Clickmed
programare rapida la medic

Simptome obisnuite care pot semnala cancerul

Actualizat la data de: 06 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Simptome obisnuite care pot semnala cancerul

Termenul de cancer este destul de vast si cuprinde peste o suta de tipuri diferite de cancer. Desi fiecare tip are propriul lui ansamblu de caracteristici, exista unele simptome ale cancerului care apar in mai multe dintre formele acestei boli.

Este important sa retineti ca unele tipuri de cancer nu prezinta niciun simptom pana cand nu se afla in stadii avansate. Este si motivul pentru care este necesar screeningul cancerului si este vitala evaluarea riscurilor pentru prevenirea cancerului si detectarea precoce a acestuia.

Simptomele cancerului: semne de avertizare pentru barbati

Sus

Multe dintre tipurile de cancer, inclusiv cancerul de prostata, nu au semne sau simptome in stadiile lor timpurii. Daca aveti un risc crescut pentru cancerul de prostata - cum ar fi faptul ca sunteti descendenti afro-americani sau aveti un istoric familial al acestei boli - trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra legat de o investigatie numita antigenul specific prostatic (PSA).

Nivelurile crescute de PSA pot semnala prezenta cancerului. Alte semne de avertizare care ar putea indica faptul ca ceva este gresit includ: umflarea picioarelor, dureri de oase si dificultati de urinare.

Cel mai frecvent simptom intalnit in cazul barbatilor este modificarea urinei lor. Persoanele de sex masculin ar trebui sa semnaleze medicului orice problema urinara, inclusiv prezenta unui flux slab de urina, mai ales cand aceste manifestari apar rapid, in decursul a catorva saptamani.

Simptomele cancerului: semne de avertizare pentru femei

Sus

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer intalnit la femei. In urma autoexaminarii sanilor se pot detecta umflaturi neobisnuite, care ar trebui luate in serios. De fiecare data cand simtiti o anomalie, umflatura sau nodul sub pielea sanilor trebuie sa consultati medicul pentru investigatii. O mamografie sau teste imagistice pot fi necesare pentru determinarea cauzei.

Oboseala persistenta

Sus

Oboseala este unul dintre simptomele cel mai frecvent experimentate in cazul cancerului. Aceasta este de obicei intalnita mai ales cand cancerul este avansat, dar poate sa apara si in formele incipiente ale unora dintre tipurile de cancer.

Anemia este vinovata de cele mai multe ori - conditie asociata cu multe dintre tipurile de cancer, in special tipurile care afecteaza intestinul. Oboseala este o manifestare atat a conditiilor maligne, cat si a celor benigne si ar trebui evaluata de medic.

Pierderea neintentionata in greutate

Sus

Chiar daca poate fi o surpriza placuta pentru unele persoane, pierderea in greutate fara efort, poate fi un semnal de alarma pentru multe boli, inclusiv pentru cancer. Pierderea neintentionata a peste 5 kilograme sau mai multe justifica vizita la cabinetul medicului. Acest tip de diminuare a greutatii poate avea loc cu sau fara disparitia apetitului. Scaderea numarului de kilograme poate fi atat un simptom al cancerului, dar si o manifestare a multor altor boli.

Durerea

Sus

Durerea nu este un simptom al cancerului, cu exceptia anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele care s-au raspandit la nivelul oaselor. Durerea, in general, apare atunci cand cancerul se extinde si afecteaza organe si nervi.

Durerea din zona inferioara a spatelui este un simptom de cancer specific celui ovarian si al celui de colon. Durerile de umar pot fi manifestarea cancerului pulmonar. Durerile de cap pot fi asociate cu tumori ale creierului (maligne si benigne).

Durerea de stomac poate fi legata de mai multe tipuri de cancer: pancreatic, de stomac, etc. Totusi, durerea de stomac poate fi un simptom foarte vag, intrucat mai multe tipuri de boli pot provoca dureri de stomac.

Febra

Sus

Febra este un simptom non-specific pentru multe conditii de intensitate diferita, inclusiv cancer. In ce priveste cancerul, febra persistenta sau cea intermitenta, constant intalnita, poate semnala stresul sistemului imunitar. Febra este frecvent asociata cu tipurile de cancer care afecteaza sangele, cum ar fi leucemia si limfomul, dar este deseori intalnita la persoanele la care cancerul s-a extins.

Modificari intestinale

Sus

Daca suferiti de constipatie, diaree, sange in scaun, flatulenta, scaune scazute cantitativ sau doar o modificare generala de ansamblu a tranzitului intestinal, consultati medicul. Aceste simptome sunt cel mai des asociate cu cancerul de colon, dar pot fi si manifestarile altor tipuri de cancer.

Tuse cronica

Sus

O tuse persistenta care nu dispare sau se agraveaza, trebuie evaluata de catre medic. Sangele si mucusul care pot insoti tusea pot fi cauzate de multiple conditii. O tuse cronica, cu sange sau mucus poate fi simptom de cancer pulmonar.

Modificari ale pielii

Sus

Cei mai multi dintre noi stiu ca alunitele sunt un semn de cancer de piele. Ar trebui sa observati si orice schimbare in pigmentarea pielii. Daca pielea dumneavoastra sangereaza brusc sau se descuameaza excesiv, trebuie sa consultati medicul.

Aciditate stomacala cronica sau sentimentul de satietate dupa o masa mica

Sus

Cel mai frecvent semn precoce de cancer de stomac este durerea in partea superioara sau in mijlocul abdomenului, care se simte sub forma unei arsuri sau asemanatoare cu flatulenta. Aceasta poate fi agravata de consumul de alimente, astfel incat dupa ce mancati destul de putin se va instala senzatia de satietate ca si cand ati fi consumat mese bogate.

Durerea este neplacuta si poate fi ameliorata de antiacide, confirmand in mod fals concluzia ca a fost cauzata de acizii stomacali, cand de fapt, ar putea fi vorba despre mai mult decat atat. Daca aveti frecvente crize de acest gen, durere abdominala inexplicabila si sentimentul de satietate, chiar si cand mancati mai putin decat in mod normal, consultati medicul.

Respiratie suieratoare sau respiratia scurtata

Sus

Unii dintre bolnavii de cancer pulmonar au semnalat ca printre primele semne constatate la debutul bolii s-a numarat incapacitatea de a respira. Chiar si in urma deplasarilor pe distante scurte, apare respiratia suieratoare, care poate fi considerata gresit, un semn al astmului.

Cancerul tiroidian poate cauza probleme de respiratie, in cazul in care un nodul sau o tumora apasa pe trahee. Orice dificultate de respiratie, care persista, este un motiv suficient sa vizitati medicul.

Probleme la inghitire si raguseala

Sus

Cel mai frecvent, aceste manifestari sunt asociate cu cancerul esofagian sau al gatului, dar pot fi si primele semne ale prezentei cancerului pulmonar. Vocea ragusita sau sentimentul ca ceva apasa in gat pot fi indicatori timpurii ai cancerului tiroidian sau ai prezentei unui nodul precanceros.


Medici specialisti Oncologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate