Sinuzita

inflamatie a sinusurilor fetei. O sinuzita atinge un sinus izolat sau ansamblul sinusurilor. Inflamatia poate fi acuta sau cronica.

sinuzita acuta - Este vorba de o inflamatie a sinusurilor fetei cauzata fie de propagarea unei infectii de la nivelul foselor nazale, fie, in cazul unui sinus maxilar, a unei infectii a radacinii unui dinte de pe maxilarul superior.

Simptome si semne - Semnele sunt adesea unilaterale si constau intr-o rinoree (scurgere nazala) purulenta care poate fi posterioara si poate trece in faringe fara sa se exteriorizeze, intr-o alterare a starii generale cu oboseala si febra in jur de 38,5 C si intr-o durere locala a fetei.
Sinuzita maxilara este dureroasa dedesubtul ochiului, sinuzita frontala deaspra ochiului, sfenoidita (sinuzita sfenoidaIa), in spatele ochiului.
Etmoidita (sinuzita etmoidului), frecventa mai ales la copil, se caracterizeaza printr-o umflatura, o inrosire si o durere a unghiului intern al ochiului.
Sinuzitele pot sa se complice printr-o acumulare de puroi prin blocarea scurgerii (sinuzita zisa blocata, orificiul fiind astupat de secretii si de inflamatia mucoasei), printr-o extindere a infectiei la ochi sau printr-o meningita, care impune un tratament de urgenta.

Tratament -
Tratamentul formelor putin dureroase si putin febrile se limiteaza la pulverizari locale de medicamente vasoconstrictoare, la inhalatii calde si mentolate si la analgezice. Tratamentul formelor mai avansate asociaza antibiotice si antiinflamatoare luate pe cale orala. In formele foarte dureroase, o punctie prin trocar, apoi o spalatura a sinusului sunt uneori necesare.

Sinuzita cronica - Este vorba de o inflamatie a sinusurilor fetei care dureaza mai mult de trei luni.
Sinuzitele cronice pot fi unilaterale (ele sunt atunci legate adesea de o infectie dentara, uneori de o malformatie a cornetelor sau a septului nazal) sau bilaterale; in acest caz, originea este prost cunoscuta si poate rezulta dintr-o boala difuza a mucoasei pituitare care tapeteaza fosele nazale.

Simptome si semne - Bolnavul se plange, in general, de o rinoree (scurgere nazala) mai mult sau mai putin purulenta, de o senzatie de obstructie nazala si de tuse cronica in timpul noptii.

Tratament -
Tratamentul asociaza antibiotice, antiinflamatoare si descongestionante ale foselor nazale. In caz de esec, un tratament chirurgical (curatarea sinusurilor realizata de cele mai multe ori prin endoscopie) poate fi propus.

Citeste si

Arhiva
 • Sinuzitele Sinuzitele

  Generalitati Cand sinusurile se umfla sau se irita, infectia este numita sinuzita. In mod obinuit, aceste infectii sunt urmari ale racelilor sau ale crizelor de alergii. Cazurile de sinuzite sunt comune si pot fi tratate usor. Vorbeste cu doctorul in cazul in...citeste mai mult

 • Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica Remedii naturiste pentru congestia...

  Generalitati Sinuzita cronica afecteaza milioane de oameni anual, fiind una din cele mai frecvente afectiuni cronice. Simptomele pot include dificultati de respiratie nazala, dureri de cap, dureri in spatele ochilor, sensibilitate la nivelul obrajilor, congestia...citeste mai mult

 • Sinuzita (Infectia sinusurilor) Sinuzita (Infectia sinusurilor)

  Generalitati Infectia sinusala sau sinuzita, consta dintr-o reactie inflamatorie a sinusurilor si meaturilor nazale (orificii la nivelul vestibulului nazal ce comunica cu sinusurile). Infectia sinusurilor poate determina cefalee (durere de cap) sau presiune la nivelul...citeste mai mult

 • Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Boli de sezon (gripa, laringita,...

  Cauze Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determina reactii congestive (modificari circulatorii) ale mucoasei nazalei, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei. Aceste modificari micsoreaza rezistenta si puterea de...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter