Clickmed
programare rapida la medic

Diete specifice pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Diete specifice pentru detoxifiere

O dieta de detoxifiere sau de curatare a organismului este regimul prin care se elimina toxinele din organism.

Principiul de baza al unei diete de detoxifiere eficiente este sa se consume alimente cat mai naturale, care sa sustina si sa ajute functia ganglionilor limfatici, functia renala si cea hepatica. Alte tipuri de alimente ar trebui evitate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dieta de detoxifiere a ficatului
  3. Sandwich-uri cu paine prajita
  4. Dieta de detoxifiere cu fructe
  5. Citeste pe aceeasi tema

Dieta de detoxifiere a ficatului

Sus

Ca urmare a procentului tot mai mare de pacienti supraponderali, cu un sistem imunitar slabit, profesionistii au tras concluzia ca, in cazul acestora, functia hepatica are de suferit din cauza dietelor inadecvate si a nutritiei deficitare. In urma unui studiu cu o durata de 2 ani, asupra unui numar important de pacienti, rata de succes a dietelor pentru detoxifierea ficatului a fost de 100%. Curatarea ficatului poate ameliora sau elimina urmatoarele simptome:

Specialistii asociaza tulburarile hepatice cu o varietate de simptome care pot fi rezultatele a multiple conditii medicale. Dietele pentru detoxifierea ficatului presupun in primul rand consumul de legume crude, dar si alte tipuri de preparate culinare. Este recomandat si consumul de suplimente hepatice.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in fiecare zi este sa beti 2 pahare de apa purificata, cu sucul de la o lamaie, lime sau portocala, pentru a curata ficatul.

Pastrati constanta miscarilor intestinale, in timp ce aveti grija de sistemul gastro-intestinal, cu ajutorul urmatorului preparat culinar:

  • 6 migdale proaspete inmuiate in apa timp de 6 ore
  • 1 castravete - de preferat organic
  • 1 tulpina de telina
  • 1 tulpina de sfecla sau rubarba
  • 1 ceasca de frunze de aloe vera sub forma de gel sau suc
  • 1/2 ceasca de amestec de fructe de padure congelate sau un pahar de fructe de padure proaspete.

O alta reteta pe care o puteti prepara pentru detoxifierea ficatului contine urmatoarele ingrediente:

  • 4 cani cuburi de dovleac decojit
  • 1 cartof mare, decojit si tocat
  • 125 g frunze de spanac tocat
  • 200 g branza feta maruntita
  • lingura parmezan ras
  • 8 oua, usor batute
  • 1 ceapa rosie medie, taiata felii subtiri

Ungeti cu ulei un vas termorezistent sau o tava de placinta. Incalziti cuptorul. Fierbeti bucatile de dovleac impreuna cu cartoful pana cand acestea devin usor fragede; scurgeti apa ramasa de la fiert si adaugati toate ingredientele in vasul termorezistent. Coaceti timp de aproximativ 20-25 de minute.

Se scoate preparatul din cuptor si se lasa la racit timp de 5 minute, dupa care se taie felii si se serveste cu salata asezonata. Acest fel de mancare se poate servi si rece, impreuna cu o salata de legume crude, la alegere.

Sandwich-uri cu paine prajita

Sus

Printre umpluturile de sandwichuri permise in dieta de detoxifiere a ficatului se numara: fasolea, ciupercile fierte, ouale, humusul, gemul natural de caise, somonul, tonul, rosiile, ceapa, usturoiul sau diversele combinatii din aceste produse alimentare.

Incalziti aparatul pentru sandwich-uri si ungeti-l cu putin ulei de masline. Asezati o felie de paine in aparat si adaugati umplutura. Puneti o alta felie de paine si apoi inchideti aparatul si lasati sandwich-ul la gatit timp de 3-5 minute.

Dietele de detoxifiere pentru ficat sunt utile si chiar sunt recomandate, periodic, de specialisti. Totusi nu trebuie urmate perioade indelungate. Daca manifestarile enumerate mai sus persista, trebuie consultat medicul pentru depistarea problemei care sta la baza lor.

Dieta de detoxifiere cu fructe

Sus

Dieta de detoxifiere cu fructe este o dieta bazata, in principal, pe consumul de fructe. Este o dieta de curatire care ajuta la pierderea in greutate si imbunatateste starea generala de sanatate. Utilizarea acestei diete ajuta la:

  • detoxifierea si echilibrarea metabolismului
  • intensificarea miscarilor peristaltice ale intestinelor
  • eliminarea excesului de mucus din sistemul digestiv
  • creste energia organismului si echilibreaza sistemul nervos
  • pielea va fi mai curata si mai luminoasa

Cu ajutorul acestei diete, mineralele anorganice care se depun si cauzeaza artrita sunt dizolvate.

Fructele au continut ridicat de apa si fibre, sunt bogate in antioxidanti, scazute in calorii si sunt perfecte pentru slabit. Fructele va ajuta sa dezvoltati un apetit pentru alimente sanatoase si mentin poftele alimentare sub control. Detoxifierea cu fructe se face pe o perioada de maxim 5 zile. Ca urmare a acestei diete, sistemul digestiv va curata organismul de toxine mult mai eficient.

De asemenea, veti pierde in greutate. Dieta ar trebui sa furnizeze aproximativ 900-1000 de calorii zilnic, 100-125 g proteine in prima zi si 50 de proteine in urmatoarele doua zile, in functie de tipul pudrei cu proteine utilizate pentru prepararea shake-urilor.

Dieta de detoxifiere cu fructe ofera un echilibru unic intre consumul de fructe, legume si proteine, care permit pierderea in greutate, dar si mentinerea masei musculare si eliminarea toxinelor din organism.

Dieta presupune hidratarea cu cel putin 12 pahare de apa plata in fiecare zi, evitarea altor tipuri de bauturi, inclusiv ceaiul sau cafeaua. Este permis consumul a orice fel de fructe proaspete, iar in fiecare seara se vor face salate din orice fel de legume - cu exceptia celor care contin amidon.

In prima zi a dietei se vor consuma shake-uri de proteine (la fiecare doua ore), maxim un litru in decursul zilei si apa. Intre orele 15-18 se vor consuma 3-6 cesti de legume crude deasupra carora s-a stors zeama de la jumatate de lamaie si s-a adaugat un avocado, un shake de proteine si o portie de maxim 150 g de piept de pui sau peste slab fierte sau preparate pe gratar si, o lingura de ulei de masline deasupra. Carnea poate fi inlocuita cu un ou fiert.

Urmatoarele doua zile se vor consuma orice fel de fructe proaspete (pepene galben, banane, mango, mere, capsuni etc.). Intre orele 15-18, ca si in prima zi a dietei, se vor consuma 3-6 cesti de legume crude, avocado si jumatate de pahar de shake de proteine. Nu se recomanda utilizarea dietei pe termen lung, pentru a nu se produce dezechilibre nutritionale importante.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate