Clickmed
programare rapida la medic

Sfaturi pentru prevenirea racelii si a gripei

Actualizat la data de: 09 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru prevenirea racelii si a gripei

Toamna si iarna sunt anotimpuri in care raceala si gripa ne dau multe batai de cap. Pentru a putea distinge intre o viroza si o gripa trebuie sa stiti ca prima debuteaza gradual, febra nu depaseste 39 de grade Celsius, iar tusea persista doar cateva zile, cel mult o saptamana.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Reguli pentru evitarea racelilor si a gripelor
  3. Citeste pe aceeasi tema

Reguli pentru evitarea racelilor si a gripelor

Sus

• Evitati fumatul si consumul de alcool. Datele statistice arata ca fumatorii au parte de raceli mai severe si mai frecvente decat nefumatorii. Fumul usuca canalele nazale si paralizeaza cilii.

• Nu consumati bauturi alcoolice. Utilizarea excesiva a bauturilor alcoolice poate avea efecte nefaste asupra sistemului imunitar, mai exact consumatorii de alcool sunt mai predispusi la infectii, dar si la complicatii ulterioare. Mai mult, alcoolul deshidrateaza corpul, ducand la pierderea unei cantitati mai mari de lichide decat cea introdusa in organism.

• Spalati-va pe maini. De regula, raceala si gripa se raspandesc prin contactul direct cu un obiect contaminat de o persoana bolnava. De aceea, trebuie sa va spalati pe maini cat mai des.

• Acordati atentie somnului. Sistemul imunitar are nevoie de odihna pentru a functiona optim. Sunt studii care sustin ca oamenii care dorm mai putin de 8 ore pe noapte sunt mult mai predispusi la a contracta virusurile gripale decat cei care s-au bucurat de un somn de minimum 8 ore.

• Dieta echilibrata. Respectati o dieta echilibrata alcatuita din cat mai multe fructe si legume, care sunt bogate in vitamine si in elementele nutritive de care organismul are nevoie pentru a va mentine sanatosi. Totdata, este indicat sa stopati consumul de dulciuri.

Sistemul imunitar poate fi afectat pentru cateva ore dupa ce mancati alimente care contin zahar. De asemenea este indicat sa consumati oua, lactate, carne de vita si carne de curcan deoarece sunt surse importante de proteine. Se evita alimentatia de tip fast-food, dar si conservele.

• Imbracaminte adecvata. Un aspect important in sezonul rece este imbracamintea corespunzatoare. Pielea este bine sa fie expusa cat mai putin vantului si ninsorilor abundente. In plus, in perioadele de pandemie este indicat ca cei care vor sa se fereasca de gripa sa stea cat mai putin afara si cat mai mult prin preajma unei surse de caldura.

• Consumati miere de albine, de preferat cu un adaos de polen proaspat.

• Faceti cat mai multa miscare, deoarece aceasta este de ajutor sistemului imunitar.

• Mentineti curatenia pe birou. Este bine sa pastrati un pachet de servetele dezinfectante pe birou si sa stergeti din cand in cand masa si echipamentele de birou.

• Dezinfectati baia, chiuveta si dusul dupa ce au fost folosite de o persoana racita sau gripata.

• Nu va atingeti gura, ochii sau nasul, deoarece in acest mod se raspandesc in sezonul rece cel mai adesea germenii patogeni.

• Daca stranutati sau va suflati nasul, spalati-va pe maini inainte de a continua prepararea alimentelor, in bucatarie.

• Radeti si relaxati-va! Sistemul imunitar functioneaza cel mai bine in combaterea racelii daca sunteti veseli. Asa ca seara acasa cautati sa faceti o activitate care sa va placa, de exemplu va puteti uita la o comedie sau sa cititi o carte care sa va binedispuna.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate