Clickmed
programare rapida la medic

Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2010

Generalitati

Sus
Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii

Divortul sau moartea partenerului de viata are in mod frecvent consecinte pe termen lung asupra sanatatii, chiar si in cazul persoanelor care se recasatoresc, arata studiile. Este un lucru cert ca divortul recent sau vaduvia recenta sunt asociate cu o crestere a incidentei problemelor de sanatate si depresia este cel mai apropiat termen, dar acum se realizeaza studii despre efectele pe termen lung sau foarte lung ale acestor situatii asupra sanatatii. Comparativ cu persoanele casatorite care nu au divortat si nu au fost vaduve, cele care au trecut prin aceste situatii au un risc mai mare de a prezenta probleme de sanatate.

In mod specific:
- persoanele divortate sau vaduve au un risc mai mare cu 20% de a dezvolta afectiuni cardiace, diabet, cancer si alte afectiuni cronice;
- de asemeni, au un risc cu 23% mai mare de a avea probleme de mobilitate, cum ar fi dificultati la urcatul scarilor sau mersul pe distante scurte;
- persoanele divortate sau vaduve care s-au recasatorit au prezentat totusi un risc mai mare cu 12% pentru probleme cronice de sanatate si cu 19% mai multe probleme de mobilitate decat persoanele care nu au fost niciodata divortate sau vaduve; de asemeni aveau un risc putin mai mare de a prezenta depresie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Divortul prezinta un impact pe termen lung
  3. Recasatorirea ajuta
  4. Stresul divortului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Divortul prezinta un impact pe termen lung

Sus

Sociologii arata, in urma unor studii efectuate ca persoanele divortate sau vaduve au un risc mai mare pe termen lung pentru probleme de sanatate fizica decat psihica. Sanatatea mentala pare sa fie mai responsiva la actuala stare de lucru, dar daca persoanele predispuse isi ignora starea de sanatate si nu fac miscare, nu mananca corect si nu consulta medicul cand se simt rau, acestea pot avea un impact pe termen lung. Si acestea sunt lucurile pe care oamenii au tendinta sa le faca atunci cand isi pierd casnicia din cauza unui divort sau a unui deces.

Studiul s-a realizat pe 8652 de persoane cu varsta intre 51 si 61 de ani si carora li s-a evaluat starea de sanatate si statusul medical trecut si prezent. Trei din patru respondenti erau casatoriti la momentul studiului. Doar 55% n-au fost divortati sau vaduvi si 21% erau recasatoriti dupa un divort sau decesul partenerului. Comparativ cu persoanele casatorite care n-au fost niciodata divortate sau vaduve, persoanele care si-au pierdut sotul si erau necasatorite in momentul studiului la momentul studiului au prezentat un risc mai mare cu 22% de a avea afectiuni cronice si un risc cu 27% mai mare de a prezenta probleme de mobilitate. De asemeni aveau un risc dublu pentru probleme de sanatate fata de persoanele divortate sau vaduve care s-au recasatorit.

Recasatorirea ajuta

Sus

Persoanele care nu se recasatoresc au un risc semnificativ mai mare pentru probleme de sanatate comparativ cu cele care se recasatoresc, dar casatoria nu sterge complet efectele de termen lung. Studiul realizat are implicatii pentru medici, dar si pentru familia si prietenii persoanelor care trec prin divort sau vaduvie.

Cercetatorii afirma ca medicii de familie ar trebui sa fie foarte vigilenti in tratarea factorilor de risc pentru afectiunile cronice cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul crescut de colesterol. Riscul poate fi scazut si prin functionarea eficienta a grupului social de suport.

Stresul divortului

Sus

Astazi se realizeaza studii despre impactul divortului asupra afectiunilor cardiace. Un studiu a aratat ca femeile de varsta mijlocie divortate – chiar si cele recasatorite – aveau un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cardiace decat femeile casatorite, fara divort in trecut.

Acest lucru este explicat prin aceea ca stresul pe termen lung anterior, din timpul si de dupa divort poate accelera procesele biologice care duc la afectiuni cardio-vasculare si alte afectiuni cronice posibile.

Chiar si cand stresul a incetat, efectele sale pot ramane pe termen mai lung.
Acest lucru nu inseamna, totusi, ca divortul este intotdeauna mai rau pentru sanatate decat a sta casatorit. Aceste rezultate nu se aplica tuturor cazurilor. Pentru persoanele cu un mariaj foarte stresant, divortul poate fi mai indicat pentru sanatatea lor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate