Clickmed
programare rapida la medic

Cele mai intalnite mituri despre cancer

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2016
Cele mai intalnite mituri despre cancer

Cancerul este una dintre afectiunile care duc, anual, la decesul a peste 8 milioane de persoane, la nivel mondial.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel de san, de prostata, de colon, de piele, cat si cancerul tiroidian si cel de plamani.

Teama de a nu fi diagnosticati cu aceasta afectiune, care in multe cazuri este vindecabila, se regaseste la un numar tot mai mare de persoane. Poate de aceea exista si foarte multe mituri legate de aceasta boala.

Iata opt dintre cele mai cunoscute mituri despre cancer si adevarul despre acestea, potrivit reprezentantilor Institutului National de Cancer, ai Societatii Americane de Cancer si cei ai Societatii Americane de Oncologie, citati de everydayhealth.com.

1. Scade riscul de a muri de aceasta afectiune

Statisticile spun ca tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala, dar in acelasi timp apar noi metode de tratament, mult mai performante. Acest lucru inseamna ca tratamentele sunt mai eficiente, iar speranta de viata a celor diagnosticati cu aceasta boala creste.

Mai mult de 60% dintre cei care au primit acest diagnostic in ultimii 30 de ani au supravietuit mai mult de cinci ani, de cand le-a fost depistata boala.

2. Ai mai multe sanse de a dezvolta cancer pulmonar de la poluare decat de la fumat

Faptul ca inhalam aerul poluat din marile orase are o influenta mai mica asupra dezvoltarii cancerului pulmonar, spre deosebire de fumatul activ si cel pasiv spun specialistii. Cifrele vorbesc de la sine: aproape 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar, sau aproximativ 87%, au fost cauzate de fumat sau de expunerea la fumul de tigara.

3. Utilizarea anumitor produse cosmetice poate creste riscul de cancer de san

Acest mit sustine ca substantele nocive din aceste produse sunt absorbite prin piele sau intra in organism daca pe piele exista taieturi. Cercetarile nu au gasit dovezi care sa sustina aceasta afirmatie.

A fost facut un studiu epidemiologic care a comparat direct femeile cu si fara cancer de san si nu a fost gasita nici o legatura intre starea lor de sanatate si produsele de ingrijire si de infrumusetare pe care le foloseau.

4. Telefoanele mobile cauzeaza cancer la creier

Ca si in cazul produselor cosmetice care ar putea sa provoace cancer, nici in acest caz nu exista nici o dovada credibila conform careia expunerea la campurile electromagnetice emise de telefoanele mobile sau alte electronice personale poate cauza cancer.

Un studiu recent a constatat ca utilizatorii de telefoane mobile nu au avut nici un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, chiar daca au folosit telefoanele pentru un deceniu sau mai mult. Mai multe studii insa se afla in curs de desfasurare, dar pentru moment riscul pare minim.

5. Apa fluorurata creste riscul de cancer

Zvonurile despre fluor in apa de baut cauzatoare de cancer au circulat de zeci de ani. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a realizat recent o cercetare in acest sens, insa nu a gasit nici o dovada credibila a unui risc crescut de cancer la persoanele care beau apa fluorurata.

6. Cancerul este intotdeauna o boala dureroasa

Multe tipuri de cancer nu provoca nici un pic de durere, mai ales in stadiile incipiente. De aceea, este important sa se acorde o atentie sporita la alte semne si simptome pentru depistarea precoce a bolii. De aceea, sunt recomandate controale la medic, mai ales pentru preventia cancerului de col uterin, de san si de colon.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate