Clickmed
programare rapida la medic

Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)

Actualizat la data de: 21 August 2009

Generalitati

Sus
Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Vezi galerie foto

Pentru femeile la menopauza, un partener sau un sot intelegator este foarte important. Ii este mult mai usor cand sotul este dornic sa o asculte, sa invete si sa o ajute in perioada aceasta cu multe schimbari.
Secretia hormonala ovariana incepe sa scada dupa varsta de 40 de ani. Menstruatia devine neregulata si in final se opreste. Estrogenul are un rol important in multe procese, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, formarea osoasa si echilibrul membranelor mucoase ale vaginului. Scaderea nivelului de estrogen este responsabila de cele mai multe simptome ale menopauzei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cum pot fi ajutate femeile in perioada menopauzei?
  4. Situatii in care menopauza trebuie luata in calcul
  5. Substitutia pe termen lung versus substitutia pe timp scurt
  6. Implicatii medicale ale menopauzei
  7. Tratament
  8. Efecte adverse
  9. Contraindicatii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

- bufeuri de caldura, datorita scaderii nivelului de estrogen care regleaza temperatura
- pertubarea somnului, in general datorata aparitiei bufeurilor de caldura noaptea, intrerupandu-se somnul profund
- modificari ale dispozitiei, datorate insomniilor; alte cauze pot fi datorate modificarilor aparute in familie (copii sunt la varsta la care se muta de acasa, partenerii sunt ocupati cu serviciul, decizii in ceea ce priveste mentinerea locului de munca sau schimbarea lui, etc.)
- uscaciune vaginala, datorita scaderii nivelului de estrogen, determinand subtierea peretilor vaginali; poate apare dispareunie (dureri la contact sexual) si cresterea frecventei infectiilor vaginale
- scaderea apetitului sexual, frecvent relatat la femei de toate varstele; motivul nu este bine cunoscut; oboseala, problemele de cuplu si consumul de alcool contribuie cu siguranta la aparitia acestui simptom
- tulburari de memorie, frecvent relatate; motivul este necunoscut.

Alte efecte

Riscul pentru osteoporoza - estrogenul joaca un rol important in prevenirea osteoporozei; in timp, scaderea densitatii osoase determina fracturi osoase, cel mai frecvent la nivelul vertebrelor, soldului si articulatiei radiocarpiana (articulatia mainii).
Alte modificari - scaderea elasticitatii tesuturilor, muschilor, ligamentelor, modificarea aspectului sanilor; toate acestea sunt foarte greu de acceptat de o femeie.

Cum pot fi ajutate femeile in perioada menopauzei?

Sus

Femeile ar trebui sa beneficieze de suportul partenerilor. Un pas inainte este intelegerea cauzei fiziologice a modificarilor prin care trece femeia in aceasta perioada. Alte moduri de a le ajuta presupun:
- incurajarea discutiilor despre tulburarile aparute. Comunicarea deschisa este cheia unei bune relatii
- discutia despre alegerea unei metode contraceptive; chiar si dupa mai multe luni de amenoree, femeile au sanse de 50% sa ovuleze. Pentru siguranta, trebuie folosita o metoda contraceptiva timp de un an de la amenoree. Exista motive de sanatate pentru care sarcina trebuie evitata. Riscul de anomalii ale fatului creste cu inaintarea in varsta
- intelegerea motivului pentru care contactul sexual este neconfortabil, chiar dureros. Femeile si barbatii ajung la orgasm mai tarziu decat inainte. Poate fi necesar un contact sexual prelungit. Lubrefiantele pot fi folositoare. Uleiurile vegetale pot fi de un real ajutor - printre acestea se gaseste si uleiul de masline care nu este scump si este folositor. Uleiurile nu trebuie folosite cu prezervative pentru ca le scade eficienta. Cremele de fata sau vaselina trebuie evitate pentru ca determina iritatia mucoasei vaginale
- sprijinirea unui regim de viata sanatos. O dieta echilibrata, mai putina cafea, scaderea consumului de sare, toate acestea fac parte din acest regim. Exercitiile fizice si repausul adecvat sunt foarte importante pentru evitarea stresului
- unele femei au nevoie de ajutor in decizia de a initia substitutia hormonala sau nu. Intelegerea beneficiilor si riscurilor sunt importante atat pentru femei cat si pentru barbati
- iubirea si comunicarea sunt foarte importante pentru a trece mai usor prin aceasta perioada de tranzitie dificila pentru femeie.

Situatii in care menopauza trebuie luata in calcul

Sus

In menopauza fiziologica, dupa ce menstruatia devine neregulata si apoi se opreste, ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen (hormon feminin). Aceasta modificare are loc pe o perioada de 5-7 ani, de obicei intre varsta de 45 si 55 de ani.
In menopauza chirurgicala (extirparea ovarelor), secretia hormonala este brusc intrerupta. In ambele cazuri, rezultatul este dat de deficitul de estrogen. Unele femei nu au nici un fel de simptome, in timp ce altele au o varietate larga de simptome. Cele mai frecvente simptome sunt bufeurile de caldura, tulburarile dispozitiei, insomniile, uscaciunea vaginala si infectiile urinare. Aceste simptome, riscurile si beneficiile tratamentului de substitutie hormonala si tratamentele alternative vor fi discutate in continuare.

Substitutia pe termen lung versus substitutia pe timp scurt

Sus

Multe femei decid sa foloseasca substitutia hormonala pentru a controla simptomele, dar nu pentru o perioada de mai putin de 5 ani. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca substitutia pe termen scurt (mai putin de 5 ani) creste riscul cancerului de san, un tip de cancer frecvent intalnit. Nu exista in schimb nici beneficii pe termen lung. De exemplu, pentru a preveni osteoporoza este necesara substitutia pe mai mult de 5 ani.
Substitutia cu estrogen creste riscul trombozei venoase si trombozei pulmonare. Acest risc nu depinde de perioada substitutiei. Cu toate acestea, acest risc este relativ mic la femeile sanatoase. La femeile cu afectiuni care ar favoriza trombozele venoase, nu este recomandata terapia cu estrogeni. Riscul pentru afectiune biliare creste lent la femeile substituite. Nici acest risc nu depinde de perioada substitutiei.

Implicatii medicale ale menopauzei

Sus

Osteoporoza - Osteoporoza poate determina fracturi, datorita scaderii densitatii si rezistentei osoase. Multe studii arata ca scaderea densitatii osoase este mai rapida la menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Aceasta scadere poate fi incetinita prin administrarea estrogenului. Cele mai frecvente sunt fracturile de sold. 85% din fracturile de sold apar la femei, iar 10-20% din paciente decedeaza din cauza complicatiilor. Alte efecte ale osteoporozei sunt scaderea in inaltime, deviatii ale coloanei vertebrale si dureri dorsale, datorita fracturilor vertebrale.
Exista 2 tipuri de medicamente ca alternativa la substitutia hormonala, in prevenirea osteoporozei. In functie de problemele si antecedentele personale ale fiecarei femei, aceste noi alternative pot fi sau nu indicate.
Bifosfonatii: Fosamax (alendronat) si Actonel (risedronat) - aceasta clasa de medicamente foloseste, atat in preventia, cat si in tratarea osteoporozei. Acestia nu sunt hormoni, deci nu influenteaza riscul de cancer mamar. De asemenea, nu au nici unul din beneficiile estrogenului, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale sau a colesterolului. Sunt cele mai eficiente medicamente, pentru femeile care au o scadere semnificativa a densitatii osoase. Asociatia nationala a medicamentului (ANM) a aprobat administarea unei singure doze crescute de fosamax pe saptamana.
Avantaje:
- putine efecte secundare
- foarte eficiente
- produse nehormonale
- fara risc de cancere
- fara sangerari vaginale
- adminstrare o data pe saptamana
Dezavantaje:
- nu amelioreaza bufeurile de caldura
- fara beneficii cardiovasculare
- trebuie luate cu multa apa
- este obligatoriu ortostatismul jumatate de ora dupa administrare
Evista (raloxifene) - Este eficient in prevenirea si tratarea osteoporozei si se pare ca scade nivelul seric de colesterol. Din aceste doua puncte de vedere, efectele sunt identice cu cele ale estrogenului. Dimpotriva, asupra tesuturilor mamar si uterin nu are aceleasi efecte, ceea ce inseamna ca nu trebuie luat suplimentar progestin (cycrin sau provera) si nu creste riscul de cancer mamar (de fapt, acesta chiar scade acest risc). Nu apar sangerari vaginale.
Avantaje:
- putine efecte secundare
- previne scaderea densitatii osoase
- posibile beneficii cardiovasculare
- poate scadea riscul de cancer mamar
- fara sangererari vaginale
Dezavantaje:
- poate accentua bufeurile de caldura
- este un medicament nou cu putina experienta clinica.

Cancerul endometrial - Exista o crestere mica, dar sigura, a riscului de cancer endometrial la femeile substituite doar estrogenic. Acest risc, poate fi virtual eliminat, prin adaugarea progestinului (progesteron sintetic). Din aceste considerente, femeile sunt substituite si estrogenic si progesteronic. Femeile histerectomizate nu trebuie sa ia progestin pentru ca nu au risc pentru cancer endometrial.
Bolile cardiace - Sunt cauza numarul unu de deces la femei, si se inregistreaza de doua ori mai multe decesuri din cauze cardiace, decat din cauza tuturor cancerelor la un loc. Estrogenul imbunatateste nivelurile serice de colesterol, prin cresterea nivelului de HDL colesterol (colesterolul "bun") si scaderea nivelului de LDL colesterol (colestrolul "rau"). Exista motive sa credem ca estrogenul scade riscul de infarct miocard, dar inca nu se stie sigur. Pe de alta parte, exista alte metode prin care se poate reduce riscul de infarct miocardic, cum ar fi o dieta saraca in grasimi, exercitii fizice si medicamente. Femeile cu risc crescut pentru boli cardiovasculare, trebuie sa discute cu medicul curant aceste optiuni de tratament.
Cancerul mamar - Cele mai multe probleme din ultimul timp sunt legate de posibilitatea unei legaturi intre substitutia hormonala si cancerul mamar. Studiile arata o crestere de 30% a riscului de cancer mamar dupa o perioada de 10 ani de substitutie estrogenica. De exemplu, o femeie cu un risc de cancer mamar de 9:100, va avea un risc de 12:100 dupa o substitutie estrogenica de 10 sau 15 ani.

Dementa sau boala Alzheimer - Desi cateva studii au aratat scaderea ratei de dementa la femeile substituite, acest lucru inca nu a fost demonstrat. In cazul femeilor cu boala Alzheimer precoce, estrogenul pare sa amelioreze procesul. In acest moment, nu stim daca substitutia estrogenica scade riscul de dementa Alzheimer.

Tratament

Sus

Scheme de tratament

Exista 2 scheme de baza: schema ciclica in care estrogenul se administreaza zilnic, iar progesteronul timp de 1-12 zile pe luna, si schema continua, in care estrogenul si progesteronul sunt administrati zilnic. Unii medici folosesc si alte scheme de tratament.
Estrogenul se poate administra per os (oral) sau sub forma de plasture schimbat de 1-2 ori pe saptamana. Plasturii sunt mai scumpi si pot avea ca efect advers iritatia pielii la nivelul unde a fost aplicat.
Schema ciclica
Estrogen (E) zilnic
Progesteron (P) 1-12 zile/luna
Exemplu:
Ziua 1 E+P
Ziua 2 E+P
Ziua 3 E+P
Ziua 4 E+P
Ziua 5 E+P
Ziua 6 E+P
Ziua 7 E+P
Ziua 8 E
Ziua 9 E
Ziua 10 E
Ziua 11 E
Ziua 12 E
Ziua 13 E
Ziua 14 E
Ziua 15 E+P
Ziua 16 E+P
Ziua 17 E+P
Ziua 18 E+P
Ziua 19 E+P
Ziua 20 E
Ziua 21 E
Ziua 22 E
Ziua 23 E
Ziua 24 E
Ziua 25 E
Ziua 26 E
Ziua 27 E
Ziua 28 E
Ziua 29 E
Ziua 30 E

Schema continua
Estrogen zilnic
Progesteron zilnic

Riscuri si beneficii ale substitutiei hormonale

Urmatorul tabel prezinta riscurile si beneficiile substitutiei hormonale si efecte asupra diverselor organe:

Estrogen

Estrogen si progesteron

Os

++

++

Endometru

-

+

San

?

?

Inima

+?

+?



Legenda:
Risc -
Necunoscut ?
Beneficiu mediu +
Beneficiu inalt ++

Efecte adverse

Sus

Desi unele femei nu relateaza nici un fel de efecte secundare, posibilele efecte secundare sunt:

Estrogenice
- greata
- balonare
- sensibilitate mamara
- cefalee (dureri de cap)

Progestinice

- retentie lichidiana
- tulburari de dispozitie
- crestere in greutate
- cefalee

Contraindicatii

Sus

Substitutia hormonala nu este recomandata femeilor cu antecedente personale patologice de cancer mamar sau endometrial. Poate fi sau nu recomandata femeilor cu istoric recent de stop cardiac sau trombembolism venos. Poate fi recomandatata femeilor cu antecedente de infarct miocardic, hipertensiune arteriala sau diabet. Femeilor cu antecedente de infact miocardic nu li se recomanda substitutia estrogenica pentru prevenirea altor infarcte miocardice, ci pentru prevenirea osteoporozei si a bufeurilor de caldura.

Legenda:
Risc -
Necunoscut ?
Beneficiu mediu +
Beneficiu inalt ++
Tratamente alternative pentru simptomele menopauzei

Unele femei prefera tratamentele nemedicamentoase ale bufeurilor de caldura si a altor simptome ale menopauzei. Bufeurile de caldura sunt simptomele cele mai frecvente ale menopauzei. Trebuie cunoscut faptul ca o metoda terapeutica nu este utila in toate cazurile. Poate fi incercata una dintre alternativele prezentate pentru 8-12 saptamani si daca aceasta nu functioneaza, poate fi incercata alta. Unele femei pot inca avea bufeuri de caldura chiar in timpul substitutiei estrogenice. Daca sunteti fumatoare, abandonatul fumatului este cea mai buna decizie din viata dumneavoastra si poate ameliora bufeurile de caldura. Reducerea stresului (daca puteti), o dieta sanatoasa si un somn adecvat sunt alte metode pentru a va simti mai bine.
Exista un mic grup de studiu al fitoestrogenilor sau estrogenilor vegetali asupra menopauzei. Fitoestrogenii sunt denumiti si izoflavone. Se pare ca izoflavonele amelioreaza simptomele menopauzei daca sunt administrate in cantitatile de mai jos. Se crede ca acestia nu cresc riscul de cancer mamar. Femeile din Japonia au o dieta bogata in izoflavone si au bufeuri de caldura mai putine si risc de cancer mai mamar inferior femeilor din America.
Nu se stie daca izoflavonele au un efect pozitiv asupra osului sau daca previn osteoporoza. De asemenea, nu se cunoaste daca afecteaza riscul bolilor cardiovasculare. Exista cateva studii promitatoare, dar nu va recomandam izoflavonele singure daca denstitatea dumneavoastra osoasa este semnificativ scazuta (masurata prin osteodensitometrie).

Alimente care contin izoflavone
Boabe de soia 40mg/cana
Faina de soia 25mg/cana
Lapte de soia 40mg/cana
Mancare de soia 30mg/cana
Branza de soia 4440mg/cana
Alte izoflavone

Unele femei nu pot consuma zilnic aceste alimente pe baza de soia. Puteti incerca alte pudre de soia (cititi eticheta, ca sa vedeti continutul de soia). Aceste pudre pot fi amestecate cu mixturi de cereale sau alte alimente, fiind mult mai usor de ingerat. O alta alternativa ar fi consumarea de produse care contin doar izoflavonele ce au fost extrase din proteine. De exemplu - Promensil, o tableta care contine 40 mg de izoflavone derivate din trifoi, sau Healthy Women, o tableta care contine 50 de mg de izoflavone extrase din soia.

Ce doze se recomanda?
Pentru inceput, sunt recomandate 40-50 mg/zi. Daca bufeurile de caldura nu sunt ameliorate, se poate creste doza pana la 150 mg (cu acordul medicului).

Ce putem spune despre remediile naturiste?
In Germania au fost facute unele studii despre Cimcifuga Racemosa ("iarba neagra") asupra simptomelor menopauzei. Se gaseste in produsul numit Reminefim. Pentru respectare dozelor se recomanda citirea cu atentie a prospectului. Mai sunt disponibile si alte remedii naturiste dar se cunosc prea putine lucruri despre ele. Va recomandam sa consultati un specialist in medicina naturista daca Cimcifuga Racemosa si izoflavonele nu va sunt de folos.



Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate