Hepatectomie

Ablatie chirurgicala partiala sau totala a ficatului. O hepatectomie este practicata de cele mai multe ori pentru a realiza ablatia unei tumori maligne, dar uneori si a uneia benigne, a unui chist sau a unei plagi. O hepatectomie partiala poate indeparta pana la 70% chiar 80% din ficat. Partea de ficat restanta prolifereaza si inlocuieste in cateva saptamani partea indepartata. Hepatectomia totala este in mod obligatoriu urmata de un transplant de ficat.

Desfasurare - Pentru a limita riscul de hemoragie, se incepe prin realizarea unui clampaj (compresie cu o mica pensa) al arterei hepatice, al venei porte si, la nevoie, al venei cave inferioare. Mai mult, in hepatectomiile partiale, pentru a evita sangerarea pe durata lunga a partii ramase de ficat, se practica o ligatura sau un clampaj al vaselor bucatii de ficat, completate cu aplicarea unui produs hemostatic numit lipici biologic.

Prognostic - Hepatectomia este o interventie grea, dar totusi e bine cunoscuta si a intrat in practica curenta. Prognosticul ei depinde de boala in cauza (cancer, chist).

Citeste si

Arhiva
  • Cancerul hepatic Cancerul hepatic

    Generalitati Cancerul hepatic afecteaza mai frecvent barbatii comparativ cu femeile (de aproximativ 2 ori mai mult) si apare mai ales la persoanele trecute de varsta de 50 de ani. Deoarece ficatul este alcatuit din tipuri foarte variate de celule, si tumorile care...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter