Clickmed
programare rapida la medic

ADN viral hepatita B (cantitativ)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Hepatita B este o infectie hepatica cauzata de virusul hepatitei B (VHB). Infectia cu VHB poate varia de la forma usoara care dureaza cateva saptamani, pana la o forma cronica ce poate dura si cativa ani. Hepatita cronica de etiologie VHB poate duce la complicatii grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

HBV se transmite prin contactul cu sangele sau alte fluide ale corpului de la o persoana infectata. Infectia se transmite prin contact sexual neprotejat, de la mama la copil in timpul sau dupa nastere. Nu se raspandeste prin alimente sau apa, contact obisnuit (atingerea mainilor) sau tuse.

Exista 3 etape diferite ale hepatitei B:
- Infectia acuta - prezinta semne si simptome tipice cu testarea pozitiva de screening.
- Infectie cronica - prezinta infectie persistenta cu virusul detectata prin teste de laborator.
- Infectia eliminata - nu mai exista infectia in organism; antigenul viral si testele ADN sunt negative si nu exista semne sau simptome de inflamatie a ficatului.

Testele hepatice B pot detecta anticorpi produsi ca raspuns la infectia cu VHB, antigeni produsi de virusi si ADV viral.

Analiza este recomandata pentru a detecta o infectie cu virusul hepatitei B (HBV) si pentru a determina daca vaccinul impotriva hepatitei B a produs nivelul de imunitate.

Testarea se face in cazul in care apar simptome de infectie cu virusul hepatic B, daca aveti o boala cronica de ficat. Analiza se face si de persoanele a caror mama a fost diagnosticata cu VHB pozitiv si in timpul tratamentului pentru HBV.

Recomandari

Test Descriere Recomandari
Antigenul de suprafata al virusului hepatic B (HBsAg) Proteine ​​prezente pe suprafata virusului, prezente atat in ​​infectii acute cat si cronice. Este recomandat in screening si detectarea infectiei - este cel mai vechi indicator al infectiei acute si poate fi prezent inainte de aparitia simptomelor. Prezent la pacienti cu infectie cronica.
Antigenul de suprafata al virusului hepatic B (anti-HBs) Anticorpul produs ca raspuns la HBsAg: nivelurile cresc in timpul fazei de recuperare a infectiei Indica expunerea anterioara la HBV, dar virusul nu mai este prezent si nu poate fi transmis. Protejeaza impotriva infectiilor viitoare. Anticorpii pot fi prezenti in urma vaccinarii.
Anti-hepatita B (Anti-HBc), IgM Antigenul de baza al hepatitei B este prezent numai in celulele hepatice infectate, nu poate fi detectat in sange. Primul anticorp produs dupa infecția cu HBV; utilizat pentru detectarea infecțiilor acute
Anti-Hepatita B (Anti-HBc) total Ambii anticorpi IgM si IgG la antigenul de baza al hepatitei B Este folosit in detectarea infectiilor acute si cronice ale VHB si pentru a detecta infectia trecuta.
Antigenul hepatitei B (AgHbe) Proteina produsa si eliberata in sange prin replicarea activa a virusului hepatitei B. E-antigenul se gaseste in sange doar atunci cand virusul HBV se replica activ. AgHBe este folosit ca marker al capacitatii de a raspandi virusul la alte persoane.
Anticorp anti-hepatita B (anti-HBe) Anticorpul produs ca raspuns la antigenul hepatitei B. Cei care au avut infectia acuta cu hepatita B, anti-HBe va fi prezent impreuna cu anti-HBc si anti-HBs. Persoanele cu hepatita cronica B, anti-HBe este folosit in monitorizarea infectiei si a tratamentului.
ADN-ul hepatitei B (ADN VHB) Detecteaza materialul genetic viral al hepatitei B (ADN) Detecteaza o infectie HBV activa; utilizarea sa principala este de a monitoriza terapia antivirala la pacientii cu infectii cronice cu VHB.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila. Urmati sfatul medicului.

Metoda

Se va folosi reactia in lantul de polimerizare de transcriere reversibila in timp real (RT-PCR)

Limite si interferente

Testele hepatice B pot detecta anticorpi produsi ca raspuns la infectia cu VHB, antigeni produsi de virusi si ADN viral VHB.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter