Clickmed
programare rapida la medic

10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa

Actualizat la data de: 19 Februarie 2016
10 trucuri ca sa eviti raceala si gripa

Racelile si gripa sunt infectii respiratorii usor de contactat, mai ales in sezonul rece. Te poti feri de aceste afectiuni daca iei cateva masuri de preventie. Iata ce poti face ca sa nu te imbolnavesti:

Spala-te pe maini

De fiecare data dupa ce mergi cu un mijloc de transport in comun ai grija sa te speli pe maini, cand ajungi acasa sau la birou. De asemenea, poti folosi servetele antibacteriene.

Este indicat sa te speli si dupa ce ai dat mana cu cineva. Cel mai indicat este sa iti speli mainile cu apa calduta si sapun, cel putin 20-30 de secunde.

Stai departe de persoanele bolnave de gripa

Incearca sa eviti locurile foarte aglomerate si sa vii in contact cu persoane care sufera de o infectie respiratorie. Astfel, riscul de imbolnavire scade considerabil.

Dormi suficient

Somnul te ajuta sa te mentii sanatos, avand un rol vital si in buna functionare a sistemului imunitar. Iar cei care au un sistem imunitar puternic au un risc mult mai mic de a se imbolnavi de raceala si gripa. Un organism obosit poate cadea mult mai usor prada virusurilor gripale si bacteriilor, sustin specialistii.

Mananca sanatos

Legumele si fructele sunt esentiale pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic, caci dsunt bogate in vitamine si minerale.

Apeleaza la ajutoare din natura

Anumite plante au capacitatea de a stimula imunitatea, de aceea poti bea ceaiuri sau le poti lua sub forma de suplimente. Este vorba despre echinacea, despre macese, catina, dar si despre citrice. Si ceaiul de musetel tine bacteriile deoparte, caci are proprietati dezinfectante.

Vaccin antigripal

Cei care au un risc ridicat de a se imbolnavi de gripa, precum varstnicii si copii, pot fi imunizati cu vaccin antigripal. Protectia oferita de acest vaccin este de un an de zile.

Renunta la fumat

Fumatorii sunt mai predispusi la infectiile respiratorii, arata un studiu publicat in revista Archives of Internal Medicine, in anul 2004. De asemenea, fumul de tigara poate sa cauzeze distrugerea cililor nazali, mici peri care au grija sa impiedice patrunderea bacteriilor in organism, prin fosele nazale. Astfel, creste riscul de infectii respiratorii.

Fa sport

Exercitiile fizice aduc multe beneficii sanatatii, iar unul dintre acestea este tonifierea organismului, care devine mai puternic si mai rezistent in fata infectiilor. Asadar, o alergare usoara de 20-30 de minute sau o sesiune de exercitii cardio nu sunt recomandate doar pentru a te pastra in forma, ci si pentru intarirea sistemului imunitar. Atentie, daca ai racit deja, nu este recomandata miscarea.

Acupunctura, o solutie

Un remediu alternativ cunoscut din medicina traditionala chineza este acupunctura. Aceasta practica este cunoscuta pentru efectele pozitive pe care le are asupra imunitatii, ajutand la intarirea acesteia, ceea ce se traduce printr-o rezistenta sporita a organismului la infectii.

Dezinfecteaza obiectele personale

Telefonul mobil sau tastatura, sunt obiecte care ascund foarte multi microbi si virusuri, de aceea este important sa le dezinfectezi. Poti folosi o carpa imbibata cu putin spirt sau un servetel antibacterian. Este bine sa le cureti dupa fiecare utilizare. Daca ai aparat de aer conditionat,ai grija sa cureti filtrele acestuia.

Pentru a preintampina imbolnavirea de raceala si gripa, spala lenjeriile de pat si fetele de perna la o temperatura ridicata, mai ales daca partenerul tau a fost bolnav, pentru a elimina eventualele bacterii. Astfel, microbii nu se vor mai raspandi si la altcineva din familie.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate