Clickmed
programare rapida la medic

Cinci cauze comune ale tulburarilor sistemului nervos

Actualizat la data de: 15 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Cinci cauze comune ale tulburarilor sistemului nervos

Doua dintre cele mai importante organe ale sistemului nervos central sunt creierul si maduva spinarii. Ambele organe sunt alcatuite din tesuturi foarte fragile.
Multe dintre procesele si functiile organismului sunt coordonate de aceste doua organe, foarte importante. Craniul protejeaza creierul, in timp ce vertebrele coloanei vertebrale apara maduva spinarii de eventualele prejudicii sau leziuni.

Atat creierul cat si maduva spinarii pot fi puse in pericol de o insuficienta irigare cu sange, atunci cand sunt afectate de anumite boli sau cand sunt supuse unui impact mecanic sau compresiuni violente. In cazul in care functiile oricarei parti a sistemului nervos sunt pertubate, vor suferi si vor fi afectate si alte parti sau functii ale corpului. O serie de factori sau conditii pot declansa tulburari nervoase.
Iata care sunt cel mai des intalnite: traumatismele, defectele de dezvoltare, tumorile, tulburarile vasculare, metabolice, nutritionale si complicatiile provocate de substante toxice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Traumatismele
  3. Defectele de dezvoltare
  4. Tumorile
  5. Tulburarile vasculare
  6. Tulburarile metabolice, nutritionale si toxice
  7. Tratament
  8. Citeste pe aceeasi tema

Traumatismele

Sus

Trauma este definita ca o leziune a tesutului viu, cauzata de un agent extrinsec. Desi organele sistemului nervos sunt protejate de oase, cu toate acestea, accidentele care vizeaza coloana vertebrala sau craniul le pot afecta destul de serios, putand rezulta inclusiv tulburari nervoase grave. In cazul contuziilor, de exemplu, in urma actiunii de forfecare sau a impactului se pot deteriora tesuturi delicate ale creierului, rezultand rupturi de diverse grade. Consecintele pot fi hemoragii ale creierului sau maduvei spinarii. De asemenea, chiar si presiunea exercitata de un eventual cheag de sange rezultat poate provoca alte prejudicii. Cicatricile extinse care se pot dezvolta in urma unora dintre leziuni pot irita tesuturile creierului si pot sa apara simptome cum sunt convulsiile.

De asemenea, in cazul unora dintre traumatisme (cum ar fi fractura craniului sau leziunile creierului) trebuie sa se intervina medical, de urgenta (uneori chiar si chirurgical), pentru ca urmarile sa nu fie grave sau permanente. Printre simptomele prin care pot fi recunoscute se enumera: tulburari de vedere, pierderea constientei, coma, ameteala, voma persistenta, inegalitate a pupilelor, etc.

Defectele de dezvoltare

Sus

Acestea afecteaza sistemul nervos, in functie de doi factori: gradul de severitate al defectului sau deficitul de dezvoltare si partea sistemului nervos care este afectata. Un exemplu al imperfectiunii de dezvoltare care ar putea provoca tulburari nervoase este hidrocefalia. Aceasta conditie este caracterizata de o crestere anormala a cantitatii de lichid cefalorahidian in cavitatea craniana, din care rezulta atrofia (declinul progresiv) creierului si extinderea craniului, in mod special in zona fruntii.

Tumorile

Sus

Tumorile care produc tulburari nervoase sunt clasificate ca benigne si maligne. Primul tip de tumori (benigne) nu este canceros si nu se extinde catre tesuturile din jur, in timp ce al doilea, da. Totusi, inclusiv tumorile benigne pot provoca tulburari nervoase grave. In unele cazuri, presiunea acestora asupra zonelor adiacente ale sistemului nervos poate pune in pericol viata persoanei afectate. Din fericire, problema poate fi remediata pe cale chirgicala, prin indepartarea tumorii, gratie stiintei care evolueaza de la o zi la alta. Tumorile benigne, care sunt extirpate corect nu recidiveaza, in timp ce tumorile maligne daca sunt operate in stadiile 3 sau 4 pot recidiva.

Tulburarile vasculare

Sus

In cazul bolilor vasculare, in care vasele de sange sunt afectate, maduva spinarii si creierul vor suferi prejudicii mai serioase si rapide decat alte organe. Furnizarea de sange catre creier si maduva spinarii este foarte importanta in masura in care functia celulelor tesuturilor active depinde de furnizarea neintrerupta de oxigen si nutrienti.
O scadere treptata a cantitatii de sange care ar trebui sa irige creierul, de exemplu, se va solda cu simptome de senilitate (specifice persoanelor de varste inaintate). Atunci cand nu mai ajunge suficient sange la creier sau maduva spinarii, apar diverse disfunctionalitati si simptome.
Aceasta situatie se intalneste inaintea unui accident cerebral vascular cand, de obicei sunt lezate sau obstuctionate arterele implicate in circulatia cerebrala.
Printre factorii de risc importanti care pot duce la aparitia bolilor vasculare cerebrale sunt obezitatea, hiprtensiunea arteriala, diabetul zaharat, anomalii ale arterelor carotide, fumatul, afectiuni endocrine, unele tipuri de tratamente medicamentoase, embolia cerebrala, etc.

Tulburarile metabolice, nutritionale si toxice

Sus

Acestea sunt conditii care pot afecta intregul corp, dar in mod special sistemul nervos si prin urmare, pot provoca anumite tulburari si dezechilibre nervoase. Diabetul zaharat si fenilcetonuria sunt doua exemple de tulburari metabolice de acest gen.
De asemenea, sistemul nervos ar putea suferi din cauza a diverse deficiente dietetice (deficit de vitamina B, de exemplu), care pot provoca tulburari nervoase.
Ingestia de substante chimice (cum ar fi alcoolul), absorbtia de metale (cum ar fi plumbul) sau toxinele produse de anumiti germeni (de exemplu, cei care sunt caracteristici unor boli cum ar fi botulismul, tetanosul) pot cauza leziuni serioase ale creierului si ale tesuturilor sistemului nervos.

Tratament

Sus

Tratamentul la domiciliu, nu este, de obicei, adecvat in cazul tulburarilor nervoase. Vizita la cabinetul medicului neurolog se impune in majoritatea situatiilor de mai sus. In plus, depistarea timpurie a acestora si ingrijirea in mod corespunzator pot fi cruciale pentru ameliorarea starii bolnavului. De aceea, important este sa nu se neglijeze manifestarile de genul: varsaturi, pierderi de echilibru, dificultati de coordonare, dureri de cap, etc. Mai ales in cazul oricaror simptome care persista sau nu raspund la tratamentul cu medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, este necesara vizita la medicul specialist pentru investigatii, analize, diagnostic corect si tratament adecvat.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate