaÅ£i asupra scăderii capacităţii de fecundare a ovocitului de către spermatozoid prin fragmentarea ADN-ului acestuia.


În cazul în care trompele sunt permeabile, iar parametrii spermogramei permit, se poate începe cu o stimulare ovariană ÅŸi contact sexual dirijat, ce presupune monitorizarea ecografică a răspunsului ovarian la tratament, declanÅŸarea ovulaÅ£iei ÅŸi raport sexual neprotejat în perioada indicată de către medic.


În caz de nereuÅŸită, următoarea etapă este inseminarea intrauterină, ce este condiÅ£ionată de permeabilitatea trompelor ÅŸi de calitatea spermei. Acest procedeu presupune din nou, stimulare ovariană, monitorizare ecografică ÅŸi declanÅŸarea ovulaÅ£iei. DiferenÅ£a este dată de faptul că spermatozoizii, după ce au fost preparaÅ£i, sunt introduÅŸi direct în cavitatea uterină, de către medicul ginecolog.


Dacă inseminarea intrauterină a fost fără succes, dacă trompele nu sunt permeabile, dacă calitatea spermei partenerului nu ne permite, atunci se recurge la fertilizarea in vitro. Această procedură presupune un protocol de stimulare ovariană diferit, monitorizat ecografic ÅŸi hormonal. La 36 de ore după declanÅŸarea ovulaÅ£iei medicul ginecolog efectuează puncÅ£ia ovariană cu extracÅ£ia ovocitelor pe care le predă medicului embriolog. În cazul fertilizării in vitro un ovocit este pus în contact cu 100.000 de spermatozoizi pentru a fi fecundat de către unul singur, pentru a obÅ£ine un embrion. În cazul fertilizării cu ICSI un singur spermatozoid este manevrat cu atenÅ£ie ÅŸi multă delicateÅ£e de către un embriolog care îl va injecta în ovocit. La 2, 3 sau 5 zile după această manevră embrionul obÅ£inut va fi introdus de către medicul ginecolog în cavitatea uterină sub ghidaj ecografic. La 14 zile cuplul se prezintă la clinică pentru efectuarea unui test de sarcină din sange.


Acesta este drumul parcurs de către un cuplu infertil, de la început pană la obÅ£inerea sarcinii. Poate fi un drum lung, solicitant, dificil emoÅ£ional, ce necesită perseverenţă, optimism, energie ÅŸi încredere în propria persoană ÅŸi în medicul curant.


Controleaza-te ! Fii sigura ca esti bine !


Dr. Lara Andronescu

Medic specialist obstetrica-ginecologie




Va puteti programa la numarul: 021/252.32.32

Pentru programari online accesati: http://www.donna-medicalcenter.ro/programari.html

Ne puteti scrie pe: [email protected]

Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!