Helmintiaza

boala parazitara umana si animala ivita in urma infestarii cu anumiti viermi, helmintii.

Diferite tipuri de helmintiaza
- Helmintiazele intestinale sunt fie cauzate de nematode (viermi rotunzi) ca ascaris, tricocefal, trichina, anghilula, ankylostom, fie de viermi plati ca tenia vitelor, tenia porcilor, tenia pestilor, distomele intestinale sau bilharziile.
- Helmintiazele ficatului sunt cauzate fie de o infestare cu viermi adulti, galbezele (galbeaza mare a ficatului, galbeaza de China), fie de o infestare cu larve in cazul unui chist hidatic (provocat de o larva, hidatida) sau in cazul echinococozei alveolare, fie prin prezenta oualor, indeosebi in cazul bilharziozelor.
- Helmintiazele plamanilor corespund prezentei unor distome (galbeze) in bronhii, fie dezvoltarii unui chist hidatic.
- Helmintiazele exclusiv tropicale afecteaza ganglionii in cazurile de filarioze limfatice, pielea in cazul loazei, dracunculozei sau oncocercozei, aceasta din urma afectand si ochii.

Sinonim: verminoza.

Citeste si

Arhiva
  • PH-ul apei - Cum ne influenteaza viata? PH-ul apei - Cum ne influenteaza viata?

    Apa reprezinta izvorul vietii. Organismul uman este alcatuit din 65% apa, aceasta intrand in componenta tuturor structurilor organismului. Asadar, apa pe care o bem zi de zi ne poate influenta sanatatea, si este important sa fim atenti la calitatile ei. In acest articol...citeste mai mult

  • Erorile de diagnostic - o realitate tot mai crunta Erorile de diagnostic - o realitate...

    Tematica erorilor de de diagnostic este una tot mai vasta si castiga teren din ce in ce mai mult intr-o lume moderna,in care medicina a evoluat din ce in ce mai mult,iar pacientii sunt liberi sa se informeze destre starea lor de sanatate direct de pe internet.citeste mai mult

  • Catina - cum o prepari, beneficii, si contraindicatii Catina - cum o prepari, beneficii, si...

    Catina, cunoscuta si drept “ginseng romanesc”, creste sub forma unui arbust ce poate ajunge la inaltimi de 3-4 metri. Fructele de catina sunt de culoare portocalie, sub forma de boabe mici, si au un gust acrisor-amarui. citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter