Clickmed
programare rapida la medic

3 factori de risc pentru dureri osteo-articulare

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
3 factori de risc pentru dureri osteo-articulare

Artrita este un termen generic prin care se denumeste inflamatia de la nivelul articulatiilor.

Cel mai frecvent, inflamatia se localizeaza la nivelul articulatiilor soldului, genunchilor si coloanei vertebrale, producand durere si disconfort in timpul miscarii.

Artrita poate afecta si alte articulatii, inclusiv articulatii mici, precum cele ale degetelor sau ale gatului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se ajunge la suferinta articulara?
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum se ajunge la suferinta articulara?

Sus

Cartilajul care imbraca oasele are rol protector, de a absorbi din socuri, dar aceasta calitate se poate pierde cand cartilajul se subtiaza sau isi pierde hidratarea si flexibilitatea.

Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, tendoanele si ligamentele sunt din ce in ce mai tensionate si apare durerea, iar cand afectiunea progreseaza si mai mult, iar cartilajul este deteriorat complet, oasele ajung sa se frece unele de altele si apare si durerea osteo-articulara.

Nimeni nu este ferit de riscul de a face osteoartrita. Chiar daca boala este mai frecventa la varstnicii cu varste peste 60 de ani, chiar si tinerii intre 20-30 de ani pot suferi de osteoartrita.

Iata topul celor mai frecvente trei cauze:

1. Ereditatea

Exista persoane care pot mosteni o serie de gene care modifica procesele responsabile pentru regenerarea cartilajului osos. Acest lucru determina nenumarate probleme la nivel articular.

De asemenea, persoanele care au deformari osoase precum scoliozele sau cifozele au pedispozitie pentru afectiuni osteoarticulare.

2. Obezitatea

Kilogramele in plus cresc in mod considerabil riscul de deteriorare articulara. Cel mai des, in cazul persoanelor obeze au de suferit articulatiile de la nivelul soldului, genunchiului si coloanei, adica articulatiile „de sustinere”.

De aceea, mentinerea greutatii in limite normale incetineste progresia osteoartritei.

3. Uzura articulara

Intensa folosire a articulatiilor poate creste riscul de a dezvolta osteoartrita. De exemplu, persoanele al caror loc de munca implica flexarea repetata a genunchilor au un risc sporit de a dezvolta osteoartrita la aceasta articulatie.

De asemenea, dactilografele, pianistii si persoanele care folosesc frecvent tastatura calculatorului pot suferi de osteoartrita la nivelul degetelor mainilor cauzata de intensa solicitare articluara la acest nivel.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter