Clickmed
programare rapida la medic

Folati serici, acid folic, acid pteroilmonoglutamic


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Un test de acid folic masoara cantitatea de acid folic din sange. Acidul folic (vitamina B9) este esential pentru producerea hematiilor. Aceste celule au rol in transportul oxigenului in intregul corp, fiind astfel vitale pentru mentinerea sanatatii generale.

Acidul folic este, de asemenea, important pentru dezvoltarea normala a fatului; ajuta la cresterea celulelor si tesuturilor, precum si la formarea ADN-ului. De aceea, acidul folic este deosebit de important pentru femeile care sunt insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate.

Femeile trebuie sa ia 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, incepand cu cel putin o luna inainte de a ramane insarcinate. Utilizarea acidului folic suplimentar in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale ale creierului si ale maduvei spinarii, cum ar fi spina bifida si buza despicata. Acidul folic poate, de asemenea, reduce riscul de preeclampsie.

Acidul folic este utilizat pentru a trata deficitele, care pot provoca anumite tipuri de anemie si alte probleme. Deficitele de folat sunt mai frecvente la persoanele care prezinta probleme digestive, boli renale sau hepatice sau la cele care abuzeaza de alcool. Acidul folic este, de asemenea, utilizat pentru a reduce toxicitatea medicamentului metotrexat la pacientii cu psoriazis si artrita reumatoida.

Sursele bogate in acid folic sunt: ficatul, citricele, cerealele integrale, fasolea, lintea, mazarea, laptele, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul si brocoli, dar si avocado si varza de Bruxelles.

Carenta de acid folic poate cauza un deficit de acid folic. Desi deficitul de acid folic usor este de cele mai multe ori asimptomatic, totusi pot sa apara anumite semne precum: diaree, oboseala si o durere la nivelul limbii. Deficitul poate duce, de asemenea, la o stare mai grava, cunoscuta sub numele de anemie, care este cauzata de un numar scazut al eritrocitelor in sange.

Medicul poate recomanda testarea daca pacientul prezinta simptome de deficit de acid folic. Ar putea, de asemenea, sa recomande testul daca o persoana prezinta simptome de deficit de vitamina B12, deoarece lipsa acesteia poate provoca anemie.

Simptomele unui deficit de acid folic sau de vitamina B12 includ: diaree sau constipatie, o limba rosie si umflata, gingivoragie (sangerarea gingivala), lipsa apetitului, oboseala, dureri de cap, amorteala, dificultate la mers si pierderea memoriei.

Simptomele anemiei includ: tegumente palide, oboseala, ameteala, slabiciune, ritm cardiac rapid, dificultati de respiratie, cefalee, confuzie.

Administrarea unei cantitati suficiente de acid folic este esentiala pentru prevenirea anumitor defecte congenitale si pentru asigurarea dezvoltarii normale a fatului.

Nivelurile mai scazute de acid folic decat cele normale pot indica:
- anemie;
- deficit de acid folic;
- malabsorbtie sau afectiuni cu deficit de vitamine si minerale.

Recomandari

Recomandat in investigarea unui deficit de folati.

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi testul imunologic pe baza de electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Unele medicamente pot determina rezultate fals crescute/fals scazute.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter