Clickmed
programare rapida la medic

Simptome cancer de plamani

Actualizat la data de: 28 Februarie 2013

Generalitati

Sus
Simptome cancer de plamani

Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar? Rata de supravietuire in cazul acestui tip de cancer creste daca afectiunea este descoperita din fazele incipiente. Din pacate, la aproape jumatate din bolnavi, cancerul este deja intr-un stadiu avansat in momentul diagnosticarii. Acest lucru poate fi evitat daca oamenii cunosc simptomele timpurii ale cancerului pulmonar.

Intelegerea si descoperirea manifestarilor precoce ale cancerului de plamani sunt importante pentru fumatori, precum si pentru nefumatori. In prezent, 85% din persoanele care dezvolta cancer sunt fumatori sau au fumat mai mult de 10 ani in decursul vietii lor, doar 15% imbolnavindu-se fara sa fi fumat vreodata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Manifestarile specifice cancerului de plamani
  3. Citeste pe aceeasi tema

Manifestarile specifice cancerului de plamani

Sus

- Tuse persistenta. Multi oameni atribuie tusea cronica altor afectiuni decat cancerului pulmonar. O tuse care dureaza mai mult de cateva saptamani poate fi unul din semnele precoce ale cancerului pulmonar. Aceasta manifestare este si mai dificil de asociat cancerului de plamani, in cazul persoanelor care sufera de astm, alergii sau boala de reflux gastroesofagian.

Tusea insotita de sange (hemoptizie) este un simptom de cancer pulmonar, chiar daca sangele nu este prezent in cantitate mare in flegma expectorata in timpul tusei. Daca va confruntati cu o tuse persistenta, discutati cu medicul dumneavoastra pentru teste si analize.

- Scurtarea respiratiei in timpul activitatilor fizice. Un alt simptom timpuriu, frecvent intalnit in fazele incipiente ale cancerului de plamani, il reprezinta dificultatile de respiratie care apar pe parcursul activitatilor fizice. Acest aspect poate fi trecut cu vederea si asociat cu inaintarea in varsta, lipsa formei sau kilogramele acumulate. Daca observati ca aveti probleme in respiratie cand faceti exercitii fizice sau intretineti contacte sexuale, nu va grabiti sa dati vina pe varsta, greutate sau umiditate. Faceti o programare la medic pentru a descoperi cauza dificultatilor de respiratie.

- Dureri de umar, spate, piept sau brat. Cancerul de plamani poatea afecta nervii, ducand la aparitia durerilor de umar, piept, spate sau brat - chiar inainte de a fi prezente alte simptome precoce (tusea sau scurtarea respiratiei). Daca experimentati astfel de dureri constante, carora nu le cunoasteti cauza exacta, consultati medicul. Pana la 50% din persoanele diagnosticate cu acest tip de cancer au prezentat astfel de dureri la momentul diagnosticarii.

- Infectii repetate, cum ar fi bronsita si pneumonia. Nu este neobisnuit ca cineva sa descopere ca are cancer pulmonar, dupa ce a fost tratat pentru episoade repetate de bronsita sau pneumonie. Daca o tumora este situata in apropierea cailor respiratorii, aceasta poate provoca o obstructie, care poate predispune la aceste infectii repetate. Daca ati suferit, in mod repetat, de infectii ale tractului respirator, discutati cu medicul dumneavoastra. Infectiile repetate ar putea fi din cauza fumatului sau a altor conditii, cum ar fi boala pulmonara obstructiv cronica, dar si simptome precoce ale cancerului de colon.

- Orice manifestari anormale sau declin general al starii de sanatate. Daca observati simptome neobisnuite, este important sa va adresati medicului, mai ales daca sunteti fumatori sau ati fumat in decursul vietii. Simptomele aparent fara cauza, cum ar fi durerile de articulatii (mai ales genunchi), oboseala, scaderea poftei de mancare, scaderea inexplicabila in greutate sau chiar depresia, pot fi semne ale cancerului pulmonar.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate