Clickmed
programare rapida la medic

Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau

Actualizat la data de: 30 August 2016

Generalitati

Sus
Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau

Odata cu reinceperea scolii, elevii si copiii de gradinita trebuie evaluati de medicul de familie.

Acesta va elibera o adeverinta medicala si un aviz epidemiologic, care atesta ca elevul este apt pentru studiu si nu prezinta nicio boala de natura contagioasa.

La nevoie, doctorul poate elibera un bilet de trimitere pentru efectuarea unor analize de sange.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Adeverinta medicala, un document important pentru scoala
  3. Ce presupune avizul epidemiologic?
  4. Examenul coproparazitologic
  5. Exudatul nazofaringian
  6. Citeste pe aceeasi tema

Adeverinta medicala, un document important pentru scoala

Sus

Adeverinta medicala se elibereaza de catre medicul de familie in urma unui examen fizic. Sunt masurate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala a copilului sau adolescentului.

In cazul in care exista o suspiciune de boala, doctorul va recomanda efectuarea unor analize de specialitate. Acestea pot include analize de sange, exudat faringian sau coprocultura.

Dupa primirea rezultatelor, medicul le va analiza si, in functie de acestea, va elibera adeverinta medicala.

Acest act curpinde date despre eventualele suferinte ale elevului, cum ar fi diabetul, astmul bronsic, otita, afectiunile caridiace sau pulmonare, intarzierile in dezvoltare ori tulburarile de vorbire, auz sau vedere.

Tot in adeverinta se trec date despre alergiile medicamentoase sau alimentare, precum si date despre vaccinurile efectuate.

Prezentarea adeverintei medicale este obligatorie la inceput de an scolar. Ea ofera informatii pretioase despre starea de sanatate a elevului si ajuta scoala sa inteleaga mai bine situatia medicala a acestuia.

Totodata, ii informeaza pe profesori cu privire la eventualele tratamente ce pot fi aplicate in caz de urgenta.

Ce presupune avizul epidemiologic?

Sus

Avizul epidemiologic atesta daca elevul are sau nu semne de boala transmisibila.

Desi legea nu prevede efectuarea unor analize obligatorii, multi medici prefera sa le prescrie deoarece numai asa se pot asigura ca elevul care urmeaza sa reintre in colectivitate nu sufera de nicio boala contagioasa.

De exemplu, copilul poate sa fie purtator de streptococ beta hemolitic in gat si sa nu prezinte niciun fel de simptom sau sa fie imun.

Teoretic, avizul epidemiologic este valabil doar 24 de ore si ar trebui completat de medic cu o zi iniante de reinceperea anului scolar. Cum scolile si gradinitele isi deschid portile lunea, este bine ca avizul sa fie eliberat chiar in prima zi de scoala.

Analizele necesare eliberarii adeverintei si avizului epidemiologic sunt considerate investigatii medicale la cerere si se platesc.

Cel mai bine ar fi ca programarea la analize sa fie facuta cu cel putin zece zile inainte de reinceperea cursurilor. In caz de boala, copilul va avea timp sa efectueze un tratament la domiciliu si sa se insanatoseasca in timp util.

Examenul coproparazitologic

Sus

Atesta prezenta sau absenta parazitilor in materiile fecale si este util in diagnosticarea toxiinfectiilor alimentare.

Daca rezultatul coproculturii nu este favorabil, va fi nevoie si de efectuarea unei antibiograme, care ajuta medicul sa determine care este cel mai eficient antibiotic, cu care se poate trata afectiunea.

Exudatul nazofaringian

Sus

Este o analiza foarte simpla, nedureroasa si care dureaza doar cateva secunde pentru a fi recoltata. Cu ajutorul ei, se poate determina existenta in organism a stafilococului auriu.

Stafilococul auriu este o bacterie extrem de periculoasa, deoarece poate produce meningita sau chiar septicemie.

Este adevarat ca unele persoane nu sunt afectate de microb, insa este mult mai bine sa previi eventualele complicatii decat sa le tratezi.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate