Clickmed
programare rapida la medic

Trombocite, plachete sangvine (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Trombocitele sunt mici fragmente de celule, esentiale pentru coagularea sangelui normal. O determinare a trombocitelor poate fi utilizata pentru a examina sau a diagnostica diferite tulburari si conditii care pot provoca probleme de coagulare a sangelui.

Rezultatele examinarii cu trombocite pot indica o tulburare de sangerare, o boala a maduvei osoase sau o tulburare excesiva de coagulare, pentru a mentiona cateva exemple.

Cand un vas de sange sau un tesut este ranit si incepe sa sangereze, trombocitele utilizeaza coagularea pentru a ajuta la oprirea sangerarii.

Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza asa cum ar trebui, nu se poate forma un cheag stabil.

Trombocitele supravietuiesc in sange timp de aproximativ 8-10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa formeze in mod constant noi trombocite pentru a le inlocui pe cele defalcate, consumate sau pierdute prin sangerare. Verificarea numarului trombocitelor din sange poate ajuta la diagnosticarea unei game variate de boli.

Trombocitoza este o tulburare in care organismul uman produce prea multe trombocite. Tulburarea se numeste trombocitoza reactiva sau trombocitmie secundara atunci cand este cauzata de o afectiune care a provocat trombocitoza, cum ar fi o infectie. Trombocitoza poate fi, de asemenea, mai putin frecvent cauzata de o boala a sangelui si a maduvei osoase.

Cand este determinata de o tulburare a maduvei osoase, trombocitoza se numeste trombocitoza autonoma, primara sau esentiala sau trombocitmie esentiala. Trombocitoza reactiva determina rareori simptome.

Mai des, semnele si simptomele se refera la starea de baza. Daca apar simptome de trombocitoza reactiva, acestea pot include: durere de cap, vertij, dureri in piept, modificari temporare ale vederii, furnicaturi ale mainilor si picioarelor.

Sangele este alcatuit din mai multe tipuri de celule. Acestea sunt: eritrocitele (hematiile), leucocitele, si trombocitele. Atunci cand un vas de sange este lezat, are loc un proces numit hemostaza, ce este initiat de catre organism prin crearea unui cheag de sange, ce are ca scop limitarea si, in cele din urma, oprirea hemoragiei.

Trombocitopenia se caracterizeaza prin prezenta unui numar scazut de trombocite. Aceasta afectiune poate varia de la usoara la severa, in functie de cauza care sta la baza acesteia.

De obicei, un numar scazut de trombocite este rezultatul unei afectiuni medicale, cum ar fi leucemia sau anumite medicamente. Tratamentul se adreseaza, de obicei, afectiunii care provoaca trombocitopenia.

Un numar crescut de trombocite se observa in procesele inflamatorii cronice, sindromul mieloproliferativ, defectele functiei trombocitelor, splenectomia. Mai exact, cresterea numarului de trombocite care se numeste trombocitoza sau trombocitemie si poate fi determinata de:
- cauze ereditare;
- sindroame mieloproliferative (trombocitemia esentiala, policitemia vera, leucemia mieloida cronica, metaplazia mieloida cu mielofibroza);
- boli infectioase, boli inflamatorii, boli maligne, regenerarea rapida dupa hemoragie/anemie hemolitica;
- deficitul de fier;
- in urma unor interventii chirurgicale;
- afectiuni inflamatorii cronice;
- defecte ale functiei trombocitelor;
- splenectomie.

Numar scazut PLT
Se observa o reducere a productiei de maduva osoasa in cazurile prezentei anemiei aplasticw, leucemiei, substantelor mielosupresoare, deficitului de vitamina B si folat si in cazul, infectiilor, starilor hemolitice, lupusului eritematos sistemic, splenomegaliei, coagularii intravasculare deseminate.

Trei dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme sunt: tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, anumite medicamentre, tulburari autoimune..

Alte cauzele posibile ale numarului scazut de trombocite includ:
- anemie aplastica;
- deficitul de vitamina B12;
- un deficit de folat;
- anemie feripriva;
- infectii virale, inclusiv HIV, virusul Epstein-Barr si varicela;
- expunerea la chimioterapie, radioterapie;
- consumul cronic de alcool;
- ciroza;
- leucemie;
- mielodisplazie;
- distrugerea trombocitelor;
- boli autoimune;
- sarcina;
- splenomegalie;
- purpura trombocitopenica idiopatica;
- purpura trombotica trombocitopenica;
- sindromul hemolitic uremic;
- coagularea intravasculara diseminata.

Recomandari

Recomandat in:

- evaluarea numarului trombocitelor;
- diagnosticarea si monitorizarea bolilor ce afecteaza nivelul trombocitelor.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda citometriei in flux.

Limite si interferente

Exerciile fizice intense si nasterea pot determina niveluri crescute ale trombocitelor. De asemenea, pacientii care traiesc la altitudini mari pot prezenta concentratiic rescute ale trombocitelor.

Niveluri usor scazute se pot observa la femeile inaintea menstruatiei si la cele insarcinate.

Unele medicamente pot cauza niveluri scazute ale trombocitelor precum contraceptivelor orale sau estrogenii.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter