Clickmed
programare rapida la medic

Tromboza

Fenomen patologic care consta in formarea unui trombus (cheag sangvin, format din fibrina, din globule albe si din plachete) intr-o artera sau intr-o vena.

Diferite tipuri de tromboza
- Tromboza unei artere coronare poate provoca o ocluzie si, ca urmare, survenirea unui infarct al miocardului.
- tromboza unei artere a piciorului antreneaza o ischemie acuta, adica suprimarea irigarii unei intregi parti de membru, care duce uneori la o gangrena care poate necesita amputatia.
- Tromboza unei vene, care survine de cele mai multe ori la nivelul membrului inferior, este responsabila de o flebita.
- trombozele aparatului digestiv pot atinge diferite organe, de exemplu intestinul subtire (antrenand o ischemie intestinala) sau colonul (antrenand o colita ischemica), dar si vena porta (tromboza fiind atunci de origine tumorala sau infectioasa) sau anusul, in caz de tromboza hemoroidara.
- Tromboza unei artere cu destinatie cerebrala (artera carotida primitiva sau interna, artera vertebrala sau trunchiul bazilar) poate fi responsabila de un accident vascular cerebral ischemic si se manifesta printr-un deficit senzitiv sau motor care corespunde teritoriului cerebral atins. tromboza unei vene cerebrale poate sa fie pusa in evidenta prin dureri de cap si crize de epilepsie, si poate avea drept consecinta accidente vasculare cerebrale ischemice de origine venoasa.

Cauze - O tromboza poate fi favorizata de o placa de aterom (depunere grasoasa), de o incetinire circulatorie (staza sangvina a insuficientei cardiace sau a poliglobuliei) sau de o modificare a hemostazei care provoaca o stare de hipercoagulare (deficit in antitrombina III, in proteine C si S). sarcina, perioada care urmeaza unei interventii chirurgicale, luarea de contraceptive orale, precum si tabagismul sunt factori favorizanti.

Tratament - Diferite medicamente sunt utilizate in tratamentul preventiv sau curativ al trombozei; antiagregantele plachetare, ca acidul acetilsalicilic si ticlopidina, anticoagulantele ca heparina si antagonistii de vitamina K, tromboliticele. O trombectomie (ablatia trombusului) este practicata in caz de urgenta.

Citeste si

Arhiva
  • Tromboza venoasa profunda Tromboza venoasa profunda

    Generalitati Tromboza venoasa profunda este reprezentata de formarea unui cheag de sange (tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare. Trombii se pot forma fie la nivelul venelor superficiale (boala se numeste tromboflebita...citeste mai mult

  • Tromboza de sinus cavernos Tromboza de sinus cavernos

    Generalitati Tromboza de sinus cavernos a fost descrisa initial de Bright in 1831 drept o complicatie redutabila a infectiilor epidurale si subdurale. Tromboza de sinus cavernos consta de fapt in aparitia unui cheag (tromb) in sinusul cavernos si apare de cele mai...citeste mai mult

  • Tromboza venoasa profunda - semne de avertizare Tromboza venoasa profunda - semne de...

    Generalitati Tromboza venoasa profunda este o afectiune caracterizata prin formarea de cheaguri de sange in venele pofunde, de obicei, de la nivelul picioarelor. Tromboza venoasa profunda poate duce la declansarea unei afectiuni destul de grave, numita embolie...citeste mai mult

  • Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda Semnele care va avertizeaza ca...

    Generalitati Nu ignorati niciodata semnele care va avertizeaza ca ati putea suferi de tromboza venoasa profunda, afectiune in care un cheag de sange (tromb) se formeaza in una dintre venele mari ale corpului, de regula la nivelul membrelor inferioare. Netratata...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter