Clickmed
programare rapida la medic

ADN HPV - detectie tipuri oncogene


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Testul este indicat pentru a stabili riscul de infectie cu virus genital papilloma uman, asociat cu cancerul de col uterin.

Testarea este recomandata persoanelor active sexual sau cele care prezinta simptome de infectie cu HPV. HPV cu grad ridicat de risc poate provoca forme de cancer de col uterin, penis sau alte forme de cancer genital.

Medicul poate detecta negii sau alte leziuni prin examinarea vizuala. Analiza HPV poate fi recomandata indiferent daca sunt sau nu forme vizibile de veruci, pentru a detecta eventuale alte tulpini HPV care cresc riscul aparitiei cancerului.

Femeile cu varste intre 25 si 49 de ani, trebuie sa efectueze acest test la fiecare 3 ani, iar cele peste 50 si 64 de ani trebuie sa efectueze testul la fiecare 5 ani. Si testul de frotiu poate detecta infectia cu HPV.

Sunt mai multe tipuri de HPV, intre care unele prezinta risc scazut de a provoca cancer si altele care prezinta risc crescut. Analiza HPV poate confirma daca pacinetul este infectat cu HPV.

Femeile si barbatii activi sexual cu mai multi parteneri trebuie sa efectueze regulat analizele pentru boli cu transmitere sexuala.

Tipurile HPV 6 si 11 cauzeaza de obicei veruci venerezi si (impreuna cu tipurile 42, 43 si 44) prezinta un risc scazut de a progresa la cancer. Tipurile HPV 16, 18, 31, 33 si 36 prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer.

HPV genital este printre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala din lume.

Infectia genitala HPV se transmite prin contact sexual (vaginal, oral, anal). Rareori, femeia gravida transmite virusul HPV bebelusului in timpul nasterii vaginale.

Recomandari

Testarea este recomandata persoanelor cu varste intre 25 si 49 de ani (testul se repeta la fiecare 3 ani) si celor peste 50 si 64 (testarea se repeta la fiecare 5 ani).

Pregatire pacient

Nu este recomandata utilizarea cremelor vaginale si a deodorantelor cu cel putin 48 ore inaintea efectuarii testului.

Este recomandata intreruperea activitatii sexuale timp de 24 pana la 48 de ore inaintea analizei. Tot inaintea examinarii se solicita si evacuarea vezicii urinare. Urmati sfatul medicului.

Metoda

Se va folosi reactia de polimerizare in lant (PCR).

Limite si interferente

Rezultatele testelor HPV impreuna cu cele de tip Papanicolau ajuta in determinarea riscului femeii pentru cancer de col uterin.

Daca un test Papanicolau este efectuat fara un test HPV, prezenta celulelor cervicale anormale indica necesitatea efectuarii unui test HPV pentru a determina daca infectia cu HPV este cauza modificarilor celulare.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter