Clickmed
programare rapida la medic

Testul Papanicolau - cand, cum si de ce se face

Actualizat la data de: 16 Iulie 2010

Generalitati

Sus
Testul Papanicolau - cand, cum si de ce se face

Testul Babes-Papanicolau, pe care orice femeie ar trebui sa-l faca periodic, este cea mai simpla si eficienta metoda de a depista din timp cancerul sau modificarile precanceroase ale colului.

Folosirea citologiei cervico-vaginale Babes-Papanicolau ramane metoda de screening cea mai eficienta in depistarea cancerului de col uterin, ne spune dr. Mihaela Ursea, Medic Specialist Obstetrica Ginecologie de la Centrul Medical Unirea.

De asemnea, un test Papanicolau poate sa evidentieze modificari ale colului, asociate cu diverse infectii, inflamatii, atrofie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand se face testul Papanicolau
  3. Cum se face un test Papanicolau
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cand se face testul Papanicolau

Sus

„Testul citologic cervico-vaginal Babes Papanicolau se recomanda a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la inceperea activitatii sexuale” spune dr. Mihaela Ursea. In unele cazuri, medicul iti poate recomanda sa faci testul mai rar sau mai des, in functie de rezultatele primite si prezenta sau absenta factorilor de risc ai cancerului de col uterin.

„In cazul in care apar anomalii ale celulelor epiteliale medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la 6 luni, dupa tratament, asociat eventual altor investigatii - colposcopie, genotiparea HPV”, avertizeaza specialistul.

Cum se face un test Papanicolau

Sus

In cele doua zile premergatoare vizitei la ginecolog trebuie sa eviti contactul sexual, irigatiile vaginale, spermicidele, ovulele etc., altfel testul nu va fi concludent.

Recoltarea probelor pentru laborator dureaza cateva minute si este o operatiune nedureroasa. Medicul foloseste un instrument numit specul, care tine vaginul deschis, iar cu o spatula sau o perie fina, recolteaza celule de pe colul uterin.

Dupa test, poti sa-ti continui ziua ca de obicei, fara nicio interdictie.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate