Clickmed
programare rapida la medic

Listerioza

boala infectioasa al carei agent este un bacil Gram pozitiv, listeria monocytogenes, responsabila de avorturi si de infectii neuromeningeene. Listerioza este frecventa la animale (bovine, porcine, pasari), mult mai rara la om, care se contamineaza de cele mai multe ori pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul (lapte crud, branzeturi facute cu lapte crud, carne cruda sau insuficient gatita, vegetale crude, mezeluri). Femeile pot transmite bacilul copilului in timpul sarcinii prin intermediul placentei sau in cursul nasterii.

Simptome si semne -La adult, listerioza se manifesta printr-o febra si prin dureri generalizate. Ea poate, de asemenea, sa ia o forma mai grava, in particular la subiectii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite, si sa provoace o meningita (listerioza neuromeningeana) sau o septicemie.
Nou-nascutii afectati de boala sufera o septicemie grava asociata cu o meningita, cu o atingere a ficatului sau cu o pneumonie. Contaminarea fatului de catre mama in cursul celui de al doilea trimestru de sarcina poate cauza o nastere prematura, moartea fatului in utero sau o suferinta fetala.

Tratament - Listerioza este tratata prin administrarea a doua tipuri de antibiotice, intre care penicilina, pe o durata de trei saptamani. Unele precautii alimentare, imperative in caz de sarcina, permit evitarea infectiei: trebuie evitat total consumul de legume crude sau insuficient gatite, sa se prefere mezelurile preambalate in defavoarea celor taiate de vanzator, sa se refiarba alimentele conservate la frigider, sa nu se consume lista branzeturilor cu pasta moale, sa se fiarba laptele crud sau pasteurizat inainte de a fi consumat. De altfel, este recomandabila spalarea mainilor si curatarea ustensilelor de bucatarie dupa manipularea alimentelor negatite, curatarea si dezinfectarea cu regularitate (de doua ori pe luna) a frigiderului.

Citeste si

Arhiva
  • Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes

    Generalitati Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea...citeste mai mult

  • Intoxicatia alimentara

    Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele...citeste mai mult

  • Dieta vegetariana in timpul sarcinii

    Generalitati Multe dintre femeile insarcinate, care urmeaza dieta vegetariana, isi fac griji in privinta efectului pe care il poate avea regimul lor alimentar asupra dezvoltarii fatului in perioada de sarcina. Cu toate acestea, printr-un plan nutritional ales...citeste mai mult

  • Sarcina: ce alimente trebuie evitate

    Unele tipuri de branzeturi Consumul de branzeturi moi in timpul sarcinii poate fi riscant. Cele care contin lapte nepasteurizat pot contine bacterii de listeria, afectiune care poate determina avort spontan, nastere prematura si chiar decesul fatului. De aceea,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter