Clickmed
programare rapida la medic

Antigen viral HBe


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Hepatita este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de virusul VHB. Hepatita B este una dintre cele 5 tipuri de hepatite cunoscute pana in prezent care afecteaza ficatul. Celelalte patru sunt: hepatita A, hepatita C, hepatita D si hepatita E.

VHB prezinta cateva moduri de transmitere: parenterala (transfuzii, pacienti hemofilici, hemodializati, toxicomani, transplanturi de organe, manevre chirurgicale, stomatologice etc.), sexuala, verticala (perinatala: de la o mama infectata la copil), contact fizic non-sexual (intrafamilial, colectivitati de copii).

Evolutia VHB poate varia de la forme usoare, ce pot dura cateva saptamani, pana la forme cronice cu inflamatie progresiva, ce poate determina ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular.

Evolutia hepatitei cuprinde 5 stadii:
- faza de toleranta imuna – este asimptomatica; prezenta rezultatelor pozitive la testele screening, niveluri inalte de replicare virala. Aceasta faza nu se caracterizeaza prin inflamatia ficatului sau prezenta fibrozei.

- faza de activitate imuna – este caracterizata prin niveluri reduse de replicare virala, valori mari ale transaminazelor datorita atacarii si distrugerii celulelor hepatice, inflamatie si fibroza moderata.

- faza non-replicativa sau de purtator inactivat – valori reduse sau indetectabile ale viremiei, prezenta AgHBs, AgHBe in unele cazuri, valori normale ale transaminazelor. In aceasta faza, virusul nu se inmulteste, iar sistemul imunitar nu reactioneaza impotriva lui.

- reactivarea replicarii virale: se caracterizeaza prin inflamatia ficatului si nivelul de fibroza moderate sau severe. In aceasta faza virusul hepatitic este extrem de activ. De regula, aceasta faza apare de obicei la pacientii care au primit chimioterapie sau medicamente utilizate in bolile autoimune, care suprima sistemul imunitar sau in urma unui transplant de organe.

- clearance-ul AgHBs – in aceasta faza de obicei viremia nu este detectabila, sunt prezenti anticorpii antiHBc cu sau fara prezenta anticorpilor antiHBs. Clearance-ul AgHBs inainte de instalarea cirozei este asociat cu un risc scazut de aparitie a cirozei si decompensare hepatica.

Hepatita virala B este o boala heterogena, care se poate vindeca spontan sau poate evolua catre diferite forme de infectie cronica.

Antigenul Hbe este un polipeptid ce se gaseste in serul pacientilor infectati cu virusul hepatitic B in faza incipienta. Nivelurile AgHBe si AgHBs cresc rapid in faza de replicare virala.

Prezenta antigenului viral Be in ser este corelata cu infectia cu virusul hepatitic B (VHB) si cu nivelurile mari de viremie.

La pacientii cu hepatita cronica B, un rezultat pozitiv al AgHBe indica de obicei prezenta replicarii active HBV si gradul ridicat de infectie.

Recomandari

Util in diagnosticarea timpurie a infectiei acute cu visusul hepatitic B.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Este contraindicata administrarea multvitaminelor sau a suplimentelor alimentare care contin biotina sau vitamina B7 cu 24 ore inaintea efectuarii testului, intrucat acestea pot determina rezultate fals negative ale AgHBe.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter